MHP tabanı Bahçeli’yi dinlemiyor; Ak Parti telaşta!

Ankara kulislerine göre MHP tabanı artık Bahçeli’yi dinlemiyor. İlçe yönetimlerinden toplu istifalar gelmeye başladı. MHP’deki “hayır” dalgası arttığı için AK Parti telaşta. Daha şimdiden AK Parti içinde, “Bu işe nereden girdik” sesleri yükselmeye başladı.

MHP tabanı Bahçeli'yi dinlemiyor, hayır dalgası artıyor. AK Parti telaşta; daha şimdiden "Bu işe nereden girdik" sesleri yükselmeye başladı.

“MHP tabanı artık Devlet Bahçeli’yi dinlemiyor; hayır dalgası giderek yayılıyor. AK Parti telaş içinde. MHP tabanı AK Parti yönetimini kara kara düşündürüyor.”

Aydınlık gazetesi yazarı İsmet Özçelik, Başkanlık Sistemi için gerekli olan Anayasa Değişikliği Referandumundaki gelişmeleri ve kulisleri yazdı.

AKP, MHP’deki “Hayır” dalgasının geçici olacağını düşünüldüğünü, ama tam tersi olduğu ve  “Hayır” dalgası her geçen gün arttığını, rüzgar MHP’nin tamamını etkilediğini yazan Özçelik, “Yüzde 80’lerden söz ediliyor. Bahçeli’nin “Evet” kampanyası için yurt gezilerine çıkamayacağı ifade ediliyor.  MHP’deki durum AKP yönetimini kara kara düşündürüyor” diyerek AK Parti’nin telaşa düştüğünü belirtti.


İsmet Özçelik’in “Bahçeli oltadaki balık” başlıklı yazısı şöyle:

“Meclis’in yetkilerini Cumhurbaşkanına devreden anayasa değişikliğinde birinci raunt AKP’nin istediği gibi sonuçlandı. Teklif AKP-Bahçeli ortaklığı ile referanduma götürülüyor.

Ancak bu ortaklıkta kaybeden MHP oldu. MHP tabanı isyanda. Yurdun dört bir yanından istifa haberleri geliyor. Yurt dışındaki MHP’liler de tepkili.

Görevden alınan il ve ilçe yöneticilerinin yerine atananlar da aynı. Bahçeli yönetimi partiye “Evet” diyen yönetici bulmakta zorlanıyor.

MHP’nin ve ülkücülerin ağır toplarının tamamına yakını “Hayır”cı.

AKP’de telaş

AKP, MHP’deki “Hayır” dalgasının geçici olacağını düşünüyordu. Ama tam tersi oldu. “Hayır” dalgası her geçen gün artıyor. Rüzgar MHP’nin tamamını etkilemiş durumda.

Yüzde 80’lerden söz ediliyor. Bahçeli’nin “Evet” kampanyası için yurt gezilerine çıkamayacağı ifade ediliyor.

MHP’deki durum AKP yönetimini kara kara düşündürüyor.

Kriz nasıl aşılır

Krizin nasıl aşılacağı tartışılıyor. Bazı AKP yöneticileri referandum sürecinde MHP’nin hükümete ortak edilmesini savunuyor. Bu yolla ‘MHP Tabanı’ndaki direncin kırılacağını hesaplıyor.

Yanlış olur

AKP’de bir kesim ise buna şiddetle karşı. “Biz anayasa değişikliği için koalisyonlar olmayacak, istikrar olacak propagandası yapıyoruz. Bunu söylerken MHP ile koalisyona gitmemiz hoş olmaz. Kendimizle çelişiriz. Seçmeni iknada zorlanırız” görüşünü savunuyorlar.

Hükümete tepki

Hükümet içinde de MHP’ye bakanlık verilmesine itiraz var. Bahçeli’nin artık geri dönemeyeceği ifade ediliyor. Başbakanlık kulislerinde, icracı bir bakanın, “Bahçeli oltadaki balık. Oltadaki balığa yeni yem vermeye gerek yok” dediği konuşuluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de Habertürk’te, “Katıldığım hiçbir toplantıda MHP ile hükümet senaryosu konuşulmadı” ifadesini kullandı. Anlamlı!

Öyle görünüyor ki MHP ile koalisyon getirdiği kadar da götürecek. Daha şimdiden AKP içinde, “Bu işe nereden girdik” sesleri yükselmeye başladı.

Saray karar verecek

Hükümette bir değişiklik olacağı kesin. ByLock kullanan, kardeşleri FETÖ’cü, eşi “Abla”, geçmişte FETÖ ile çok yakın teması olan, Pensilvanya kayıtları bulunan bakanlar görevden alınacak.


Meclis’te anayasa oylaması nedeniyle ertelenen operasyon her an olabilir.

MHP için 6-8 bakanlık ayrılmıştı. Bunun referandumu olumlu mu, olumsuz mu etkileyeceğinin araştırıldığı belirtiliyor. Gelecek rapora göre hareket edileceği anlaşılıyor.

Son kararı Saray verecek.

AKP’de ayak sürüyenler

Bir arkadaşımın daveti üzerine Çankaya semtindeki bir büroya gittim. Kalabalıktı. Çoğu AKP’li. Aralarında milletvekilleri de var. “Yukarı” ile doğrudan görüşenler kendilerini hemen belli ediyordu.

Davetsiz misafirdim. Daha çok dinledim.

Gündem doğal olarak anayasa referandumuydu. AKP’liler sürekli sızlandılar:

“Hava koşulları uygun değil, örgüt harekete geçmiyor. Halkın derdi anayasa değil. Millet can güvenliği, geçim derdinde. Mitinglerde istediğimiz kalabalığı toplayamayız. Risk aldık, başaramazsak sonrası felaket olur…”

Ayak sürüdükleri çok belliydi.

Parti değil, devlet kampanyası

“Yukarı” ile doğrudan görüştüğü belli olan AKP’li söze girdi:

“Bakın, bu kampanyanın motoru Cumhurbaşkanımız olacak. Parti değil, devlet kampanyası yapacağız. İl, ilçe başkanlarımız değil, valilerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız en önde yer alacak.”

Bu sözler üzerine odadakiler birbirlerinin yüzüne baktı.

Bu arada bazılarının, “Çok tehlikeli, halk bölünür, birbirimize düşeriz. Eşit olmayan bir kampanya ilişkileri tamamen koparır” dedikleri duyuldu.

Durum böyle!


Bu hamur daha çok su çeker!”

Başkanlık: AKP’li yıllar filminin son sahneleri

Video: Başkanlık sistemini eleştiren vatandaş


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.