Anayasa değişikliği görüşmeleri: İlk 2 madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği paketinin maddelerine ilişkin yapılan son oylamada, teklifin ikinci maddesi 343 oyla kabul edildi.

Anayasa değişikliği görüşmeleri: İlk 2 madde kabul edildi

Anadolu Ajansı’ndan, 480 milletvekilinin katıldığı ikinci maddeye ilişkin oylamada 133 de ret oyu kullanıldığı belirtildi.

İlk gün yapılan oylamada, Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi, 338 oyla kabul edilmişti.


Salı günü yargı ile ilgili düzenlemeyi içeren 1. maddenin oylamasına, toplam 484 milletvekili katılmıştı. 347 milletvekili kabul oyu kullanırken, 132 milletvekili ret oyu kullanmıştı. 2 milletvekili çekimser kalırken 1 oy geçersiz sayılmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi’nin birinci maddesi, “Yargı yetkisi” başlığında değişiklik öngörüyor.

Teklifin birinci maddesi

7.11.1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

Başbakan Yıldırım ve CHP lideri Kılıçdaroğlu kuliste çay içti

Anayasa değişikliği görüşmeleri: İlk 2 madde kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesinin görüşmelerinin tamamlanması öncesi Başbakan Binali Yıldırım ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, muhalefet kulisinde birlikte kısa bir süre görüştü.

Cep telefonları tarafından görüntülenen buluşmaya ilişkin Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, ikili 15 dakika boyunca sohbet etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Bu teklifi geri çekseniz ne güzel olur. Ortam yumuşar’ sözlerine karşılık Başbakan Binali Yıldırım gülümsemekle yetindiği bilgisi haberde yer aldı.


Başbakan Yıldırım’dan ‘338 oy’ yorumu

Anayasa değişikliği görüşmeleri: İlk 2 madde kabul edildi

Başbakan Binali Yıldırım, “Allah bin bereket versin. Meclis’teki görüşmelerin seyri iyi gidiyor. Kavgayla işimiz yok, bu işler uzlaşmayla olur. Bizim ihtiyacımız olan 330, üstüne ne gelirse eyvallah. Anayasa Değişiklik Teklifi’nin maddeleri için hiçbir endişem yok’ diye konuştu.

Balbay’ın sözleri tansiyonu yükseltti

Anayasa değişikliği görüşmeleri: İlk 2 madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın “Bugün bu Meclis’te şu anda görüşmekte olduğumuz Anayasa değişikliği ne yazık ki aklıma Sayın Cinali Yıldırım’ın, Binali Yıldırım’ın kendisi Binali dedi de oradan söylüyorum.” sözleri gerilimi yükseltti.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP grup önerisi hakkında CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay bir konuşma yaptı.

Balbay, Türkiye’de çalışan gazetecilerin çalışmayan gazetecilerden daha az olduğunu belirterek, Freedom House’un Türkiye’yi yarı özgür ülkelerden özgür olmayan ülkeler arasına aldığını belirtti.

Balbay, “Kanal sayısı çok gibi görünüyor ama tek ses çıksın istiyorsunuz. Bunu başarmanız mümkün değil. 15 Temmuz günü yaşananlardan sonra medyanın önemini kavradığınızı söylediniz, Türkiye’de 15 Temmuz’un aşılmasında önemli bir unsurun medya olduğunu söylediniz” ifadelerini kullandı.

Balbay şunları kaydetti: “Bugün bu Mecliste şu anda görüşmekte olduğumuz Anayasa değişikliği ne yazık ki aklıma Sayın Cinali Yıldırım’ın, Binali Yıldırım’ın kendisi Binali dedi de oradan söylüyorum.”


Balbay’a sözlerinden dolayı AK Parti milletvekilleri itiraz ettiler. Bunun üzerine CHP milletvekilleri de ayağa kalktılar. Kısa süreli bir gerginlik yaşanırken, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın oturuma ara verdi.

“Türk tipi başkanlık” TBMM Genel Kurulu’na geliyor

10 maddeyle Türk tipi başkanlık: Cumhurbaşkanlığı modeli


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.