Kosova’lı ressamlar Göçmen Renkler resim sergisinde

Kosova kültürünün tanıtımı için sosyo-kültürel etkinlikler gerçekleştiren Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

Kosova'lı ressamlar "Göçmen Renkler" resim sergisinde buluşuyor Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kosovalı altı ünlü ressamı Beşiktaş Belediyesi Kültür Merkezi’nde 16 Ocak’ta açılacak “Göçmen Renkler/Ngjyra Emigrantë” Sergisi’nde bir araya getiriyor.

Kosova’nın ünlü ressamları İsmet Bölükemini, Pesent Doğan, Daut Hamolar, Eşhref Qahili, Gültekin Serbest ve Fevzi Tüfekçi sergiye eserleri ile katılıyorlar.


Dernek, Kosovalı ressamları “Göçmen Renkler/Ngjyra Emigrantë” isimli karma sergi ile bir araya getiriyor. Sergide, Kosovalı ressamlar İsmet Bölükemini, Pesent Doğan, Daut Hamolar, Eşhref Qahili ve Gültekin Serbest ve serginin küratörlüğünü de üstlenen Fevzi Tüfekçi’nin eserleri yer alacak.

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, “Kosova’yı kardeş ülke Türkiye’de tanıtma faaliyetlerimizi hep üstüne koyarak devam ettiriyoruz. Bizimle aynı amaca gönül vermiş, uluslararası sergilerde eserleri yer alan, ödüllü Kosovalı ressamlarımızın destekleri bizim için çok değerli. Bu kapsamda dünya çapında tanınmış Kosovalı ressamlarımızı karma bir sergide Türkiye’deki sanatseverlere ulaştırmak için önayak olduk. Birbirinden değerli altı Kosovalı ressamın eserlerinden oluşan “Göçmen Renkler/Ngjyra Emigrantë” Sergisini Türk sanatseverlerin beğenisine sunmaktan çok mutluyuz. Önümüzdeki yıllarda buna benzer başka sergiler de açacağız” dedi.

6 sanatçıya ait 30 eserinin yer aldığı sergi 22 Ocak 2017 tarihine kadar Beşiktaş Belediyesi Kültür Merkezi’nde gezilebilir.

Kosova'lı ressamlar

Ressamlar hakkında

İsmet Bölükemini

Türkiye’de yaşayan Kosovalı ressam İsmet Bölükemini 1951 yılında Kosova’nın Vuçitrın kentinde doğdu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Priştine’de okudu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan) Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu. Beşiktaş Resim Heykel Müzesi’nde Restorasyon Bölümü Yüksek Lisansını yaptı.

25 yıl profesyonel turist rehberliği ve 5 yıl Priştine Radyo TV’de Türkçe yayınlarında gazeteci olarak çalıştı. Bölükemini, tablolarında genellikle doğayı işliyor, doğadan enerji alıp resimlerine aktarıyor ve geçmiş zamandaki sakin hayatı ve huzuru resimlerinde canlandırmaya çalıştığını söylüyor.

Daut Hamolar

Kosova'lı ressamlar

1949 yılında Kosova’nın başkenti Priştine’de doğdu. 1972 yılında Priştine Üniversitesi Yüksek Pedagoji Okulu Güzel Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu.

1985 yılında Priştine Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nde Prof. Nusret Salihamiciç’in atölyesinden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini aynı fakültede Prof. Esat Vala atölyesinde yaptı. Türk dili üzere yayımlanan Tan gazetesinde 1975 – 1997 yılları arasında gazetenin teknik sorumlusu görevini yaptı.

Bu gazete çerçevesinde yayımlanan dergi ve kitapların da teknik işlerini yaptı. Bu fırsatla adı geçen gazete, dergi ve okuma kitaplarında sanatçının çok sayıda resim ve çizimleri de yer aldı. Savaş sonrası dönemde Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nda yeni müfredatın hazırlanmasında Güzel Sanatlar dersi için tasarımın hazırlanmasında uzman kadro olarak çalıştı.

Son birkaç yıl içerisinde Prizren Eğitim Fakültesi’nde Güzel Sanatlar ve Metodoloji öğretmeni görevinde bulundu. Bu görevde iken 2004 yılında İstanbul’da İNSEA tarafından düzenlenen Dünya 7. Görsel Sanatlar Kongresi’ne davet edildi. Bu kongrede Kosova’da Türk dilinde ve diğer dillerde Resim Dersi konulu çalışmasının sunumunu yaptı.

Sanatçının Kosova ve ülke dışında şimdiye dek bireysel olarak on kadar resim sergisi tertiplendi. Aynı zamanda meslektaşlarıyla birlikte çok sayıda ortaklaşa sergiler de düzenlendi. Sanat alanındaki başarılarından dolayı Daut Hamolar 2010 yılı Kasım Bayramları kutlamaları dolayısıyla geleneksel Priştine Kenti Ödülü ve 2012 yılında Flaka e Janarit (Ocak Alevi) geleneksel Gilan Kenti Ödülü’ne de layık görüldü.

Eşhref Qahili

Kosova’nın önemli ressamlarından Eshref Qahili 1960 yılında Rahoviça’da doğdu. Art Middle School in Peja ve Priştine’de Academy of Art’tan mezun oldu. Halen Priştine’de yaşayan Eshref Qahili Priştine’nin önemli galerilerinden olan Qahili Sanat Galerisi’nin de sahibidir.


Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Kıbrıs ve Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde sergiler açan Eshref Qahili, aynı zamanda karma sergiler ve uluslararası sanat etkinliklerinin organizasyonunda da sıkça yer alıyor.

“Gara e Artit Global” National Museum – Kosovo, “Salloni i Nentorit” National Museum – Kosovo, “Salloni Vjeshtor” City Gallery – Kosovo, “gjon mili”-GAK –Kosova, The Flame of January – Kosova, XXV Spring Salon – Kosova, The Flame of January – Kosova, XXIV Spring Salon – Kosova ödüllerinin sahibi olan Qahili son olarak 2013 yılında Sırbistan’da “Carrier Prize” ödülüne hak kazanmıştır.

Doç. Dr. Pesent Doğan

Kosova Prizren’de doğdu. 1978 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nden, 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Prof. Dr. Dinçer Erimez Atölyesinden mezun oldu. 1989 yılında Mimar Sinan Üniversite’sinden Sanatta

Yeterlilik-Doktora aldı. 1996 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü’nde Yardımcı Doçent oldu ve 2014 yılından bu yana aynı üniversitede Doçent unvanını almış ve halen çalışmalarını sürdürmektedir.

Tisva-Eşdeğer (exaequao) Ödülü, Çevre ve Orman Bakanlığı, “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği”, Konulu Resim Yarışmasında, Mansiyon Ödülü, “Mevlana” Resim Yarışması Üçüncülük Ödülü,

“İstanbul’da Bir Gazlıçeşme Vardı” konulu Bütün Zamanlar Sanat Galerisi Mansiyon Ödülü, 49. Devlet Resim ve Heykel Sergisi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İkincilik Ödülü, Tekel Büyük Resim Yarışması Birincilik Ödülü,

  1. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Başarı Ödülü, Pamukbank Teşfik ve Eşdeğer Ödülü gibi yurtiçi ve yurtdışından bir çok ödülü bulunmaktadır. Ulusal ve Uluslar arası Makaleleri, adına yapılmış yayınları bulunan sanatçı, söyleşi, konferans ve panellerde yer almış olup bir çok Ulusal Sanat Sergileri-Sanat Sempozyumları Düzenleme Kurulu Üyelikleri, Jüri Üyelikleri ve Üniversite içi idari görevlerde bulunmuştur.

Gültekin Serbest

Gültekin Serbest

1955 yılında Kosova’nın Prizren kentinde doğdu. 1978 yılında, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölümünden mezun oldu. Bir süre İtalya, Yugoslavya ve Amerika’nın galeri ve müzelerinde araştırma inceleme yaptı.

Çalışmalarını bir dönem New York’da sürdüren sanatçı, bu kentte bir kişisel sergi de açtı. Bulgaristan, Moldovya, Kırgızistan, Kosova, Arnavutluk, Montonegro, Macaristan, Gürcistan, Pakistan, ABD ve Fransa’da kişisel ve karma sergilere katıldı.

Gerek Türkiye’de gerekse de yurtdışında, resmi ve özel koleksiyonlarda eserleri yer almaktadır. Ayrıca, Kırgızistan’nın Bişkek kenti Ulusal Müzesi’nde eseri sergilenmektedir. Bugüne kadar 31 kişisel sergi açmış, çok sayıda gurup ve karma sergilere katılmıştır. BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği) üyesi olan sanatçı, bir dönem genel sekreterliğini, iki dönem de bu derneğin başkanlığını yapmıştır.

Çağdaş Sanatlar Vakfı kurucularındandır ve halen bu vakfın yönetim kurulu sekreterliğini yapmaktadır. Yurtiçinde 300’e yakın karma sergiye katılan sanatçı, yurtdışında da L’Aquila/İtalya, Prag/ Çekoslovakya, Eastbourne/İngiltere, Prizren/Kosova’da kişisel sergiler açmıştır.

Fevzi Tüfekçi

Fevzi Tüfekçi

1948’de Prizren’de doğdu. 1970’te Priştine Pedagoji Yüksek Okulu Resim Bölümü’nü bitirdi. 1971’de girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesinden 1975 yılında mezun oldu.

1976’da Kosova (ve Yugoslavya) Görsel Sanatçılar Birliği’ne üye oldu. Uzun yıllar Prizren Belediyesi Kültür Anıtları Koruma Kurumu’nda ressam-restoratör olarak görev yaparken sanatsal çalışmalarını da sürdürdü. 1992’de Türkiye’ye yerleşerek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu.


Sanatsal etkinliğini daha fazla gravür alanına kaydırdı. Sanatında uyum ve denge ilkesine göre biçimlendirdiği soyut kompozisyonlarda, kaligrafik öğelerini görsel elemanlara dönüştürülmüş biçim anlayışı hep egemen oldu. Kosova ve Türkiye’de üçü devlet ödülü, toplam sekiz ödül sahibidir. Yapıtları birçok ülkede kurum ve koleksiyonlarda bulunmaktadır. Çalışmalarını İstanbul’da atölyesinde sürdürmektedir

Göçmen Renkler / Ngjyra Emigrante resim sergisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.