Takma Kirpikler: Tiyatro kokan bir oyun!

Duayen sanatçı Ayşen İnci genç bir ekip olan Nova Oyun Yapım’la Takma Kirpikler adlı oyun için bir araya geldi.

Tiyatro kokan bir oyun: Takma Kirpikler

Oyunun yönetmen koltuğunda Ayşen İnci otururken Mualla Yücesoy karakterini de Ayşen İnci canlandırıyor. İki kişilik bir kadın oyunu olan projede genç ve başarılı oyuncu Nihan Tarhan’da yer alıyor.

Takma Kirpikler

İki kadın sanatçı üzerinden kuşak çatışmasına ve Türkçe’nin değişimine parmak basan bir oyun olması sebebiyle bu tiyatro sezonunda öne çıkıyor.


Oyunun yazarlığını Bilge Kral: Aliya, Sardunya Çiçekleri gibi oyunlarla tanıdığımız genç. Yazar Elçin Gürler üstlenirken prodüksiyon uygulamasını Devlet Tiyatrolarından Enver Başar, proje koordinatörlüğünü ise başka bir deneyimli isim İlhan Orhan üstleniyor. Genç isimlerle deneyimli isimleri birleştiren Takma Kirpikler konusu ile de dikkat çekiyor.

Projede ilk Türk kadın kantocu olan Seyyan Hanım’ın Mazi Kalbimde Bir Yaradır, Hasret gibi şarkıları da kullanılıyor.

İhtirasların süslediği bir kuşak çatışması

Takma Kirpikler

Osmanlı eğitimi almış bir kadın sanatçı…. Sokağın görmemişliğini üzerinde bir kostüm gibi taşıyan genç bir oyuncu…. Ve ihtirasların süslediği bir kuşak çatışması…..

Osmanlı eğitimi ve terbiyesi almış Mualla Yücesoy (Ayşen İnci) mesleğinde büyük başarılara imza atarak Türkiye’yi de onurlandırmıştır. Ancak her zaman alkışın sesinden gitmeyi seçmiş ve yılların ondan aldıklarını daha fazla pudranın altına gizlemeye çalışmıştır.

Üstelik adı gibi kendi de görkemli bir kadın olan Mualla Yücesoy bu çağın gerisinde yaşayan bir karakterdir. Ve 104 yaşında ölen Paşa dedesine tutkuyla bağlıdır. Oyunda Mualla’nın iç sesi olarak Paşa dedesiyle hesaplaşması da yer almaktadır.

Mualla Yücesoy’un bir gün evine bir yardımcısı alması hayatını değiştirir. Çünkü evine aldığı isim Güneş Toprak (Nihan Tarhan) genç bir oyuncudur. Aslında kendini oyuncu adayı olarak tanımlayan bu genç kız sokağın tüm görmemişliğini üzerinde bir kostüm gibi taşımaktadır.


Gittiği oyunculuk görüşmeleri bir türlü iyi gitmemekte ve bir yandan ek işler yaparak ayakta kalmaya çalışmaktadır.  Çocuk bakıcılığından, temizliğe gitmeye, kitapçıda çalışmaya kadar pek çok iş deneyimi olmuştur. Bir gün gazetede gördüğü bir ilan onun hayatını değiştirecektir. Çünkü gittiği ev duayen olarak tanımladığı Mualla Yücesoy’un evidir.

Mualla ve Güneş’in ilk başta sevgi dolu ve komik başlayan ilişkisi, Güneş’in kariyerinin ışıldaması ve Mualla’nın sönmeye başlamasıyla çatışmayı doğurur. Üstelik ikisi aynı işin parçasıdırlar artık.

Güneş başrol ve koskoca Mualla Yücesoy’da konuk oyuncudur. Bu başlangıç hırs uğruna bir sonun habercisi olacaktır. Mualla’nın Güneş’e benzeme, Güneş’inse Mualla gibi olma isteği komik öğeleri de yansıtacaktır. Birinin deneyimi birinin gençliği ikisinin de elde edemediği şeylerdendir. Ama insan en çok kendinde olmayanla yarıştığını hep hikayenin sonunda öğrenir değil mi?

“Takma Kirpikler” oyunu iki farklı kuşaktan sanatçı üzerinden diller arası değişime ve değişen sosyolojik değerlere parmak basmayı hedefliyor.

Osmanlı soyuna mensup bir sanatçının geçmişin o lirik dünyasında hapsedilişi ve yeni bir çağa ayak uydururken yaşadıkları da hem komik hem de geçmişe tutunan bir kadın üzerinden trajik bir kurguyla sahneye gelmektedir.  Bir tarafta bir kuşak öncenin saygı kuralları… Bir tarafta hızla gelişen bir ülkenin yeni nesli gençler… Geçmişe mi tutunmalı yoksa kendi geleceğini geçmişi yıkarak mı inşa etmeli?

Ya bir orta yolda buluşabilir mi yarım asırlık bir mazi….


Takma Kirpikler oyunu 28 Aralık saat 20.30’da Akatlar Kültür Merkezi’nde seyredilebilir.

Göçmen Renkler / Ngjyra Emigrante resim sergisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.