İstanbul’da ek şerit kargaşası

Ek şerit nedir? İstanbul’da trafiği rahatlatması beklenen ek şerit uygulaması neden sona erdi? Artan yoğunluk için yetkililer ne yapmalı? İnsanlar daha mı çok trafikte kalmaya başladı?

İstanbul'da ek şerit kargaşası

Ek şerit; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprülerinde trafiğin yoğun olduğu sabah saatlerinde Avrupa’dan Anadolu’ya ek şerit verilirken, akşamları ise Anadolu’dan Avrupa’ya ek şerit verilerek trafiğin daha akıcı olması sağlanıyordu. İstanbul Boğazında yılardır var olan ek şerit uygulaması kısa bir süre önce 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde kaldırıldı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 3 şerit gidiş 3 şerit dönüş olan yol, sabah saatlerinde Anadolu’dan Avrupa’ya 4 gidiş 2 dönüş, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde 4 gidiş 4 dönüş olan yol, sabah saatlerinde Anadolu’dan Avrupa’ya 5 gidiş 3 dönüş şeklinde uygulanmaktaydı. Akşamları ise tam tersi istikametler için aynı kural uygulanıyordu.


Gerçekten yoğunluk arttı mı?

İstanbul'da ek şerit kargaşası

Ek şerit uygulamasına yaklaşık 2 hafta önce son verilmesine rağmen, sürücülerin tepkisi çığ gibi büyüyor. Zaten zor şartlar altında işlerine giden insanlar 2 köprüdeki ek şerit uygulamasının askıya alınmasıyla daha da zorlanmaya başladı. Sabahın eken saatlerinden itibaren Anadolu’dan Avrupa’ya geçişler sıkıntılı bir hal aldı.


İstanbul'da ek şerit kargaşası

Madalyonun diğer tarafına bakıldığında sabahları Avrupa’dan Anadolu’ya geçen insanlar için yolculuk daha keyifli hale gelmeye aşladı. Ancak İstanbul’da sabah saatlerinde Anadolu’dan Avrupa’ya, akşam saatlerinde ise Avrupa’dan Anadolu’ya yoğun şekilde geçişler yapıldığı için insanlar ek şerit uygulamasının askıya alınmış olmasına bir hayli tepki gösteriyor.

Sebep ne?

Ek şerit uygulamasının askıya alınması beraberinde farklı tartışmalara yol açtı. Bu konudaki en büyük tez ise; ek şerit uygulamasının sürücüleri Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’ne yönlendirmek için yapıldığı iddiasıydı. Eğer bu iddia gerçekten doğru ise, ek şerit uygulamasının askıya alınması sürücüleri Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ne yönlendirir mi?

İstanbul'da ek şerit kargaşası


Aslına bakılırsa güzergahı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne yakın olan bir sürücü, bu köprülerde ek şerit yok diye Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tünelini tercih etmeyecek gibi duruyor. En kısa sürede trafik yoğunluğunun daha az olacağı bir kararın alınması ümidiyle.

İstanbul’da deprem 7 şiddetinin üzerinde olacak

İstanbul’da trafik kurallarına uymayanlar dikkat!