Türkçe’nin yaşadığı erozyon

Türkçe’nin gücü yadsınamaz. Bu farklılıktan en büyük payı alan edebiyat dilin uğradığı erozyondan üzerine düşeni ne yazıktır ki almış son yıllarda çıkan kitap sayısı artmış olsa da kalite bir hayli düşmüştür.

Türkçe'nin yaşadığı erozyon

 Türkçe’nin erozyonu

Her ülkenin dili onun kimliğidir ve dilde yaşanacak dejenerasyon zamanla kimliğe sirayet edecek, geri dönüşümsüz hasara sebep olacaktır. Bu noktada Türkçe’nin yaşadığı erozyonun vahim sonuçlarından bahsetmek yerinde olacaktır.

Türkçe sahip olduğu derinlikle diğer birçok dilden farklı ve kendine has özelliklere sahip bir dildir. Bu derinlikle ortaya koyduğu eserlerin ve edebiyatla birleşen estetiğin dil olarak Türkçede çok üst seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz öyle ki Türkçe, az kelimeyle çok şey anlatmanızı mümkün kılar.


Sahip olduğu atasözü ve deyim zenginliğinin yanı sıra kullanılmasa da geniş bir kelime haznesi vardır. Buna rağmen az kelime ile çok şey anlatan nadir dillerin arasında yer almaktadır.

Türkçe’nin gücü yadsınamaz

Türkçe'nin yaşadığı erozyon

Özellikle iş duyguyu anlatmaya geldiğinde Türkçe’nin gücü yadsınamaz. Bu farklılıktan en büyük payı alan edebiyat dilin uğradığı erozyondan üzerine düşeni ne yazıktır ki almış son yıllarda çıkan kitap sayısı artmış olsa da kalite bir hayli düşmüştür.

Yazarların ortak şikayeti olan okur sayısının azlığını bir de okur açısından ele alacak olursak; onlar için acaba okunmaya değer olan yazar sayısı kaçtır? Bu sorunun cevabını okurlara bırakıp konumuza dönecek olursak; Türkçe özel bir dildir ve onu kullanmaya erinmemek gerekmektedir.

Sözlük okumanın ve kelime dağarcığını genişleten gençlerin olmasının ivedilikle gerekli olduğu günümüzde dili İngilizcenin Hegemonik etkisinden kurtarmamız gerekmektedir. Özellikle internetin ve sosyal medyanın hakimiyetine giren insanoğlu konuşarak değil yazışarak iletişim kuran canlılara dönüşmüş haldedir. Bu noktada dilin gücü konuşmanın etkisini ancak ve ancak ifade şekillerinde ortaya çıkarabilmekte bu da dilin kullanımını daha önemli hale getirmektedir.


Peki, olan nedir?

Türkçe'nin yaşadığı erozyon

Sesli harfleri tedavülden kaldıran bir gençlik, alfabede olmayan harfleri Türkçe’ye ekleyerek yeni bir dil ortaya çıkarma çabasındadır. Var olan dil ile sorununuz nedir? Desek cevap alabileceğimizi sanmamakla birlikte bu duruma çözüm teşkil edecek tek şey dil kullanımını daha etkin hale getirecek çalışmaların ve projelerin hayata geçirilmesi olacaktır.

Adab-ı Muaşeret derslerini müfredata koyan sistem, yazarak konuşma kuralları derslerini de sisteme dahil etmelidir çünkü çağımız gençliği konuşmayı unutmakla yüz yüzedir ve acı olan ise yazdıkları gibi konuşan bir gençlik yetişmektedir.

Toplumun otuzlu yaşlarını ve üzerini yaşayan cenahı ile yirmili yaşları ve altındaki cenah yakında birbirini anlayamayacak aynı dili konuştukları halde iletişim kopacaktır. Çünkü var olan erozyon tahmin edilenin üzerinde ve geri dönüşümsüzdür.

Bu noktada sistem oluşturucuların konuya el atmasını dilerken farkındalık adına herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Dilimizi kaybettiğimiz an kimliğimizi kaybedeceğimiz gerçeğinin unutulmaması gerekmektedir.


Leibniz’in dediği gibi “Bana mükemmel bir lisan verin, size büyük bir millet teşkil edeyim.”

TEOG 1. Oturum: Türkçe Matematik ve Din Kültürü değerlendirmesi

Google Translate Türkçe dahil 9 dilde mükemmel çeviri yapacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.