Yürüyen merdivenlerdeki tehlikeler neler?

Metro ve metrobüs istasyonları ile AVM’lerde sık sık kullandığımız yürüyen merdivenlerdeki durdurma butonları başta, ortada ve çıkışta yer alıyor.

Yürüyen merdivenlerdeki tehlikeler neler?

Bu durumun herhangi bir kaza anında müdahaleyi güçleştirdiğine dikkat çeken uzmanlar, “Yürüyen merdivenlerde insan kolunun uzanacağı yükseklikte en az 5 buton olmalı” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, günümüzde kullanımı hızla artan yürüyen merdivenlerde durdurma butonunun başlangıç, orta ve çıkışta yer aldığını belirterek bu durumun pek çok olası kazaya davetiye çıkardığını belirtiyor.


“Yürüyen merdivenlerin yanlarındaki merdivenlere baktığımızda 115 merdiven ve daha fazla basamak olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullanan Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, “20 metre veya daha fazla derinlik bu merdivenlerle geçilmektedir. Her ne kadar asansörler varsa da yoğun saatlerde %95 insan yükünü bunlar çekmektedir. Bu merdivenlerin alt bölümlerinde ani durdurma için başlangıç, son ve ortasında buton bulunmaktadır. Takdir edersiniz ki merdiven hareket halindeyken eğilerek bu butonlara basarak durdurmak çok zordur” dedi.

Son olarak eşi Canan Uçan’ın geçirdiği bir kazayı örnek veren Uçan, “Yürüyen merdivenden inerken iki ön sırada bulunan yaşlı yolcu düşünce arkadan gelenler üzerine yığılmıştır. Bir polis memuru çok zorlanarak merdivenleri durdurabilmiştir. Bu ve benzeri pek çok olay yaşanmakta ve bazı düşme olaylarında özellikle uzun saçlı kişiler daha büyük tehlike atlatmaktadır. Düşme anında saçların merdivene kapılması ağır yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabilmektedir” dedi.


Bu riskler göz önüne alındığında yürüyen merdivenlerde insan kolunun uzanacağı yükseklikte en az 5 buton olması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, “Ayrıca merdivenlerin baş ve sonunda yangın butonları gibi durdurma butonu olması faydalı olacaktır. Bu sayede ani durumlarda çok kolaylıkla durdurulabilir. Proaktif bu önlemin şu anda kullanılan yürüyen merdivenlere ve bundan sonra yapılacaklara uygulanması faydalı olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Balkon, merdiven ve pencereler çocuklar için nasıl güvenli olur?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.