Dünyanın en yenilikçi şirketleri hangileri?

Dünyaca ünlü Fast Company Dergisi, dünyanın en yenilikçi şirketleri 2017 listesini açıkladı.

Dünyanın en yenilikçi şirketleri hangileri?

Fast Company Dergisi’nin her yıl yayınladığı Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri listesi güncellendi. 50 şirketin yer aldığı ana listede, Hamdi Ulukaya’nın sahibi olduğu Chobani; Spotify, Huawei, Airbnb, IBM, Microsoft gibi teknoloji devlerini geride bırakarak dokuzunculuğa yerleşti. Chobani aynı zamanda 10’ar şirketin yer aldığı Gıda ve Sosyal Fayda kategorilerinin her ikisinde de 1’inci oldu.

50 şirketlik ana listede, Türkiyeli girişimci Hamdi Ulukaya’nın ABD’de kurduğu Chobani adlı doğal gıda firması dokuzuncu sırada yer aldı. Chobani, Gıda ve Sosyal Fayda kategorilerinde ise 1 numaraya yerleşti.


Ulukaya: Chobani’yi yenilikçi yapan, bizim farklı özelliklerimiz

Chobani kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya, çalışanlarına gönderdiği mektupta konuya ilişkin şunları söyledi:

“Bu yıl Fast Company’nin listesinde en yenilikçi gıda firması olarak ilk sırada yer almaktan, hele de Sosyal Fayda kategorisinde ilk sıraya yerleşmekten çok büyük gurur duyuyorum. Chobani’yi yenilikçi yapan, bizim farklı özelliklerimiz: Burada çalışan insanlar, ürettiğimiz gıda, eylemlerimiz ve daima kolay olanı değil doğru olanı seçerek karar vermemiz. Bundan sonraki girişimlerimizde de olasılıkların sınırlarını zorlamaya devam edeceğiz. Bana en çok gurur veren, böyle bir listede yer almak değil, bizi bu noktaya getiren özelliklere yürekten bağlı bir ekibin parçası olmak aslında.”

Neden Chobani?

chobani

Dünyanın en yenilikçi şirketleri listesi, bu yıl 10. kez yayınlandı. Her yıl binlerce şirket arasından, hem yürekleri hem de cüzdanları harekete geçiren ve dünyada bir fark yaratabilmek için ticaret motorunun gücünden faydalanan girişimler seçiliyor.

Dergi, “Yoğurt devi Chobani, yumuşak bir ürün satıyor olabilir ama oyunu sert oynamaktan çekinmiyor” açıklamasıyla, ağırlıklı olarak teknoloji şirketlerinin yer aldığı listede, bir gıda üreticisi olan Chobani’nin ilk 10 içerisinde yer alma gerekçesini özetliyor.

Chobani’nin pazarlama ve ürün geliştirme alanlarındaki agresif stratejisine dikkat çekilen gerekçede, şirketin 2016 yılında geliştirdiği yeni ürünlerle pazar payını artırarak yıllık gelirini 1.5 milyar doların üzerine çıkardığı ifade ediliyor.

Dergi, şirketin listeye dahil edilmesine dair gerekçesinde Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’nın geçtiğimiz yıl çalışanlarına şirketin hisselerini dağıtmasına da yer veriyor.


Gıda kategorisindeki birinciliğin gerekçesi olarak, Chobani’nin ürün gamını süt ürünleri reyonunu önemli bir kısmını kapsayacak şekilde genişletmesi gösterildi. Sosyal Fayda kateogirisindeki liderliğin arkasında ise firmanın kapılarını mültecilere açması ve onlara iş olanağı sağlaması yatıyor.

Derginin 2017 listesi hazırlıkları kapsamında, raportörler dünyanın dört bir yanındaki binlerce işletmeyi araştırarak yılın en çarpıcı inovasyonlarını tespit etti ve bu girişimlerin, iş dünyası, endüstri ve kültür üstünde yarattığı etkileri inceledi. Chobani, derginin en yenilikçi şirketler listesinde ilk kez 2012 yılında yer almıştı.

Dergi, Ocak ayında yayınladığı “2016’nın en iyi ve en kötü 10 liderlik hamlesi” listesinde de Ulukaya’ya “en iyiler” sıralamasının zirvesinde yer vermişti. Ulukaya, listeye şirket hisselerinin bir bölümünü işçilere dağıtma kararı ile dahil olmuştu.

Chobani neler yaptı?

Chobani, yeni ve mevcut ürünlere yönelik talebi karşılamak üzere 2016 yılının Mayıs ayında Twin Falls, Idaho’daki tesislerine -dünyanın en büyük yoğurt üretim tesisleri- 100 milyon dolar yatırım yaptı.

“Flip”™ ürününün başarısının hemen ardından yoğurt reyonunun ötesine geçen Chobani, bu kez Drink Chobani™ içeceği ile yeni bir açılıma gitti.

Chobani’nin ABD’deki toplam yenilebilir yoğurt kategorisinde yüzde 19,2 olarak gerçekleşen pazar payı, toplam yoğurt pazarının yüzde 36,7’sine denk geliyor. Brüt satış rakamlarında bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artış var. Şu anda New York ve Idaho’daki yerel çiftliklerden günlük olarak 4 milyon libreye varan taze süt alan şirketin çalışan sayısı 2 binden fazla.

Dünyanın en yenilikçi şirketleri – İlk 10


ABD merkezli yayınlanan ve online versiyonu milyonlara ulaşan saygın Fast Company dergisinin hazırladığı en yenilikçi 50 şirket listesinde ilk 10 şöyle sıralanıyor:

  • 1- Amazon
  • 2- Google
  • 3- Uber
  • 4- Apple
  • 5- Snap
  • 6- Facebook
  • 7- Netflix
  • 8- Twillio
  • 9- Chobani
  • 10- Spotify

Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya’dan 2 bin çalışana hisse


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.