Himmet operasyonu: Hava kontrolleri yardımıyla para kaçırmışlar

FETÖ Paralel Devlet Yapılanması’na “himmet” adı altında finansal destek sağladıkları iddia edilen ve aralarında iş adamlarının da bulunduğu 55 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İş adamlarının hava kontrolleri yardımıyla paraları kaçırdıkları iddia ediliyor.

Himmet operasyonu: Hava kontrolleri yardımıyla para kaçırmışlar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) “himmet” adı altında finansal destek sağladıkları iddia edilen ve aralarında iş adamlarının da bulunduğu 55 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde 85 ekiple 57 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyon kapsamında aramaların devam ettiği ve bazı şüphelilerin gözaltına alındığı öğrenildi. ByLock ve Kakao gibi şifreli mesajlaşma programlarını kullanan şüphelilerden 9’unun yurt dışında olduğu belirlendi.


Hava kontrolörlerinin yardımıyla paraları kaçırmışlar

Hakkında gözaltı kararı verilen iş adamları Hakan G, Abdullah Yıldırım D, Ferhat E, Gürkan Z. ve Saffet Ö’nün 10 Temmuz 2014’te Atatürk Havalimanından 48 kilogram ağırlığındaki 5 bavulla Tanzanya’ya çıkış yaptıkları, 14 Temmuz 2014’te 18 kilogramlık 1 çanta ile dönüş yaptıkları tespit edildi. Ayrıca, şüphelilerin söz konusu tarihin öncesi ve sonrasında Tanzanya, Uganda ve Kazakistan gibi farklı ülkelere yoğun şekilde seyahatte bulunduğu belirlendi.

Hakkında gözaltı kararı verilen iş adamları Hakan G, Abdullah Yıldırım D, Ferhat E, Gürkan Z. ve Saffet Ö'nün 10 Temmuz 2014'te Atatürk Havalimanından 48 kilogram ağırlığındaki 5 bavulla Tanzanya'ya çıkış yaptıkları, 14 Temmuz 2014'te 18 kilogramlık 1 çanta ile dönüş yaptıkları tespit edildi.

Şüphelilerin, iş adamlarından “himmet” adı altında topladıkları paraları önce hesaplarına yatırıp uygun tarihlerde nakit çekim veya kiralık kasa yöntemiyle yurt dışına kaçırdıkları MASAK raporlarıyla ortaya çıktı.

Örgüt adına toplanan paraların, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarındaki bazı hava trafik kontrolörleriyle şifreli mesajlaşma programları üzerinden irtibat kuran ve bu kontrolörlerin yardımıyla bavullardaki paraları yokmuş gibi gösterten iş adamları tarafından Afrika ve Asya ülkelerine kaçırıldığı kaydedildi.


Malatya’da 21 kişi tutuklandı

Malatya merkezli 12 ilde yürütülen soruşturmada ise, 1 Aralık’ta gözaltına alınan 22 kişiden 21’i “Silahlı terör örgütü üyesi oldukları, terör örgütüne finans sağladıkları ve terör örgütü
kapsamında nitelikli dolandırıcılık yaptıkları” iddiasıyla tutuklandı. Şüpheliler, Malatya, Adana, Ankara, Afyonkarahisar, Balıkesir, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş ve Muş’ta 35 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınmıştı.

fetö himmet operasyonu iş adamları gözaltı tutuklandı

Şüpheli seyahatler

Polisin yaptığı araştırmalarda, FETÖ’nün finans ayağıyla ilgili 55 isme ulaştı. Şüphelilerden bazılarının telefonlarında, örgütün kriptolu yazışma programı ByLock ve Kakao olduğu belirlendi. Çalışmalarda şüphelilere arasında yer alan bazı işadamlarının farklı tarihlerde çok sayıda yurtdışı seyehati yaptıkları belirlendi. Gezilerin Tanzanya, Uganda ve Kazakistan gibi farklı ülkelere  yoğunlaştığı belirlendi.  FETÖ’nün etkin olduğu ülkelerde işadamlarının yatırım ve ticari ilişkilerinin bulunmaması dikkat çekti. Çalışmalarda şüphelilerin çok sayıda valizle yurtdışına çıktığı ancak tek valizle döndükleri de tespit edildi.

Yazışmalardan belli oldu

Teknik ve fiziki takiplerde ise şüphelilerin bazı yazışmalarına ulaşıldı. Elde edilen yazışmalar, örgütün yurtdışına para kaçırdığını ortaya koydu. İddiaya göre, örgüt önce iş adamlarından himmet topladı. Bankalara yatırılan bu paralar  2014 yılı içerisinde çekilmeye başlandı. Yüklü miktardaki paralar, farklı tarihlerde yurt dışına çıkarıldı.  Bu işlem için de FETÖ’nün Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı çalışanları devreye girdi. Apron kartları bulunan örgüt üyeleri valizleri X-Ray’dan geçirmeden uçağa kadar götürdü.

bylock fetö himmet operasyonu

Konya’da 7 kamu görevlisi tutuklandı

Öte yandan Konya’da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün haberleşme programı olduğu öne sürülen “ByLock”u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 17 kamu görevlisinden 7’si tutuklandı, 10 şüpheli de serbest bırakıldı.


Soruşturma kapsamında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden 2, İl Müftülüğü’nden 16, AFAD’tan 2 ve Konya Valiliği’nden 1 kişi olmak üzere 21 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Pazartesi sabahı eş zamanlı düzenlenen operasyonda aralarında kadınlarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Polisteki işlemleri tamamlanan 17 şüpheli adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 7’si çırakıldığı mahkemece tutuklanırken, 7’si adli kontrol kararı olmak üzere 10 şüpheli serbest bırakıldı.

Hoca Efendi’den FETÖ’ye uzanan bir yol


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.