Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de Ankara ve Moskova’nın garantörlüğünde ateşkes anlaşmasına varıldığını söyledi. Suriye’de ateşkeş bu gece itibariyle başlıyor. Astana’da zirve yapılacak.
Astana’da Suriye zirvesi
Cenevre görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Suriye’de ateşkesin sağlanması için Astana’da yeniden görüşmelerin başlaması kararlaştırıldı. Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde gerçekleştirilecek olan Suriye’deki ateşkes görüşmelerinde neler konuşulacağının ipuçları, Moskova’daki zirvede verildi.
Astana’da neler konuşulacak?
15 Aralık’ta başlayan ve 1 haftada başarılı bir şekilde tamamlanan Doğu Halep’in tahliyesinin ardından, Halep’teki modelin Suriye genelinde uygulanması daha önce gündeme gelmişti. Astana zirvesinde, Halep’te uygulanan ve ilk kez başarıya ulaşan ateşkes kararının tüm Suriye’de uygulanmasının yolları aranacak ve ortak bir plan üzerinde anlaşılacak.
Geçtiğimiz haftalarda Moskova’da yapılan zirve sonrası Türkiye-Rusya ve İran’ın yayınladığı ortak metin, Astana’da konuşulacak meselelerin de ipuçlarını veriyor. Ortak metnin en önemli başlıkları şöyle:
- Suriye’deki uzlaşma, Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde gerçekleştirilecek.
- Üç ülke de Suriye’deki meselenin askeri yollarla çözülemeyeceği konusunda mutabık.
- DEAŞ ve El-Nusra ile ortak mücadele şart, ılımlı muhaliflerin bu örgütlerden ayrıştırılması esas alınacak.
Suriye’de ateşkes bu gece başlıyor
Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin, Suriye’de bu gece yarısı başlayacak ateşkese garantörlük yapacağını duyurdu. Putin ateşkesi, Kazakistan’da rejim hükümeti, Suriyeli muhalifler ve Suriyeli tarafların katılımıyla yapılacak barış görüşmelerinin izleyeceğini belirtti. Putin, Kazakistan’da yapılacak görüşmelere ilişkin tarih vermedi.
Türk Dışişleri Bakanlığı ise ateşkesin bu gece yürürlüğe gireceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir” açıklamasında bulundu.
Reuters, ateşkesin DEAŞ ve eski adı Nusra Cephesi olan Fetih el Şam Cephesi ile bu iki örgüte bağlı grupları kapsamadığını bildirdi.
Türk Dışişleri’nden yapılan açıklama
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şöyle denildi:
“Bilindiği gibi, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz.
BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır.
Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir. Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir.
Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup, bunun takibini de birlikte yapacaklardır.
Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.
Ülkemiz, birkaç gün önce Halep’ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır.
Astana’da barış görüşmesi
Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye’de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde bir araya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kayda değer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir.”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Memnuniyetle karşılıyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Çavuşoğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Suriye’de çatışan taraflar arasında ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesine yer verdi.
Esad yönetimi de ateşkes ilanını doğruladı
Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre Esad yönetimindeki Suriye ordusu da ateşkesi doğruladı. Suriye ordusu bu gece yarısı itibarıyla ülkede kapsamlı bir ateşkes ilan edildiğini açıkladı.
Sputnik‘in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptıkları toplantıda konuşan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Putin’in talimatı doğrultusunda ve Türkiye’nin arabuluculuğunda iki ay boyunca Suriyeli muhalif grupların liderleriyle görüştü. Görüşmelere en etkili 7 grubun liderleri katıldı. Bu gruplar, Suriye’nin orta ve kuzey bölgelerinin büyük bölümünü kontrol ediyor” dedi. Şoygu, bu gruplardaki toplam militan sayısının 60.000’den fazla olduğunun altını çizdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran arasında Rusya’nın başkenti Moskova’da 20 Aralık’ta imzalanan Suriye konulu ortak bildiriyi bugün BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunacaklarını ifade etti.