İşverenler yabancı dil bilgisini ne kadar önemsiyor?

İş ilanlarını incelerken karşılaşılan “İyi derecede yabancı dil bilen” maddesi birçok adayın en çok zorlandığı kriterlerden biri. İşverenler yabancı dil bilgisini ne kadar önemsiyor?

İşverenler yabancı dil bilgisini ne kadar önemsiyor?

Aranan nitelikler kısmında bu kriteri gören adaylar, yabancı dil bilgilerini sorgulayarak, bu konuda yeterli olup olmadıklarını düşünmeye başlıyor. Türkiye’de iş arayanların ve işverenlerin en çok tercih ettiği online insan kaynakları platformu Kariyer.net tarafından düzenlenen ve yaklaşık 85 bin kişinin yanıtladığı “İş hayatında yabancı dil” anketine göre işverenlerin % 46’sı “İşe alırken en önemli kriter yabancı dil” derken; çalışanların %38’i yabancı dil bilgilerinin iş hayatı için yetersiz olduğunu söylüyor.

Anket sonuçlarına göre; iş ilanlarını yayınlayan işverenlere yöneltilen, “Çalışanlarınızı işe alırken yabancı dil bilgilerini önemsiyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplara göre yabancı dil önemli, ancak çoğu zaman da birinci tercih nedeni değil.


İşverenlerin % 46’sı yabancı dil bilgisi için “Evet, en önemli kriterimiz” derken, bunu %41 oranıyla “Tercih nedeni olsa da birinci derecede önemli değil” cevabı takip ediyor. İşverenlerin sadece %13’ü “Hayır, bizim için önemli değil” yanıtını veriyor.

En çok bilinen ve en çok aranan dil İngilizce

En çok tercih edilen dil İngilizce

İş arayan adayların yabancı dil bilgileri incelendiğinde, yabancı dil bilen adayların %76’sının İngilizce seçeneğini tercih ettiği, %9’unun Almanca, %3’ünün Rusça, %3’ünün Fransızca, %3’ünün Arapça, %6’sının ise diğer dillerden birini bildiği görülüyor.


Adayların yabancı dil bilmesi istenen ilanlar incelendiğinde ise en çok aranan dil olarak %83 oranıyla yine İngilizce karşımıza çıkıyor. İngilizce’nin ardından ilanlarda en çok aranan diğer diller ise %10’la Almanca, %4’le Rusça, %2’yle Arapça ve %1’le Fransızca oluyor.

Çalışanların %62’si yabancı dili aktif olarak kullanmıyor

Çalışanlara yöneltilen “İş hayatınızda aktif olarak yabancı dil kullanıyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan çalışanların %38’i “Evet” derken geri kalan %62’lik kesim iş hayatlarında yabancı dili aktif olarak kullanmadıklarını söylüyor. Ayrıca “Yabancı dil bilginizin iş hayatınız için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan çalışanların da %62’si “Evet” derken %38’i “Hayır” cevabını veriyor.

En çok bilinmek istenen dil de yine İngilizce


Ankete katılanların %92’sine göre İngilizce en geçerli dil iken, ankete katılanların %3’üne göre Arapça, %2’sine göre Rusça, %2’sine göre İspanyolca, %1’ine göre ise Almanca en geçerli yabancı dil. “İmkanınız olsa hangi yabancı dili öğrenmek istersiniz” sorusu yöneltilen aday ve çalışanların %35’i en geçerli yabancı dil olan “İngilizce”yi seçerken, ankete katılanların %24’ü İspanyolca, %17’si Almanca, %14’ü Rusça, %10’u da Arapça yanıtını veriyor.

İş bulamayan öğretmenler satış alanında çalışıyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.