Video: Göktürk-1 istihbarat uydusu fırlatıldı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak Göktürk-1 uydusu fırlatıldı.

Göktürk-1 uydusu 7 yıllık bir projenin ürünü

7 yıllık bir proje olan Göktürk-1 uydusu Güney Amerika’da Fransız Guyanası’ndan başarıyla fırlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın TELESPAZIO ile yaptığı anlaşma sonucu 13 Temmuz 2009’da yapılan sözleşme ile yapımına başlanan uydu projesi nihai amacına ulaştı.

göktürk-1 uydusu

Güney Amerika’da Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı

Coğrafi engellere takılmadan askeri istihbarat sağlanması için elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüleri ulaştıracak olan Göktürk-1, bugün Türkiye saati ile 16.51’de Güney Amerika‘nın kuzeydoğu kıyısında yer alan Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı.


Türk ortaklarının TAI A.Ş., Aselsan A.Ş., Tubitak Bilgem, Roketsan A.Ş. and TR Tecnoloji’nin olduğu uydunun fırlatma anı Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende canlı izlendi.

göktürk-1 uydusu

Göktürk-1 uydusunun görevi ne olacak?

Göktürk-1, askeri istihbarat için görüntü iletmesinin yanı sıra orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmaların takip edilmesi, yaşanan doğal afet sonrası hasar tespitlerinin yapılması, coğrafi haritaların iyileştirilmesi gibi işlevlere sahip olacak. Göktürk-1 Projesi, uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesinin yanı sıra ülkemizin, gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurt içinde üretilmesine yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.


fransız guyanası göktürk-1 uydusu

Uydumuz hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TÜBİTAK, Ulusal Elektroni̇k ve Kri̇ptoloji̇ Araştırma Ensti̇tüsü, ROKETSAN, TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütüldü. Yakıtsız yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip uydu, yüksek çözünürlüklü optik kamerayla, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

göktürk-1 uydusu

2012’de fırlatılan ‘Göktürk-2’den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010’da başlanan Göktürk-1 uydusu, TSK’nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak.

göktürk-1 uydusu


Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan Göktürk-1 uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.

Bitkiler evleri sokakları aydınlatabilir mi? Organik ışık yayan bitkiler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.