Meral Akşener ve Ümit Özdağ yeni parti kuracak

MHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve Ümit Özdağın ‘geri dönüş’ taleplerinin mahkeme tarafından reddedilmesiyle milliyetçi muhalifleri tek çatıda altında toplayacak yeni bir parti kurma tartışması gündeme geldi.

Meral Akşener ve Ümit Özdağ yeni parti kuracak

MÇP veya Demokrat Parti’de birleşme önerisi

MHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve Ümit Özdağ’ın mahkemeye yaptığı “geri dönüş” başvurusuna Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden “ret kararı” çıkmasının ardından, muhalif kanatta yeniden “parti kuralım” tartışması gündeme geldi. Muhalif kanattan bir grup “Eğer bir parti kurulacaksa bu, Milliyetçi Çalışma Partisi’ni (MÇP) yeniden canlandırmak olmalı” görüşünü savunurken, bir grubun da Demokrat Parti (DP) çatısı altında toplanmayı önerdiği ifade ediliyor.

“Partinin amblemini Twitter kuşu yapsınlar”

MHP Genel Merkezi, muhalif kanadın yeniden Twitter üzerinden hareketlenmesiyle ilgili olarak, espriyle, “Twitter partisi kursunlar, amblemini de Twitter kuşu yapsınlar” değerlendirmesi yapıldı. MHP’de 15 Temmuz sonrası tabandaki gücünü kaybeden muhalif hareketin merkez sağda partileşme çalışması yürüttüğü öne sürülüyor. Ancak Meral Akşener başta olmak üzere partiden ihraç edilen isimlerin yargı mücadelesini sürdürdüğü, bu aşamada “yeni parti”nin dillendirilmesinin mücadeleye zarar vereceği değerlendirmesi yapılıyor.


Diğer yandan bu görüş muhalif isimleri destekleyen tabanda değil, genel başkanlığa adaylığını koyan isimlerce dile getiriliyor. Muhalif tabanda ise “yargı süreci kilitlendi, başka çıkış yok” görüşü hakim.

Muhalifler, “Öncelik MHP’den ihraç kararının yargısal zeminde kaldırılmasında. Ayrıca kongreye ilişkin yargı kararı da henüz kesinleşmiş değil. Bu nedenle yargısal mücadele henüz bitmiş değil. Şu an partileşme gibi bir adım yok. Ama parti içinde mücadele şansı kalmayınca elbetteki ileride farklı arayışları gündeme gelebilir” görüşünü dile getirerek, bir sonraki aşamanın partilileşme olabileceğine dikkat çekiyor.

“Yeni parti; yeni hava demek”

Meral Akşener’in kurmaylarından bazıları Demokrat Parti çatısı derken, diğerleri yeni parti yeni hava demek diyor. Kesinleşen husus Meral Akşener hareketinin milliyetçi-muhafazakar eksenli merkez bir sağ parti olacağı.

Başkanlık oylamasında MHP’deki fire muhalifleri güçlendirebilir

Harekete geçme noktasında söylenen Başkanlık referandumu öncesindeki, ret kampanyaları ile partinin büyüyeceklerine inanıyorlar.

KRT TV’ye konuşan Meral Akşener’e yakın isimlerden Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı ve MHP İzmir eski İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise yeni parti oluşumlarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Şu anda MHP bizim partimizdir. Ben de partinin üyesiyim. Hem hukuki bağı olan üyelikle MHP’ye bağlıyım, hem de siyasi geçmişim itibariyle de Ülkücü ve milliyetçi hareketçiyim. Önümüzdeki dönemde ne olur bilmem. Eskiler demişler ki siyasette 24 saat uzun zamandır. Görelim mevlam neyler, neylerse güzel söyler. Ama yorumum şudur; MHP’yi yöneten akıl, MHP’ye kazandıracaklarından ziyade en büyük siyasi rakiplerine sağlayacakları fayda üzerine bir siyasi strateji teşekkül ettiriyor. Bir Ülkücü olarak bunun kabul edilebilecek bir yanı yoktur.”

Meral Akşener kimdir?

2007 yılında TBMM Başkanvekili olan Meral Akşener, daha önce DYP’de Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. 

Meral Akşener MHP'de kurultaya giden süreci anlattı

1956 yılında İzmit’in Gündoğdu köyünde doğan Meral Akşener, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora yaptı. Yıldız ve Kocaeli Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Zübeyde Hanım Şehit Anaları Vakfı’nın başkanlığını yaptı. 1995 yılında DYP Kadın Kolları Başkanı oldu. 24 Aralık 1995 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi. Önce DYP Genel Başkan Yardımcısı, sonra da İçişleri Bakanı oldu. Daha sonra MHP’ye geçti. MHP’den Kocaeli Milletvekili seçildi. MHP’de Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.


En son 1968 yılında CHP’den Millet Meclisi başkanvekili seçilen Muş Mebusu Hayriye Ayşe Nermin Neftçi’den sonra 10 Ağustos 2007’de Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekili seçilen kadın milletvekili oldu. Türkiye – Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde MHP İstanbul Milletvekili seçilen Meral Akşener, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde ise MHP’den milletvekili adayı gösterilmedi. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk annesi.

Ümit Özdağ kimdir?

“MHP olağan üstü kurultaya gitmelidir” diyerek MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden ve 23 Mart’ta MHP Genel Başkanlığına adaylığını koymuştu. Daha sonra partiden ihraç edilen Ümit Özdağ kimdir?

MHP'de Meral Akşener'den sonra Ümit Özdağ'a ihraç isteği

27 Mayıs 1960 Darbesi’ne Kurmay Yüzbaşı olarak fiilen katılan babası Muzaffer Özdağ’ın 13 Kasım 1960’da Milli Birlik Komitesi’nin parçalanması üzerine Japonya’ya hükûmet müşaviri olarak gönderildiği Tokyo’da dünyaya geldi. Lisans eğitimini Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nin siyasal bilgiler, felsefe ve iktisat fakültelerinde tamamlamış ve yüksek lisans çalışmasını Türkiye’de planlı kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine hazırlamıştır.

Ümit Özdağ, 1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990’da “Atatürk ve İnönü Döneminde ordu-siyaset ilişkileri” konulu çalışması ile siyaset bilimi doktoru oldu. Prof. Dr. Özdağ, 1993 yılında “Menderes Döneminde ordu-siyaset ilişkileri ve 27 Mayıs askeri hareketi” konulu tezi ile siyasal teori doçenti unvanını aldı.

Ümit Özdağ, 1994 yılında Avrasya Dosyası adlı üç aylık uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar dergisini çıkararak derginin editörlüğünü yaptı.. 1980’lerin sonundan itibaren terörizm ve etnik sorunlar konularında araştırmalar yapan Özdağ, 1995 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu illerimizden göç alan illerde sosyopolitik içerikli saha araştırmaları yaptı.

Ümit Özdağ, 1997-1998 yıllarında ABD’de Baltimore’da Towson Üniversitesi’nde küreselleşme, Avrasya’da etnik sorunlar konularında araştırmalar yaptı ve aynı konularda ders verdi. 1999’da stratejik araştırma merkezi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni (ASAM) kurdu. 2000 yılında ASAM’a bağlı olarak çalışan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nü kurdu. Özdağ, ASAM’ın 2004 yılına kadar başkanlığını ve yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. 2001 yılında profesör olan Ümit Özdağ, 2005’te Gazi Üniversitesinden ayrıldı.

Özdağ, 2005 yılında da MHP’den ihraç edilmişti

2005 yılında MHP Genel Başkanlığına aday olan ama adaylığı kabul edilmeyen Ümit Özdağ, aynı yıl partisinden de ihraç edildi. 2008 yılından itibaren Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine geri dönen Özdağ, 2005 yılından bu yana da 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü başkanlığını yürütmektedir.

2010 yılında tekrar MHP üyesi olan Ümit Özdağ, 12 Haziran 2011’de yapılan parlamento seçimlerinde MHP’den İstanbul 2. bölge 4. sıradan milletvekili adayı oldu. 21 Mart 2015 tarihinde yapılan MHP 11. Olağan Büyük Kurultayı’nda MHP MYK Üyesi seçildi. 7 Nisan 2015’te MHP Gaziantep 1. sıra Milletvekili adayı olarak açıklanarak 7 Haziran’da yapılan seçimlerde meclise girdi.


1 Kasım 2015’te yapılan erken seçimde de yine MHP Gaziantep’ten milletvekili seçildi. 14 Kasım 2015’te MHP Genel Başkan yardımcısı oldu. 24 Şubat 2016’da “MHP olağan üstü kurultaya gitmelidir” diyerek Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti. Ümit Özdağ, 23 Mart 2016 tarihinde MHP Genel Başkanlığına adaylığını koydu.

Video: Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un vurulma anı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.