Kimliksiz göçmenler Türkiye için büyük tehdit!

Reina saldırısı sonrası İstanbul’da 168 mülteci gözaltına alındı ancak polis tarafından göçmenlerin hiçbirinin kimliği bile tespit edilemedi. Türkiye’de 4,5 milyon göçmen bulunuyor.

Kimliksiz göçmenler Türkiye için büyük tehdit!

Kimliksiz göçmenler Türkiye için neden büyük tehlike?

İstanbul’da yaşanan Reina saldırısı sonrasında polisin 17 günlük çalışmasında saldırgan yakalanırken, yabancılar sorunun ne kadar derinleştiği ve IŞİD’in tahmin edilenden daha kapalı kutu olduğu ortaya çıktı. Emniyet’in ortaya koyduğu ve ilgili makamlara sunmaya hazırladığı korkunç raporu Sözcü gazetesinden Habip Atam haberleştirdi.

İşte korkunç detaylar

İstanbul’da 1 Ocak saat 01.20’de düzenlenen hain baskın, yeni yılı kana buladı. Sadece yılbaşını kutlamak için bir araya gelen, 39 kişinin hayatını kaybettiği 71 kişinin yaralandığı terör saldırısını düzenleyen Abdulgadir Masharipov, olaydan sonra kaçtı. Saldırı öncesinde polis ve istihbarat kaynakları, ciddi bir tehdit bekliyordu. Bu sebeple İstanbul’da 25 bin polis görevlendirildi.


15 canlı bomba ve en az 70 şüpheli

Yılbaşından 7 gün önce IŞİD hücrelerine baskın düzenlenmiş, aralarında 15 canlı bomba adayının bulunduğu 70 şüpheli gözaltına alınmıştı. Canlı bombalardan bazılarının yılbaşı gecesi için hazırlık yaptığı ortaya çıktı. Bu operasyon, IŞİD’in yılbaşında planladığı çoklu saldırıyı engellediği tahmin ediliyor. Ancak, Masharipov bulunduğu hücrede saklanarak, 39 masum insanın can vermesine sebep oldu. İstanbul Emniyeti, dünya gündemi haline gelen saldırıyla ilgili 17 gün boyunca gece gündüz çalıştı. Çok sayıda adrese baskın düzenlendi. Polis, MİT ve istihbarat birimleri, elde edilen tüm delilleri toplayarak şüphelinin kimliğine ulaştı. Saldırganın Abu Muhammed Horasani olarak bilinen “Abdulgadir Masharipov” olduğu belirlendi.

Hücre evlerindeki kimliği belirsiz göçmenler

Araştırmalarda saldırganın Türkiye’ye giriş kaydı olmadığı anlaşıldı. Masharipov’un kaçak yollardan Türkiye’ye girdiği ortaya çıktı. Polis, soruşturmayı derinleştirdikçe, yeni bilgilere ulaşıldı. Çok sayıda adrese baskın düzenlendi. IŞİD’in Özbek yapılanmasına bağlı toplam 20 hücre çökertildi. Her hücrede, şüphelilerle birlikte kim oldukları belirlenemeyen, kadın, çocuk ve erkekler de gözaltına alındı. Yılbaşından bu yana hücrelere yapılan baskınlarda 50 şüpheli ve 168 yabancı göçmen yakalandı. Polisin yılbaşı öncesi yapılan çalışmalarda da IŞİD hücrelerine yapılan baskınlarda kaçak göçmen yakalandığı bilgisine ulaşıldı.

Kim oldukları ve hangi ülkeden geldikleri bilinmiyor

Reina saldırganının yakalanması için düzenlenen operasyonlarda yakalanan kaçak göçmenler, ciddi bir güvenlik riskiyle karşı karşıya olunduğunu da gün yüzüne çıkardı. Kim oldukları hatta hangi ülkeden geldikleri bile belli olmayan bunca insanın, yaratacağı problemler bir kez daha masaya yatırıldı. Konunun rapor haline dönüştürüleceği ve siyasi makamlara sunulacağı öğrenildi.

4.5 milyon yabancı göçmen

Emniyet yetkililerine göre, Türkiye’de çeşitli ülkelerden 4.5 milyon göçmen var. Bu göçmenlerden önemli bir kısmı iş ve yaşam olanakları için Türkiye’de. Ancak daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya gitmek için bekleyen gruplar da var. Asıl tehlike ise, IŞİD safında savaşmak için Suriye ve Irak’a geçmek isteyen gruplar….


Türkiye’yi transfer geçiş noktası olarak görüyorlar

Özellikle Orta Asya ve Kafkaslar’dan ülkemize gelen bu gruplar, Türkiye’yi geçiş noktası olarak görüyor. Ancak Suriye sınırına örülen duvar ve tel örgülerle alınan sıkı güvenlik önlemleri, geçişleri imkansız kılıyor. Ülkelerine dönmek istemeyen şüpheliler, Türkiye’de bir bekleyiş sürecine giriyor. Şüpheliler, bu aşamada IŞİD’in transfer hücrelerinde kalıyor.

Derin yapı giderek büyüyor

İstanbul Polisi’nin 17 günlük çalışması IŞID’in tahmin edilenden daha derin bir yapı olduğunu ortaya koydu. Örgütün, kaçak göçmenlerden kurulu yapıları sebebiyle şüphelilerin kaldıkları adreslerdeki belirsizlikler, iletişim bilgilerindeki tutarsızlıklar polisi zor duruma sokuyor. Göç İdaresi içerisindeki yetersizlik ise, yabancılar sorununun büyümesine sebep oluyor.

Suç oranında yüzde 300 artış

Son bir yılda yabancıların işlediği suçlarda yüzde 300 artış olduğu belirlendi. Önleyici çalışmalar yapan polisin, şüpheli olarak alınan yabancıları, koyabileceği yerlerle ilgili de sorun olduğu belirtildi. Göç İdaresi misafirhanelerinin yetersiz kaldığı öğrenildi.

Obama 2 milyon göçmeni sınır dışı etmişti

Yabancılarla ilgili sorun yaşayan ülkelerden 324 milyonluk ABD’de 11 ila 13 milyon arasında kaçak göçmen bulunuyor. George W. Bush döneminde 275 bin göçmeni sınırdışı eden ABD, Obama döneminde de 2 milyon göçmeni sınırdışı etti. Göçmenlerle ilgili 2013’te yeni bir yasa tasarısı hazırlandı. Uzmanlar, Türkiye’de yabancılarla ilgili bir bakanlığın kurulması için geç kalınmaması gerektiği üzerinde duruluyor.


Öte yandan, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam El-Alevi, geçen günlerde önemli sayıda IŞİD’linin Türkiye’ye geçtiğini, bir kısmının da geçmeye çalıştığı yönündeki bilgiyi Türk yetkililere ilettiklerini açıklamıştı.

Türkiye’ye sığınan Suriyeliler göçmen mi yoksa mülteci mi?

Erdoğan: Suriyeli ve Iraklıların bir kısmını vatandaşlığa alacağız


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.