Meteoroloji özelleştirme nedeniyle yer bulamıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kadıköy’de Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurmak için Kadıköy Belediyesi’nden yer istedi.

Meteoroloji, özelleştirme nedeniye yer bulamıyor!

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Göztepe Özgürlük Parkı içinde istediği alan, 2004 yılında özelleştirilip Taşyapı’ya verilen 44 bin metrekarelik Meteoroloji arazisine 300 metre uzaklıkta yer alıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 12 yıl önce ihaleye çıkarılan eski arazisinin yanı başında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı’na Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulması için Kadıköy Belediyesi’nden yer istedi.


Göztepe’de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından kullanılan Hazine’ye ait 44 bin 783 metrekarelik arazi 2004 yılında kat karşılığında ihaleye çıkmış ve Taşyapı tarafından alınmıştı.

Kadıköy Belediyesi ve Kadıköylülerin itirazlarına rağmen açılan ihaleyi kazanan Taşyapı bu arsaya 4 kule inşa etmişti. Mevcut alana 9000 m2 de kare kaçak inşaat yapan firma; 2007-2010 yılları arasında çalışmalarını engelleyerek kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle Kadıköy Belediyesine tazminat davası açmış ve tartışmalı bilirkişi raporu ile tazminat davasını kazanmıştı.

Taşyapı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu anda 4 kulenin yükseldiği alanın hemen yanında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı içerisine Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) yapılması için Kadıköy Belediye Başkanlığı’ndan yer istedi. Kurulacak istasyonla rüzgar hızı ve yönü, hava sıcaklığı, nem, güneşlenme, yağış ve basınç gibi verilerin ölçüleceği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Kadıköy Belediyesi’ne gönderdiği yazıda, Kadıköy’de Rıhtımda(arıtma tesisi içinde) ve Göztepe’deki Marmara Üniversitesi kampüsünde 2 adet ölçüm istasyonu bulunduğu ifade edildi.

Yine aynı yazıda, Kadıköy Göztepe istasyonunun bulunduğu yerde inşaat çalışması yapılacağından üniversite yönetimi tarafından istasyonun yerinin değiştirilmesinin talep edildiği aktarıldı.


özgürlük parkı

Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu’nda verilerin ölçülmesi ve aktarılması esnasında, insan sağlığı üzerine olumsuz etkisi olduğu tartışılan yüksek frekans üreten anten, telsiz, uydu haberleşmesi gibi cihazların kullanılmayacağı, ayrıca proje kapsamında bina, kule gibi statik yapıların oluşturulmayacağı belirtiliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün talebini değerlendiren Kadıköy Belediyesi Özgürlük Parkı sınırları içindeki bir alanı ölçüm istasyonu için tahsis etti. Kadıköy Belediye Meclis’inde oy çokluğu ile geçen karara Ak Partili meclis üyeleri onay vermedi. Belediye tarafından tahsis edilen alan Taşyapı’ya verilen 44 bin metrekarelik Meteoroloji arazisine sadece 300 metre uzaklıkta yer alıyor.

Kadıköy Belediyesi

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Özgürlük Parkı’nın yanında Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne ait 44 dönüm arazi vardı. Burası özelleştirme kapsamına alındı ve Kadıköylülerin tüm itirazlarına rağmen kuleler yapıldı.

Bu firma şimdi bize kendisini zarara uğrattığımız gerekçesiyle dava açtı. Bir hukuk skandalı olarak bu davayı kazandı. Ve şimdi de bizim parklarımıza, kültür merkezlerimize, camilerimize icra gönderdi.

Meteoroloji Müdürlüğü Kadıköy’de 80 yıldır ölçüm yapıyor. Bu ölçümler daha önce Göztepe’de bulunan yani şimdi gökdelenlerin yükseldiği arazide yapılıyordu. Burası satılınca Moda ve Marmara Üniversitesi’nde iki istasyon kurulmuş. Marmara Üniversite’sinde de inşaat başlayınca tekrar yer arayışına girildi. 80 yıl boyunca bir bölgede ölçüm yapılması bilimsel açıdan önemli bir durumdur.


Biz de bu önemin farkında olduğumuz için yer tahsis ediyoruz. Ama bu durum hepimiz için ibretlik bir durumdur. 12 yıl önce kamunun geleceği düşünülmeden satılan bu alana şimdi ihtiyaç var. Kamu arazilerini kamunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmadan satarsanız ihtiyacınız olduğunda yer bulamazsınız. İyi ki Özgürlük Parkı var da buraya bir ölçüm istasyonu kurabilecekler” dedi

Kadıköy’de inşaat kazısında tarihi kalıntı bulundu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.