Yatay geçiş, öğrenciler için önemli bir fırsat. Uzmanlar bu sürecin kısa bir tercih dönemi gibi düşünülüp avantaj olarak değerlendirilebileceği konusunda uyarıyor.
Tercih ettiği bölüm ve üniversitesinden memnun olmayanlar için bu dönemin bir fırsat olduğuna dikkat çeken Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Tözeniş, her öğrencinin yatay geçiş için tek hakkı olduğunu da hatırlatıyor.
Üsküdar Üniversitesi’ne yatay geçiş yapan öğrencilerden kendi üniversitesinde herhangi bir burs veya indirimi olan öğrencilere ve devlet üniversitesinden yatay geçiş yapan öğrencilere %75′ e varan oranlarda burs desteği sağlanıyor.
Burslar Mütevelli Heyeti tarafından öğrencinin daha önceki burs durumu ve taban puanı dikkate alınarak belirleniyor. Ayrıca öğrencinin okulundaki ağırlıklı genel not ortalamasının 3,80-4,00 arasına olması durumunda belirlenmiş olan bursuna ilave % 10 burs desteği sağlanıyor.
Son başvuru 6 Şubat’ta
Daha önce kendi okulunda önemli bilimsel çalışmalarda bulunmuş olan öğrenciler de durumlarını belgelendirmeleri ve Mütevelli Heyetin uygun görmesi şartıyla değişen oranlarda ilave destek bursları alabiliyor. Son başvuru tarihi ise 6 Şubat 2017 olarak belirlendi.
Yatay geçiş önemli bir fırsat
Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, merkezi yerleşme ile sınavı ile yerleştirilen öğrencilerin yatay geçişle farklı bölüm ya da programlara geçiş yapabildiğini belirterek “Yatay geçişlerde yerleştirme puanları esas alınıyor. Yatay geçişin yapılmak istediği bölüm ya da programın taban puanının, öğrencinin okuduğu bölüm ya da programa girerken aldığı taban puanına eşit ya da yüksek olması gerekiyor. Bu durumda öğrenci istediği bölüm ya da programa geçiş yapabilir. Aslında bunu kısa bir tercih dönemi gibi düşünüp iyi bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Mesleğini seçip bölümünde devam edenler ama memnun olmayanlar, değiştirmek isteyenler, şu anda okurken başka ilgi alanlarının olduğunu fark eden öğrenciler için bu aslında çok iyi bir fırsat. O yüzden bu fırsatı tıpkı tercih döneminde olduğu gibi iyi değerlendirmek gerekiyor” dedi.
Ece Tözeniş, her öğrencinin yatay geçiş için tek hakkı olduğunu belirterek yatay geçişle geçilen bölüm ya da programdan memnun kalınmadığında öğrencilerin yeni bir bölüm ya da programa değil, eski okullarına dönme imkanı olduğunu söyledi. Yatay geçiş ile öğrencilerin yeniden sınava hazırlanma ve sınava girme gibi aşamaları geçtiğini belirten Tözeniş, bunun da zaman kazanma açısından önemli bir avantaj sağladığını söyledi.