ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın, Meksika sınırına örmeyi planladığı duvar için proje sunma yarışına Türkiye’den de mimar kardeşler Sunay ve Günay Erdem katıldı. Türk mimarlar, “insancıl bir çözüm” üretiyoruz, bu projeyle Meksikalıları ‘ben niye ülkemi terk edeyim’ deyip geri döndürmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Meksika sınırına Türk projesi
Büyük tartışmalara yol açan ve ayrımcı bir uygulama olarak tepki çeken duvar için, “insancıl bir çözüm” ürettiklerini öne süren mimar kardeşlerden Sunay Erdem,”Böyle bir probleme kayıtsız kalamazdık çünkü dünya çapında bir problem ve Amerika kıtasını ortadan bölecek bir unsur. İstenilen bir duvardı fakat biz fiziksel engellere karşıyız, böyle bir duvar Berlin’de denendi zamanı gelince yıkıldı. Hümanistik bir bilinç duvarı oluşturabiliriz. Dünyanın en uzun parkı şeklinde tasarlamayı öngörüyoruz. Sınırı geçmek isteyen Meksikalıları ‘ben niye ülkemi terk edeyim’ deyip geri döndürmeyi amaçlıyoruz” dedi.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın, Meksika sınırına duvar örülerek eroin ve diğer uyuşturucular ile göçmenlerin ülkeye gelmesini engelleyeceklerini açıklamasının ardından, duvar için açılan proje yarışmasına Türkiye’den de katılım oldu. Türk mimar kardeşler Sunay ve Günay Erdem de Meksika sınırına örülmesi düşünülen duvar için proje üretti.
Meksika sınırına örülecek duvara Türk projesi
Trump’ın, Verizon Wireless Arena’daki mitingde Meksika sınırına duvar örülerek eroin ve diğer uyuşturucuların New Hampshire’a gelmesini engelleyeceklerini açıklamasının ardından yarışmalar başladı. Yarışmaya Türkiye’den de katılım oldu.
1998 yılından bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösterdiklerini belirten Sunay Erdem, “Amerika’da seçimlerden önce Donald Trump’ın Meksika sınırlarıyla ilgili bir duvar önerisi vardı ve bu konu Amerika kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı ve kamuoyu araştırmaları niteliğinde birçok yarışmalar düzenlendi ve biz de bir öneri gönderdik” dedi.
Sunay Erdem: “Amerika kıtasını ortadan bölecek bir unsurdan söz ediliyordu. Biz buna nasıl insancıl bir çözüm üretebiliriz bunun çabasında olduk. İstenilen bir duvardı fakat biz fiziksel engellere karşıyız, böyle bir duvar Berlin’de denendi zamanı gelince yıkıldı. Bunun yerine daha humanistik bir şey olabilir mi diye düşündük ve bir fikir gelişti; dikey bir duvar yapacağımıza yatayda bir engel, daha ziyade bir bilinç uyandırma projesi bu belki de.”
Sunay Erdem: “Her ülke 50’şer metre kendi sınırından feragat edip 100 metrelik, 3 bin 200 kilometrelik Kuzey Amerika kıtasını bölen bir bant olarak dünyanın en uzun parkı şeklinde tasarlamayı öngörüyoruz. Aslında Meksikalıları da ‘sizin ülkeniz ne kadar güzel bir ülke’ diye bilinçlendirmeyi düşünüyoruz, bu park o temayı işleyecek. Sınırı geçmek isteyen Meksikalıları ‘ben niye ülkemi terk edeyim’ deyip geri döndürmeyi amaçlıyoruz.”
Sunay Erdem: “Ancak tabii ki de buna riayet etmeyip, bu bilince ulaşmayı ve sınırı geçmek isteyenler için de havada bulunan drone’larla tespit edilip durum engellenecektir. Buradaki asıl hedefimiz hümanistik bir bilinç duvarı oluşturmak diyebiliriz buna. Projeyi görsel sunumlarla destekli bir şeklide oluşturduk, ana temayı ve konsepti yansıtan perspektifler kullandık. Aynı zamanda sadece mimarların anlayabileceği değil, çok temel, her meslek grubundan ve sokaktaki vatandaşın anlayabileceği bir sunum oluşturduk. Kamuoyunda nasıl bir tepki uyandıracağını şimdiden merak ediyoruz.”
(İHA)