Sebzeleri doğru mu pişiriyorsunuz?

Siz de sağlıklı beslenme menüsünün en önemlilerinden birisi olan sebzeleri yanlış mı pişiriyorsunuz yoksa? Hem de kış aylarında ıspanak, pırasa, lahana, brokoli, karnabahar gibi besin değeri en yüksek en lezzetli sebzelerimiz çıkmışken, hemen inceleyelim o zaman nerede yanlış yapıyoruz.

Sebzeleri doğru pişirme yöntemleri neler? Ispanak, pırasa, lahana, brokoli, karnabahar gibi besin değeri yüksek sebzeler nasıl pişirilmeli?

Sebzelerinizi buğuda ve buharda pişirmek yerine yağda mı kızartıyorsunuz?

Kızartılmış yağ hem kendi içerisindeki hem de besin içerisindeki serbest radikalleri açığa çıkartır. Böylece kanserojen etki ortaya çıkarır.

Buharda pişmiş sebzelerin üzerine zeytinyağı eklemek içerisindeki A, D, E, K vitaminlerinin vücut tarafından emilimini sağlamaktadır. Sebze yemeklerini zeytinyağlı yapmak sağlıklıdır ancak yağ miktarına dikkat! 1 kilo sebze yemeğine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı yeterlidir.


Sebzeleri pişirirken soda/maden suyu eklemek, salatalara limon veya sirke ekleyerek bekletmek A ve C vitamini değerini azaltır.

Kabuğu haşlanabilen sebzeler iyice yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte haşlanırsa besin değeri korunmuş olur.

Salatayı sofraya koyarken sirke ve limon sosu dökülmelidir. Çünkü üzerinde bu soslarla uzun süre bekletilen salatalardaki A ve C vitamini oldukça kayba uğramaktadır.

Tencere kapağı açık mı kapalı mı pişirilmeli?

Sebze yemeklerine çok yüksek ısıda pişirme uygulanmamalıdır. Yüksek ateş sebzenin vitaminlerini öldürür ya da yoğun kayıplara sebep olur. Sebze pişerken besin öğesi kaybı olmasın diye tencerenin kapağı sık sık açılmamalıdır.

Sebze yemeklerini mümkün olduğunca tekrar ısıtmaktan kaçınmak gerekir. Tekrar tekrar ısıtılan yemeklerde bakteri çoğalması artmakta ve besin değeri azalmaktadır.

Taze sebzeler doğranırken çok ince bir bıçak kullanılarak ince soyulmalı ve az tahrip edilmelidir. Çünkü sebzelerde bulunan A ve C vitaminleri sebze dokusu hasar gördükçe azalmaktadır. Sebzeleri elimizle parçalamak da iyi bir yöntem olabilir.

Sebzelerin en az kayıpla pişmesini istiyorsak ince ve küçük şekilde doğrayarak 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile soteleme işlemi yapılabilir. Ancak besinin öz suyunu kaybetmemesi için sebzeleri pişene kadar sürekli karıştırmalıyız. Eğer yağ eklemeden hazırlamak istiyorsanız yanmayan teflon tavaları kullanabilirsiniz.


Sebzeleri bu yöntemlerle pişirdikten sonra porsiyon kontrolü yaparak tüketebilirsiniz, afiyet olsun.

Hangi sebzeler hangi hastalıklara iyi geliyor?

Lezzetli meyve ve sebzeler nasıl seçilmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.