Marmaris isminin değiştirilmesi için teklif

Marmaris’in isminin değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Ülke turizm kriziyle cebelleşirken “dünyanın incisi” unvanıyla yurt dışında ülkemizin adını kazıyan Marmaris için isim değişikliği gündemde.

Marmaris'in isminin değiştirilmesi için teklif

Öneri Ak Parti’li vekillerden geldi

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır’ın Marmaris’e, ‘gazi’ unvanı verilmesini istemesi kamuoyunda yankı uyardı. Marmaris’te yaşayanlarının bir kısmı teklife tepki gösterirken, bir bölümü uygun buldu. Esnafın bir kısmı bu kararın çıkması için Marmaris’te referandum yapılmasını teklif etti.

15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’nun isim çalışmaları

Boğaziçi Köprüsü, Kızılay Meydanı gibi dünya çapında bilinen yerlerin isimlerinin değiştirilmesinden sonra Marmaris’e unvan verilmesi gündemde. 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları yerinde incelemek için Marmaris’te bulunan TBMM FETÖ’nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, çalışmalarını sürdürüyor.


Komisyon üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, müzakereler esnasında şehrin isminin önüne ‘Gazi’ unvanı verilmesi için Muğla Milletvekilleri ile görüşerek meclise kanun teklifi verilebileceği açıklamasını yapması kamuoyunda yankı buldu. AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ise ‘Kahraman Gazi Marmaris’ olarak teklif verilmesinin uygun olduğunu kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır şöyle konuştu:

“15 Temmuz darbe kalkışması sonrası Marmaris’te bir tarih yazılmıştır. Güvenlik kuvvetleri, halk ve medya büyük bir özveri göstererek bu hainlere karşı mücadele etmiştir. Polislerin şehit olduğu yerlerde inceleme yaptığım esnada çok duygulandım. Bu nedenle, İstanbul Milletvekiliyim ama Muğla milletvekilleriyle görüşerek Marmaris önüne ‘Gazi’ unvanı verilebilmesi için meclise teklifte bulunacağım. Kentte de Gazi unvanın verilmesi teklifinin olumlu karşılandığını gördüm.”

Marmaris'in adı "Gazi" olsun mu olmasın mı tartışması

Marmaris’in adı “Gazi” olsun mu olmasın mı tartışması

Yapılan açıklamanın medyada yer bulması ardından Marmarisliler sosyal medyada, ‘Marmaris adının başına Gazi olsun mu? Olmasın mı?’ tartışmasına başladı. Kısa sürede paylaşımlar yapılarak kimileri olumlu bazıları ise olumsuz görüş belirtti. Facebook ve Twitter’da yaklaşık 11 bin kişi sayfalarında anketi paylaşarak çeşitli yorumlar yazdı. Vatandaşlar, olumlu, olumsuz ve kararsız olarak üçe bölündü.


Marmaris CHP İlçe Başkanı Acar Ünlü: Bu teklif emrivaki

Marmaris CHP İlçe Başkanı Acar Ünlü gazi unvanı bu teklif emrivaki

CHP Marmaris İlçe Başkanı Acar Ünlü, “Marmaris, turizmden ekmeğini kazanan bir şehir. Darbenin izlerini silebilmek ve turizme katkı sağlamak için mücadele verirken, böyle bir hatırlatma yapılması düşündürücüdür. Gazi unvanı bir vekilin söylemi ile olacak bir durum değil. Marmaris yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşu ve oda temsilcilerinin görüşleri alınarak müzakere yapılmalıdır. Halkın görüşü alınmadan böyle bir kanun teklifi getirilirse emrivaki olur” dedi.

“Unvan için referanduma gidilsin”

Diğer yandan konuyla ilgili birçok kişinin, ‘Gazi’ unvanı verilebilmesi için Marmaris halkının referanduma gitmesinde hem fikir olduğu söyleniyor.

Kent sakinlerinden bilgisayar şirketi sahibi Kubilay Durgun, “Vekilin açıklamasını izledim. Böyle bir karar ben veya birkaç kişinin olumlu, olumsuz görüş belirtmesiyle olmaz. Eğer, Marmaris adının önüne bir unvan gelecekse bu referandumla olmalıdır. Şu an Marmaris, ekonomik sorunları bir kenara bırakarak bu konuyu tartışıyor” dedi.

Turizm krizi varken tartışacak konu kalmadı gazi unvanı marmaris

Turizm krizi varken tartışacak konu kalmadı

Vatandaşlardan berber Erdem Çimen ise, “Şehrimizin ismi olduğu gibi kalmalıdır. Ne önüne ne sonuna bir ad eklenmesini istemiyoruz. Yakışan kendi ismidir. Bir vekilin söylemesiyle olmuyor” dedi. Kırtasiye işletmecisi Ali Güven, “Marmaris’in kendi ismi yeterlidir” dedi.


Restoran sahibi Mustafa Doğan ve esnaf Bahar Aydın ise, Marmaris adının önüne böyle bir unvanın verilmesinin çok uygun olduğunu kaydetti. Öte yandan birçok sivil toplum örgütü, dernek ve oda temsilcisi, konuşmaları dinlediklerini biraz bekleyerek ilerleyen günlerde gelişmelere göre açıklama yapacaklarını bildirdi. Turizmciler ve işadamları ise STK’lar gibi yaşanacak gelişmelere göre beyanda bulunacaklarını bildirdi.

Video: Sosyal medya bu adamı konuşuyor. “Adamlar bize yolu parayla satıyor!”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.