Kışın ısınmak için araba motorlarına giren kediler için Moto-İzolasyon

Kışın ısınmak için araba motorlarına giren kedileri korumak üzere yaptıkları proje, TED Rönesans Koleji’ne ödül getirdi.

TED Rönesans Koleji öğrencileri'ne ödül: Kediler İçin Moto-İzolasyon projesi

Bilim Kahramanları Derneği tarafından 13.sü düzenlenen ve “Yaşam Ortaklarımız Hayvanlar” temasıyla yapılan “Bilim Kahramanları Buluşuyor” First Lego League FLL turnuvasına katılan TED Rönesans Koleji öğrencileri, Kediler İçin Moto-İzolasyon projesi ile Araştırma Ödülü’nü kazandı.

Okulun ROBOTEDRON takımı, soğuk havalarda araba motor bloklarına yerleşen kedileri zarar görmeden araçlardan uzaklaştırılmasını sağlayacak bir sistem geliştirdi.


Verdiği disiplinlerarası eğitim modeli ile çok yönlü bireyler yetiştirmeyi hedefleyen TED Rönesans Koleji; aldığı Araştırma Ödülü ile başarılarına bir yenisini ekledi.

Bilim Kahramanları Derneği tarafından bu yıl 13.sü düzenlenen Bilim Kahramanları Buluşuyor / FLL turnuvasına katılan ROBOTEDRON takımı, Araştırma Ödülü aldı. Turnuva kriterlerine göre Araştırma Ödülü; sorunu en iyi şekilde tanımlamış, detaylı bilgi kaynaklarına erişmiş, sağlam analiz yapmış ve konunun uzmanlarıyla en iyi şekilde etkileşime geçmiş takımlara veriliyor.

Kediler için Moto-İzolasyon Projesi

TED Rönesans Koleji

Bu sezon “Yaşam Ortaklarımız Hayvanlar” temasıyla yapılan turnuvada takımlar “tüylü, kanatlı, yüzgeçli dostlarımız” için sorunları tespit edip çözümler ürettiler. TED Rönesans Koleji’nin takımı ROBOTEDRON, sokak hayvanları konusundaki duyarlılığını onlar için bir çözüme dönüştürdü. Takım, kışın ısınmak için araba motorlarına giren kedileri koruyacak bir yöntem geliştirdi: Kediler İçin Moto-İzolasyon Projesi.


Proje; Kedilerin, kışın veya soğuk havalarda, ısınmak ve korunmak amaçlı arabaların motor kısımlarına girmeleri ve bu nedenle araç sahipleri tarafından kedilere verilebilecek zararların önlenebilmesini amaçlıyor.

Soğuk havalarda araba motor bloklarına yerleşen kedilerin zarar görmeden araçlarda uzaklaştırılmasını sağlayacak projede bir adet 180 derecelik hareket sensörü ve bir adet kedi kovucu ultrasonik ses cihazı kullanılıyor.

Hareket sensörü aracın ön tampon kısmına yerleştirilerek kedilerin motor bloklarına girmeden algılanabilmelerini sağlanıyor. Böylece kedi, algılandığı anda motor bloğuna yerleştirilen ultrasonik ses cihazı devreye giriyor.


Hareket sensörü ile algılanan kedilerin, ultrasonik ses cihazı ile ortamdan uzaklaştırılması hedefleniyor. Projenin en önemli özelliği, sistemin manuel olarak ta kullanılabilmesi. Yani kedi sıcaklığından dolayı motorda ise bile, sürücü aracı çalıştırmadan önce sistemi çalıştırarak kedinin zarar görmeden uzaklaşmasını sağlayabiliyor.

İTÜ’den ısınma ve soğumada yüzde 40 tasarruf sağlayan proje


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.