Yabancı Dilde En İyi Film Oscar adayları İstanbul Modern Sinema’da

İstanbul Modern Sinema, Oscar heyecanı yaklaşırken,”Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisine aday filmlerden oluşan bir seçki sunuyor.

Oscar'ın yabancıları İstanbul Modern Sinema'da
Mayın Ülkesi (Under Sandet) – Louis Hofmann

Oscar’ın Yabancıları adlı program 12-22 Ocak tarihleri arasında gösterime sunulacak.

İstanbul Modern Sinema, Başka Sinema işbirliği ve Türk Tuborg A.Ş’nin katkılarıyla, Oscar heykelciği yarışı öncesi yabancı dilde en iyi film kategorisine aday filmlerden oluşan seçkiyi Oscar’ın Yabancıları ile sinemaseverlerle buluşturuyor.


Bu çekişmeli yarışta adı öne çıkan yapımlara yer veren seçki, Oscar adayı olmalarına rağmen aslında Hollywood kulvarının dışında, dünya festivallerinde başarılı olmuş, farklı dil ve kültürlerden filmlerin buluştuğu bir kategoriyi temsil ediyor.

Programdaki beş film, “Yabancı Dilde En iyi Film” kategorisinde adaylığa yükselerek son dokuza kaldı:

İsviçre adayı ve Cannes Film Festivali’nin gözdelerinden biri olarak adını duyuran animasyon Kabakçığın Hayatı (Ma Vie de Courgette); İran adayı Satıcı (Forushande), Almanya adayı Toni Erdmann, Danimarka adayı Mayın Ülkesi (Under Sandet) ve Kanada adayı Alt Tarafı Dünyanın Sonu.

Oscar’ın Yabancıları film programı

julietta

Film adı: Julieta

Yapımı: 2016 – İspanya / İspanyolca

Süre: DCP, Renkli, 99′

Yönetmen: Pedro Almodóvar

Oyuncular: Emma Suárez, Adriana Ugarte, Daniel Grao

Sevgilisi ile birlikte yeni bir hayat kurmak için yaşadığı şehirden taşınmak üzere olan 50’li yaşlarındaki Julieta, sokakta genç bir kadınla karşılaşmasından sonra aniden taşınmaktan vazgeçer ve sevgilisinden ayrılır.

Dünyasını alt üst eden bu karşılaşma Julieta’nın geçmişe yolculuğunun da başlangıcı olur. Artık hayatını, on sekiz yaşında hiç bir açıklama yapmaksızın evi terk eden kızı Anita’yı bulmaya adayacaktır. Kadın karakterlerin derinliği, renk, mekan ve müzik kullanımıyla öne çıkan Almodóvar imzalı film, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapmıştı.

***

desierto

Film adı: Desierto

Yapımı: 2015 – Meksika, Fransa / İspanyolca, İngilizce

Süre: DCP, Renkli, 94′

Yönetmen: Jonás Cuarón

Oyuncular: Gael García Bernal, Jeffrey Dean Morgan, Alondra Hidalgo

Meksika sınırından Amerika’ya kaçak giriş yapmak isteyen bir grup umut dolu mültecinin kaderleri, onları avlamaya çalışan gözü dönmüş bir yasa dışı kanun infazcısının elindedir.

Sert bir arazi, dayanılmaz çöl sıcağı ve vahşi hayvanların da bulunduğu koşullarda mültecilerin saklanacak hiçbir yerleri yoktur ve onları amansız bir kovalamaca beklemektedir.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Jonás Cuarón’un üstlendiği, başrollerinde ise Gael García Bernal ve Jeffrey Dean Morgan’ın yer aldığı film gerilim dolu bir hayatta kalma mücadelesini konu alıyor.

***

karanlık görev

Film adı: Karanlık Görev (The Age Of  Shadows)

Yapımı: 2016 – Güney Kore / Korece, Japonca, Çince, İngilizce

Süre: DCP, Renkli, 140′

Yönetmen: Kim Jee-woon

Oyuncular: Lee Byung-hun, Gong Yoo, Song Kang-ho

Lee, bir zamanlar Kore’nin bağımsızlığı için savaşmış ancak şimdi Japon emniyeti adına çalışan bir polistir. Dürüst Kardeşler adlı bağımsızlık örgütünü çökertme emri aldığında, liderlerinden biri olan Kim ile tanışır.

Ancak Kim ile olan dostluğu ve örgüt üyeleri ile olan ilişkisi ilerledikçe görevine şüphe ile yaklaşmaya başlayacak, kuruma olan bağlılığını sorgulayacak ve hem av hem de avcı konumuna düşecektir. Kore’nin Japon işgali altındaki 1920’li yıllarında geçen film, dostluk ve intikam üzerine sürükleyici bir casusluk hikayesi anlatıyor.

***

kabakçığın hayatı

Film adı: Kabakçığın Hayatı (Ma Vie De Courgette)

Yapımı: 2016 – İsviçre, Fransa / Fransızca

Süre:  DCP, Renkli, 66′

Yönetmen: Claude Barras

Seslendirenler: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud

Alkolik annesinin ölümünün ardından yetimhaneye gönderilen “Kabakçık”, yeni ortamına alışmaya çalışırken kendisi gibi zorlu şartlara göğüs germek zorunda kalan diğer çocuklardan ve arkadaş olduğu polis memuru Raymond’dan güç alır.

Çocuk kalbinin dayanıklılığını da yansıtan, oldukça hüzünlü ve karanlık olabilecek bu dokunaklı hikayeyi muhteşem stop-motion animasyon tekniğiyle ve izleyiciye sıklıkla kahkahalar da attırarak perdeye taşıyan Clause Barras’ın filmi, Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yaptıktan sonra katıldığı tüm festivallerde ses getirmeyi başardı.

***

Denizdeki Ateş

Film adı: Denizdeki Ateş (Fuocoammare)

Yapımı: 2016 – İtalya, Fransa / İtalyanca, İngilizce

Süre: DCP, Renkli, 114′

Yönetmen: Gianfranco Rosi

Oyuncular: Samuele Pucillo, Pietro Bartolo, Maria Costa

2013 yılında Çevreyolu adlı belgeseliyle Altın Aslan kazanan Gianfranco Rossi son belgeselinde günümüzün en acil toplumsal sorunlarından biri olan Avrupa’daki mülteci krizini perdeye taşıyor. Lampedusa, özellikle Kuzey Afrikalı mültecilerin Avrupa’ya geçiş noktası olan, zamanla mültecilerin umutları, zorlukları ve kaderlerinin bir sembolü haline gelen, Sicilya açıklarında küçük bir ada.

Tek istekleri barış ve huzur içinde güvenle yaşamak olan mültecilerin denizden çoğu zaman cansız çıkan bedenleri, bu insanlık dramına şahit olan adalılar ve adanın küçüklüğüne rağmen neredeyse hiç kesişmeyen dünyalara şahitlik edeceğiniz çok güçlü bir yapım.

***

Çırak

Film adı: Çırak (Apprentice)

Yapımı: 2016- Singapur, Almanya, Fransa, Hong Kong, Katar / Malayca, İngilizce

Süre: DCP, Renkli, 115′

Yönetmen: Boo Jungfen

Oyuncular: Firdaus Rahman, Wan Hanafi Su, Mastura Ahmad

Aynı evi paylaşan Aiman ve ablası Suhalia katil bir babanın çocuklarıdır. Aiman, geçmişiyle yüzleşme ihtiyacıyla babasını idam eden cellat Rahim ile aynı yüksek güvenlikli hapishanede çalışmaya başlar. Hapishanenin emektar celladı, asistanı aniden işi bırakınca, Aiman’a çıraklık teklif eder.

Aiman’ın kızkardeşinin tüm itirazlarına rağmen ve geçmişinin gölgesinde de olsa çırak olarak göreve başlaması gerilimin de tırmanmasına sebep olur. İç hesaplaşmalar, aile ilişkileri, devlet politikaları, suç ve ceza üzerine kurulu bu etkileyici film, 2016 Cannes Film festivali’nin Belirli bir Bakış bölümünde gösterilmişti.

***

Olli Maki'nin en mutlu günü

Film adı: Olli Maki’nin En Mutlu Günü (Hymyileva Mies)

Yapımı: 2016- İsveç, Finlandiya, Almanya / Fince

Süre: DCP, Siyah-Beyaz, 90′

Yönetmen: Juho Kuosmanen

Oyuncular: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff

1962 Dünya Tüysiklet şampiyonası finalisti Olli Maki’nin gerçek hikayesi. Aniden ülkesinin gururu haline gelen yetenekli boksör, yaşadığı küçük kasabadan dünya şampiyonasına hazırlanmak için ayrılır.

Ancak Olli, boks kariyerinin en önemli maçına çıkmak üzere hazırlanırken maça odaklanmaktan çok yeni filizlenen aşkıyla meşguldür. Ringin içinde Finlandiya’ya karşı A.B.D. vardır ama Olli’nin boks maçında başarıya ulaşmasının karşısında Raija’ya duyduğu aşk durmaktadır. Bu sıcak film, benzerine az rastlanan türden bir spor filmi.

***

Alt tarafı Dünyanın sonu

Film adı: Alt Tarafı Dünyanın Sonu (Juste La Fin Du Monde)

Yapımı: 2016- Kanada, Fransa / Fransızca

Süre: DCP, Renkli, 97′

Yönetmen: Xavier Dolan

Oyuncular: Nathalie Baye, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Marion Cotillard

Genç yaşına rağmen filmleriyle büyük başarılara imza atan Xavier Dolan son filminde Fransız sinemasının yıldız oyuncularını bir araya topluyor. Yıllar önce aile evinden ayrılıp kendine ayrı bir düzen kuran Louis, yakalandığı hastalığı ve ölmek üzere olduğunu açıklamak için sorunlu ailesinin yanına geri döner.

Ancak bu açıklamayı yapması düşündüğü kadar kolay olmayacaktır. Yakın plan çekimler, duygu patlamaları sonucu yükselen sesler ve izleyiciye geçirdiği yoğun duygularla öne çıkan film bu yıl Cannes’dan büyük ödülle dönmüştü.

***


Elle

Film adı: O (Elle), 2015

Yapımı: Fransa / Fransızca

Süre: DCP, Renkli, 130′

Yönetmen: Paul Verhoeven

Oyuncular: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

Hollandalı usta yönetmen Paul Verhoeven’in Fransızca çektiği ilk film O, orta yaşlı iş kadını Michèle’in tecavüze uğradıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor. Michèle, video oyunları üreten bir şirketin yöneticisi, başarılı olduğu kadar sert mizacıyla da dikkat çeken bir kadındır. Başına gelenlerden sonra kurban rolüne bürünmek yerine intikamını kendi yöntemleriyle almaya karar verir.

Temel İçgüdü, Showgirls, RoboCop gibi tartışma yaratmış modern klasiklerin yönetmeni Paul Verhoeven ile ünlü Fransız oyuncu Isabelle Huppert’i bir araya getiren film, ezber bozan senaryosu ve izleyicide yarattığı alışılmadık etkiyle yılın en başarılı filmlerinden.

***

Toni Erdmann

Film adı: Toni Erdmann

Yapımı: 2016- Almanya /  Almanca, İngilizce

Süre: DCP, Renkli, 162′

Yönetmen: Maren Ade

Oyuncular: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn

Tam bir işkolik olan kızı İnes’le yeterince yakın olmadıklarını düşünen Winfred, öğrencisiz kalmış bir müzik öğretmenidir. Budapeşte’de önemli bir proje üzerinde çalışan İnes’i ziyarete gider ancak geçirdikleri süre boyunca işler tam istediği gibi gitmez. Yaşam koçu ve danışman “Toni Erdmann” olarak ısrarla İnes’in hayatına geri gelen Winfred, takma dişleri, özensiz takım elbisesi ve garip peruğuyla kızını içinde boğulmakta olduğu kapitalist dünyadan çekip çıkarmak için türlü oyunlar oynar.

Seyirciyi neredeyse her sahnesinde kahkahalara boğan, dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da da büyük beğeniyle karşılanan film, Oscar yarışının da favorileri arasında.

***

Satıcı

Film adı: Satıcı (Forushande)

Yapımı: 2016- İran, Fransa /  Farsça

Süre: DCP, Renkli, 125′

Yönetmen: Asghar Farhadi

Oyuncular: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi

Oscar’lı usta İran’lı yönetmen Asghar Farhadi son filmi Satıcı ile yeniden altın heykelcik için yarışta yerini alıyor. Emad ve Rana çifti, oturdukları apartman çökmek üzere olduğu için yakınlarda başka bir binanın çatısındaki daha eski ama geniş daireye taşınırlar.

Yıkılmak üzere olan eski evlerinin kaderi adeta yaşamlarına sızan çiftin hayatı, Rana’nın evde saldırıya uğramasıyla alt üst olur. Cannes’da En İyi Senaryo ve En İyi Erkek oyuncu ödüllerine layık görülen film, usta yönetmenin kusursuz senaryosu, başarılı oyunculukları ve nefes kesen gerilim hissiyle öne çıkıyor.

***

Karşı tarafta

Film adı: Karşı  Tarafta (S One Strane)

Yapımı: 2016- Hırvatistan, Sırbistan / Hırvatça

Süre: DCP, Renkli, 85′

Yönetmen: Zrinko Ogresta

Oyuncular: Ksenija Marinkovic, Lazar Ristovski, Tihana Lazovic

Vesna, 20 yıl önce Zagreb’e gelmiş ve kocası Žarko’nun Sırpların tarafında savaştığı Bosna Savaşı’nın izlerini arkasında bırakmak istemiştir. İki yetişkin çocuğu ile birlikte yaşayan hemşire Vesna ve çocukları yeni kurdukları hayattan memnun, yaşamlarını sürdürmektedir.

Ancak bir gün ansızın kocasından gelen telefon Vesna’da nefret, aşk, umut ve iğrenme gibi birçok karmaşık duygunun uyanmasına sebep olur. Savaş sonrası dağılan Yugoslavya konusuna taze bir bakış açısı sunan film, sürükleyici bir psikolojik dram.

***

Mayın ülkesi

Film adı: Mayın Ülkesi (Under Sandet)

Yapımı: 2016- Danimarka, Almanya / Danca, Almanca, İngilizce

Süre: Blu-Ray, Renkli, 100′

Yönetmen: Martin Zandvliet

Oyuncular: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman

Almanya’nın 1945 Mayısı’nda teslim olmasının ardından bir grup Alman savaş esiri Danimarka’ya gönderilir. Esirlerin görevi ülkenin batı kıyılarında bulunan iki milyona yakın mayını çıplak elleriyle, hiç bir korumaları olmadan temizlemektir.

Bu göreve gönderilenlerin yarısından fazlasının hayatını veya bir uzvunu kaybettiği gerçek olaylara dayanan Mayın Ülkesi, 2. Dünya Savaşı hakkında az bilinen bir hikayeyi su yüzüne çıkartıyor ve tarihin karanlık sayfalarına oldukça etkileyici, hüzünlü bir yolculuğa çıkartıyor.

***

neruda Pablo Larraín

Film adı: Neruda

Yapımı: 2016- Şili, Arjantin, Fransa İspanya, ABD / İspanyolca, Fransızca

Süre: DCP, Renkli, 107′

Yönetmen: Pablo Larraín

Oyuncular: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Luis Gnecco

Şilili yönetmen Pablo Larraín, geçtiğimiz yıl da Oscar’a aday gösterilen The Club’dan sonra yeni filmi ile karşımızda. Neruda, Pablo Neruda’nın kendi ülkesinde kaçak olarak yaşadığı zorlu süreçte Evrensel Şarkı (Canto General) adlı eserini yazması ve bu dönemi kendini yeniden yaratmak için bir fırsata dönüştürmesini konu alıyor.

Nobel ödüllü şair ve politikacının devletle mücadelesini perdeye taşıyan film, dünya prömiyerini Cannes’da Yönetmenlerin 15 Günü bölümünde yapmıştı.

***

Barakah

Film adı: Barakah, Barakah İle Tanışınca (Barakah Yoqabil Barakah)

Yapımı: 2016- Suudi Arabistan / Arapça

Süre: DCP, Renkli, 88′

Yönetmen: Mahmoud Sabbagh

Oyuncular: Hisham Fageeh, Fatima AlBanawi, Sami Hifny

Bir zabıta ile bir sosyal medya süperstarının ortak noktası ne olabilir? Cidde’de zabıtalık yapan mütevazi bir çevreden gelen Genial Barakah, ceza kesmeye gittiği bir fotoğraf çekiminde zengin bir ailenin evlatlık kızı Bibi’yi görür ve bu güzel kadının etkisinden kurtulamaz.

İkili, içinde yaşadıkları katı toplum kuralları arasında masum bir görüşmenin bile neredeyse imkansız olduğu ortamda ne yapıp edip başbaşa vakit geçirmeyi başarırlar. Suudi Arabistan’ın bu ilk romantik komedisinde derinlerde bir yerlerde keskin politik eleştiriler ve geçmişe özlemin izlerini de bulmak mümkün.

***

Çatışma

Film adı: Çatışma (Eshtebak), 2016

Yapımı: 2016- Mısır, Fransa / Arapça

Süre: DCP, Renkli, 97′

Yönetmen: Mohamed Diab

Oyuncular: Nelly Karim, Hany Adel, Tarek Abdel Aziz, Mai El Ghaity

Bu sene Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak gösterilen Çatışma, bir polis minibüsünün içinden 2013 Mısır Askeri Darbesi sırasındaki olaylara bakıyor. Sekiz metrekarelik bu dar alanda beraber gözaltında tutulan Mursi yanlıları ile ordu yanlıları arasındaki gerginlik ve minibüsün penceresinden şahit oldukları şiddet film boyunca yükseliyor.

2011’deki devrime her iki taraftan insanların da destek verdiğini hatırlatmaktan geri kalmayan genç yönetmen Mohamed Diab, taraflar arasında saf tutmayan yaklaşımıyla Mısır’ın içinden geçtiği kaotik dönemi anlatan en etkileyici filmlerinden birine imza atıyor.

***

Houston, Bir Sorunumuz Var!

Film adı: Houston, Bir Sorunumuz Var! (Houston, Imamo Problem!)

Yapımı: 2016- Slovenya, Hırvatistan, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Katar / Slovence, Sırpça, Hırvatça, İngilizce

Süre: DCP, Renkli, 87′

Yönetmen: Ziga Virc

Houston We Have A Problem!, 1960’larda uzay yarışında istediği hızda ilerleme kaydedemeyen Amerika’nın, Yugoslavya’dan gizlice yürüttüğü uzay çalışmalarını ve ürettikleri teknolojiyi satın aldığına dair komplo teorisine yeni bir bakış açısı ile yaklaşıyor.

Balkanlarda pek çok insanın gerçek olduğuna inandığı komplo teorisini ele alan film, Yönetmen Ziga Virc’in ilk uzun metrajı. Virc tarafından da belgesel-kurgu olarak nitelendirilen film, yönetmenin deyimiyle “Yugoslavya’nın yükselişi ve dağılışının sembolik hikayesini” anlatıyor.


Gerçek arşiv görüntüleri ile bir baba- ile kız’ının hayatlarında ilk defa tanışmasının kurgusal hikayesini bu efsane etrafında birleştiren film, her şeyin ötesinde oldukça eğlenceli ve bir o kadar da düşündürücü.

Hayat Tiyatrosu: Dünyadaki açlık üzerine çekilmiş bir film


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.