Video: Mustafa Balbay’ın Cinali Yıldırım demesi

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın Başbakan Binali Yıldırım için “Cinali Yıldırım” demesi tansiyonu yükseltti. AKP milletvekilleri masalara vurarak Balbay’ı protesto etti. Meclis’te oturuma ara verilmesinin ardından milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı.

İlk tur oylama sonuçlandı

Partili Cumhurbaşkanlığı veya Başkanlık Sistemi’ni öngören anayasa değişikliği ilk tur oylamasında maddelere geçilmesi için oylama tamamlandı. 338 kabul, 134 ret, 2 çekimser ve 5 boş oy kullanıldı.

338 oyla kabul edilen anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşülmesine geçildi. Ak Parti’li milletvekillerinin gizli oylama olmasına rağmen oylarını açık kullanması ve göstermesi dikkat çekti.


Anayasa değişikliği teklifi ilk tur oylaması sonuçları

Meclis Genel Kurulu başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişiklik paketini görüşmeye başladı. Bu bölümde tüm partiler tek tek söz aldı. Ardından maddelere geçildi. İlk tur oylamada her maddenin görüşülmesi tamamlanarak o madde için gizli oylama yapılacak. İlk tur oylama bir anlamda Meclis Genel Kurulu’nun nabzının tutulması anlamına geliyor.


İki tur oylama yapılacak

Bu aşamada tüm maddelerin alacağı oy dikkatle izlenecek. Zira teklifin yürütme, yürürlük maddelerinin dahi 330 sınırını aşması önemli. Tüm maddeler üzerinde görüşmeler tamamlanıp her biri oylandıktan sonra sıra tasarı metninin tamamı üzerinde oylamaya gelecek ve metnin tamamı için yine gizli oylama yapılacak. Bu aşamaya birinci hafta sonunda gelinmesi bekleniyor. Daha sonra görüşmelere 48 saat ara verilip ikinci tura geçilecek. Zira, Anayasa değişikliklerinin iki tur oylamayla yapılması gerekiyor.

anayasa değişikliği ilk tur oylaması 338 kabul cinali yıldırım

Kritik oylama ikinci tur olacak


İkinci turda, bir maddede değişiklik yapılacaksa, yani önerge verilmişse o madde okunacak ve görüşülecek. Üzerinde önerge verilmeyen maddeler için ise direk oylamaya gidilecek. Her madde için yeniden gizli oylama yapılacak. İkinci turda 330’u geçemeyen madde olursa referandum yolu kapanacak. Her maddenin en az 330 oyu alması durumunda bu kez metnin tamamı yeniden yine gizli olarak oylanacak. Bu yüzden ikinci turda alınacak oylar çok önemli. Anayasa değişikliğinin kaderi de bu aşamada belirlenecek.

Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun referandumu, Cumhurbaşkanının onaylamasının üzerinden 60 gün geçtikten sonra yapılabiliyor. Bu durumda, anayasa değişikliği maddeleri Meclis’ten geçerse referandumun önümüzdeki Nisan ayı içerisinde yapılması bekleniyor.

Anayasa değişikliği teklifi ilk tur oylaması sonuçları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.