Muğla Çevre Platformu’ndan sit düzenlemesine dur çağrısı!

Muğla’nın birçok ilçesinde muhteşem doğa harikaları yerler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından doğal sit alanı olmaktan çıkarıldı veya sit derecesi düşürüldü. Muğla halkı sit derecesi düşürülen yerlerin yağmaya açılmasından endişe ediyor.

Muğla çevre platformu Muğla, Bodrum, Milas, Akyaka, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz'de STK'lar birleşti
İngiliz Limanı, Gökova (Foto: indigodergisi.com)

Bodrum, Milas, Akyaka, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz’de STK’lar birleşti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ‘Doğal sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ adıyla 2014’te başlattığı çalışmada 1 milyon 774 bin hektar alanda bulunan 2 bin 430 doğal sit alanı gözden geçirildi. Yeni düzenleme kapsamında bazı yerler sit alanı olmaktan çıkarılırken, bazı yerlerin sit derecesi de düşürüldü.

Muğla Çevre Platformu harekete geçti!

Muğla Çevre Platformu harekete geçti!

Bakanlığın düzenlemesiyle sit derecesi düşürülen yerler arasında Muğla’nın doğa harikası koyları da bulunuyor. Sit derecesi düşürülen yerlerin yağmaya açılmasından endişe eden Muğla’daki çok sayıda sivil toplum kuruluşu Akyaka’da toplanarak projeye bu haliyle karşı çıkma kararı aldı. Muğla, Bodrum, Milas, Akyaka, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz’de sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden ve bağımsız yurttaşlardan oluşan 75 kişilik bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda Muğla Çevre Platformu’nun kurulması kararı alındı.



muğla çevre platformu fethiye sit ölüdeniz belcekız
Ölüdeniz Belcekız Plajı, Fethiye

“Bölge halkı sürecin dışında bırakıldı”

Bakanlığın sit alanlarını düzenleyen çalışmasıyla ilgili sadece Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bilgi verildiğini belirten katılımcılar, sivil toplum örgütleri ve halkın sürecin dışına itildiğini belirtti. Toplantıda yapılan değerlendirmede bakanlığın halkı dışlayan projesinin ayrıntıları ile incelenmesi, uzmanlardan ve yerli halktan görüş alınması, değişikliklerin tüm Muğla’yı ve hatta ülkeyi kapsadığı için değişikliklere hayır demekle yetinmeyip, alternatif görüşünün oluşturulması kararı alındı.

muğla fethiye marmaris gökova akyaka

Her türlü ekolojik tahribata, yapılaşmaya ve ranta karşı ortak hareket çağrısı


3 saat süren toplantıda katılımcılar, bakanlığın düzenlemesine ve bölgedeki her türlü ekolojik tahribata, yapılaşmaya, ranta  karşı birlikte mücadele etmek üzere Muğla Çevre Platformu’nu (MUÇEP) kurmaya karar verdiler. Platformun bölgedeki tüm yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, milletvekillerinin katılımı ile daha geniş bir platforma dönüştürülmesi için çalışmaların genişletilmesi ve bir sonraki toplantının 8 Ocak 2017 tarihinde Marmaris‘te yapılması kararlaştırıldı.

Amasra ile Karadeniz termik santral cehennemine dönüşecek!

Filyos Çayı’na yapılan liman projesi doğal yaşamı tehdit ediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.