Nima: Çölyak hastaları için teknolojik devrim

Çölyak ya da gluten enteropatisinden muzdarip insanlar için dışarıdan bir şeyler yemek bazen bir işkenceye dönüşebiliyor. Nima isimli cihaz sayesinde yiyeceklerin gluten içerip içermediğini anında anlamak mümkün.

gluten glutensiz nima cihazı çölyak

Buğday ürünlerinin yanında arpa, yulaf ve çavdar da tüketemeyen çölyak hastaları için bir ürünün etiketinde gluten bulunup bulunmadığının yazması gerekiyor. Eser miktarda gluten varlığı bile bu hastalarda şiddetli sindirim problemlerine yol açar.

Ürünlerin etiketleri dikkatli bir şekilde okunduğunda glutensiz ya da yabancı bir ürünü elimize aldığımızda “gluten-free” yazısı ile karşılaşırız. Veyahut “eser miktarda gluten içermektedir” ibaresi karşımıza çıkar.


gluten free ne demek nedir glutensiz

Günümüzde gerek dünyada, gerekse ülkemizde çölyak hastalarına özgü birçok gıda maddesi bulunmaktadır. Bunların başında makarnalar, bisküviler, kinoalar gelir. Fakat çölyak hastası bir birey, bir süre sonra çoğu besinden şüphe duymaya başlar.

Nima sensörü nedir, ne işe yarar?

Yeni geliştirilen bir ürün ile beraber bir gıda maddesinin içeriğinde gluten bulunup bulunmadığı saptanabilecek: Nima. Nima çok dekoratif ve taşınabilir bir cihaz olmakla beraber çölyak hastalığına sahip bireyler için birçok dezavantajı daha kolay bir hale getiriyor.


Nima sensörü nedir, ne işe yarar? gluten çölyak

Şimdilik ön siparişte olan bu aygıtı kullanan insanlara göre, sadece gluteni değil çapraz kontaminasyon olup olmadığını da saptanmasına yardımcı oluyor.

Çölyak Hastaları için Nima nasıl çalışır?

Nima, gluten sensörü iki bölümden oluşmaktadır. Ana sensör yaklaşık olarak 3,0×3,5 inç ve 3 ons ağırlığında; yani cep boyutunda ve mümkün olduğu kadar küçük miktarda besini almak için tasarlanmıştır. İkinci bölüm ise; tek kapsüldür.

çölyak Hastaları için nima nasıl çalışır?

Eğer yenilebilir bir örneği test etmek istiyorsanız sadece kapsülün içerisine yiyecek koymanız yeterlidir. Kapsül daha sonra ana birime eklenir. 2-3 dakika içinde sensör gluten varlığına göre olumlu ya da olumsuz bir sonuç gösterecektir.

Nima’nın dezavantajları neler?

  1. Nima, bira gibi fermente gıdaların gluten içeriğini test etmekte kullanılamaz.
  2. Sadece gıda maddeleri içeriğindeki gluteni test edebilir; ilaçların ya da makyaj malzemelerinin gluten içerip içermediğini test edemez.
  3. Fiyatı 199 Dolar.
  4. Hidzolize gluten için test yapılmamaktadır.

Nima'nın faydaları dezavantajları neler?


Çapraz kontaminasyon ile ilgili de şunları söylemek gerekir: Gıda maddesinin bir bölümü test edildiği için yüzde yüz bir ifade ile test edilen gıda maddesinde kontaminasyon durumu vardır ya da yoktur denilemez. Sadece bu konu ile ilgili tahmini açıklamalar yapılmasını sağlar. (Massachusetts Institute of Technology – MIT)

Çölyak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Gluten nedir? Glutenin hastlalıklar üzerindeki etkisi ve zararları


Pelin Güloğlu
Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanı sıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.