FED’in belirsizliği Türk Lirası’nı nasıl etkileyecek?

ABD Merkez Bankası FED’in dünkü toplantısında faiz oranını sabit bırakmasının ardından dolardaki gevşeme sürüyor. FED belirsizliği, Türk Lirası’ni şimdilik destekliyor…

FED'in belirsizliği TL'yi nasıl etkileyecek?

Toplantının piyasalara etkilerini değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, FED’in bir karar alabilmek için Trump politikalarının netleşmesini beklediğini ifade ederek FED belirsizliğinin TL’yi desteklediğini kaydetti.

FED Trump’ın politikalarını görmek istiyor

ABD Merkez Bankası (FED) yılın ilk toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Toplantı metnine baktığımıza birkaç değişikliğin ön plana çıktığını görüyoruz. Toplantı metninde, ABD’de enflasyon oranı yükselse de % 2’lik hedeften uzak olunduğunun altı çizildi.


İstihdam piyasasında iyileşmenin devam etmesini bekleyen FED üyelerinin faiz artışı için daha çok bilgiye ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. ABD’nin yeni başkanı Trump’ın göreve başlamasıyla birlikte ticari anlaşmalarda değişiklik yapması ve ifade ettiği mali teşvikleri uygulayabileceğine yönelik beklentiler FED’in para politikasında etkili olacaktır.

Bu bağlamda FED üyeleri Trump’ın yapabileceklerini görmek istediklerini söyleyebiliriz. Eğer, Trump’ın uygulayacağı politikalar ABD ekonomisinin büyümesine ve enflasyon oranın yükselmesine neden olursa FED, daha hızlı faiz artışına yönelebilir. Bu yüzden FED gerekli bilgileri alana kadar bekle gör politikasına devam edecektir.


Trump ve ekibi güçlü dolardan rahatsız

TL

FED’in bekle gör politikasına devam etmesi piyasalarda Doların değer kaybetmesine neden olabilir. ABD’nin yeni başkanı Donald J. Trump ve ekibi Doların güçlü görüntüsünden rahatsız olduğuna yönelik ifadeleri de Doların değer kaybetmesini tetikleyecek diğer faktörlerin başında geliyor.

Trump, ABD’nin ünlü markalarının üretimini yurtiçinde gerçekleştirmek istiyor ancak bu ürünlere olan talebin devam etmesi ve diğer markalarla rekabet gücünün yükseltilmesi için ABD ekonomisinin zayıf Dolara ihtiyacı olacaktır.

Piyasalar FED’in hali hazırda Haziran ve Aralık ayında olmak üzere iki adet faiz artışı gerçekleştirme ihtimalini % 50 oranında fiyatlıyor. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) TL’yi destekleyecek adımlarına devam etmesi sıkı para politikası duruşunun korunması Dolar TL paritesinde gerilemeleri hızlandırabilir.


Yarın ABD’den açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamlarının görüntüsü belirleyici olacaktır. Teknik görüntüye baktığımızda 3.8050 – 3.8250 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşağısındaki hareketlerde geri çekilmeler 3.7350 – 3.7100 bölgesine doğru sürebilir.

Trump politikaları dünya çapında enflasyonu nasıl etkileyecek?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.