Muhalefetten Ak Parti’ye oy sahteciliği suçlaması

Başkanlık Sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurul görüşmeleri gergin başladı. CHP’li Levent Gök, Ak Parti’yi oy sahteciliği yapmakla suçladı.

Meclis'te anayasa görüşmeleri oy sahteciliği iddiası ile başladı

Mecliste bulunmayan Ak Parti’li vekiller yerine oy kullanılmış

Anayasa değişikliği görüşmelerine geçilmeden önce Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök arasında sert tartışma yaşandı. CHP’li Levent Gök, 7 Ocak’taki son birleşimde Ak Parti’nin oy sahteciliği yaparak Meclis Genel Kurulu’nda bulunmayan AK Parti milletvekilleri yerine oy kullanıldığını tespit ettirmişti.

“Mecliste oy sahteciliği yapılması, seçimlere de gölge düşürür”

CHP’li Levent Gök, bugün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Meclis’te yapılan oy sahteciliği, seçimleri de gölge düşürür. Milyonları ilgilendiren konularda hata yapılmaması açısından hassasiyet gösteriyoruz. Amacımız bu meclisten yanlış bir kanun çıkmamasıdır. Yapılan sahteciliğin kabul edilebilir olması mümkün değildir. Sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılmasını talep ediyoruz” dedi.


CHP'li Levent Gök, 7 Ocak'taki son birleşimde Ak Parti'nin oy pusulalarında sahtecilik

Ne olmuştu?

7 Ocak’ta Emekli Sandığı Kanunu’na ilişkin yapılan Meclis Genel Kurul görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanvekili Levent Gök tarafından Ak Parti milletvekillerinin oylama için yeterli sayıda olmadığı öne sürülerek yoklama istenmişti.

Bunun üzerine yapılan yoklamada Ak Parti’li vekillerin Meclis’te olmayan milletvekilleri yerine kutuya yoklama kağıdı attıkları CHP’lilerce tespit edildi. CHP’li Levent Gök, durumu kayıt altına aldırdı. Bunun üzerine yeniden yapılan yoklamada ismi pusulaya yazılarak kutuya atılan milletvekillerinin bir çoğununun Meclis’te olmadığı kesinleşti.

CHP’li vekil Levent Gök, “AKP’liler Meclis’te yoklamada olmayan milletvekilleri adına sahte oy kullanırken yakalandılar. Yazıklar olsun. Ülkeyi nasıl yönetiyorlar.” diyerek Ak Parti’li vekillerin yoklamada sahte oy kullandıklarını açıkladı.


Meclis önünde polis müdahalesi

Meclis önünde polis müdahalesi

Anayasa değişikliği görüşmesi öncesinde TBMM önünde toplanan gruba TOMA’lar müdahale etti. CHP’li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu, STK üyeleri ve avukatlardan oluşan grup, Meclis Dikmen Kapısı önünde anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşmeleri protesto etmek üzere toplanmak isteyince çevik kuvvet ekipleri, gruba biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

Paketteki değişiklikler neler?

TBMM Anayasa Komisyonu’nda öneri üzerindeki görüşmeler 100 saati aştı ve bu görüşmeler sırasında 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşürüldü. 10 maddede değişiklik yapıldı. Bunların en önemlileri şöyle:

  • Yedek milletvekilliği paketten çıkarıldı.
  • Cumhurbaşkanı seçilme şartları arasında bulunan “doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından” hükmü “Türk vatandaşları arasından” diye değiştirildi.
  • Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların atanmasında “milletvekili yeterliliğine sahip olma” ve “TBMM’de yemin etme” koşulu getirildi.
  • CHP’nin “federasyona zemin hazırlayacağını” ifade ettiği, “merkezi idare”yle ilgili cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi veren madde öneriden çıkarıldı.
  • Ancak, cumhurbaşkanının OHAL ilan etme yetkisine “seferberlik hali” eklendi.
  • Cumhurbaşkanı “temel haklar ve özgürlükler ve siyasi haklar” da dahil olmak üzere her konuda kararname çıkarabilecek.
  • Bu kararnamelerin mecliste bir ay içinde görüşülmemesi durumunda geçersiz olacağına ilişkin düzenlemedeki süre 3 aya çıkarıldı.
  • HSYK’nın üye sayısı 12’den 13’e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı’nın doğrudan belirleyeceği üye sayısı 5’ten 4’e düşürüldü, meclisin seçeceği üye sayısı ise 6’dan 7’ye yükseltildi.

Referandum OHAL’de mi yapılacak?

Olağanüstü hal (OHAL) uygulaması 21 Temmuz’da ilan edilmiş ve 19 Ekim’de de 90 gün daha uzatılmıştı. OHAL’in süresi 19 Ocak’ta dolacaktı, ancak TBMM Genel Kurulu’nda anayasa önerisi görüşmeleri başlamadan önce bir kez daha 19 Nisan tarihine kadar yani üç ay uzatıldı. Referandumun 16 Nisan Pazar günü yapılması durumunda OHAL’de referanduma gidilmiş olacak.

Meclis Genel Kurulu’ndaki anayasa değişikliği görüşmelerinin takvimi ne?

Anayasaya göre, anayasa değişikliği önerileri TBMM Genel Kurulu’nda iki kez görüşülüyor ve oylama gizli yapılıyor. Maddelerin kabul edilmesi için 330 oya ulaşılması gerekiyor. İktidar partisi AK Parti, CHP ve HDP’’nin içtüzükten kaynaklanan tüm konuşma ve engelleme haklarını kullanacak olmaları muhtemel ve bu durumda TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin iki haftayı bulabileceği düşünülebilir. Genel Kurul görüşmelerinin 23 Ocak gününe dek bitirilmesi hedefleniyor.

AK Parti fire verir mi?


TBMM’deki sandalye sayısı 316 olan AK Parti’nin, teklifi geçirmek için en az 14 MHP’li vekilin desteğine ihtiyacı var. Oy hakkı bulunmayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın oylama sırasında Genel Kurul’u yönetmesi planlanıyordu. Ancak ameliyat olan Kahraman’ın kürsüye çıkamaması durumunda, AK Parti’li bir TBMM Başkanvekili genel kurulu yöneteceği için 1 oyun kaybedilmiş olacağı hesapları yapılıyor. Bu durumda AK Parti’nin en az 15 MHP’li milletvekilinin desteğine ihtiyacı olacak.

“Türk tipi başkanlık” TBMM Genel Kurulu’na geliyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.