Topuk dikeni nedir? Kimler risk altında?

Sabah uykudan uyanıp yere ilk adımınızı attığınızda topuğunuzda ağrı hissediyorsanız ve bu ağrı birkaç adım sonra kendiliğinden geçiyorsa dikkat! Topuk dikeni nedir?

Topuk dikeni nedir? Kimler risk altında?

Gün içersinde uzun oturma pozisyonundan kalkıp yürümeye başladığınızda ağrı oluyorsa ya da yorgun bir günün sonunda eve gelip dinlenmeye geçtiğinizde topuğunuzda ağrı oluyorsa çok yüksek olasılıkla sizde plantar fassit hastalığı var demektir.

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Utku Erdem Özer, topuk dikeni teşhis ve tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi.


Erişkinlerde topuk ağrısının en sık sebebidir. Aslında ağrıya sebep olan ayak röntgeninde kalkaneus kemiğinde gözüken çıkıntı (epin kalkanei) değildir.

Yapılan birçok araştırmada özellikle 50 yaş üstü erişkinlerde başka bir sebeple çekilen ayak röntgenlerinde bu çıkıntının gözüktüğü ve hastaların en az yarısında topuk ağrısından yakınmadıklarını göstermiştir.


Ortopedistler olarak hastalarımızı tedavi ederken bu çıkıntıyı ortadan kaldırmak gibi bir amacımız hiç bir zaman olmaz.

Riskli gruplar

Topuk dikeni nedir?

Vücudumuzun ağırlığını yere ileten plantar fasia denilen bir zardır. Bu yapı topuk kemiği ile ayak parmaklarımızın tabanına yapışır. Ağrıya sebep olan ise bu yapının bazı sebeplerden dolayı esnekiliğini kaybedip topuk kemiğine yapıştığı yerde oluşturduğu yangıdır.(plantar fassit) Oluşan kemik çıkıntısı ise bu yangının sonuçlarından biridir.

  • Fazla kilolu insanlar,
  • Koşu veya uzun yürüyüş yapanlar,
  • Düz taban ya da kubbe ayak gibi ayağında anatomik bozukluk olanlar,
  • Çalışma koşulları ayakta ve sert zeminde olanlar,
  • Tabanı çok sert veya babet tarzı ayakkabı kullananlar plantar fassit için riskli gruptadır.

Daha nadir sebeplerden olan bazı romatizmal hastalıkların ilk belirtisi de olabilir. Ayak bileği burkulması gibi travma sonrası oluşan topuk ağrıları ise ayrıca değerlendirilip plantar fasia yırtıkları açısından düşünülmelidir.

Plantar fassit tedavisinde öncelikli olarak yapılması gereken germe egzersizleridir.


Egzersizlerin doğru ve düzenli yapılması tedavinin başarı şansını artırır. Ağrıyan bölgeye buz uygulaması, NSAİ ilaçlar, tabanlık kullanımı günümüzde plantar fasiit tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. Bazı dirençli vakalarda ise gece atelleme, ağrıyan noktaya sterroid injeksiyonu ve ESWT yöntemi seçilebilir.

Ayak sağlığı için nelere dikkat edilmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.