CHP’li Özgür Özel açıkladı: Başkanlık teklifi neden bekletiliyor?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı’na gönderilmesi gereken anayasa değişikliği teklifinin neden Meclis’te bekletildiğini açıkladı.

CHP'li Özgür Özel açıkladı: Başkanlık teklifi neden bekletiliyor?

“Ak Parti’nin yaptırdığı anketlerde ‘Hayır’ oyu yüksek”

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, anayasa değişikliği paketinin 8 günden bu yana TBMM’de bekletildiğini belirterek, bunu AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde ‘Hayır’ oyunun yüksek çıkmasına bağladı. İlk kez, ‘hayır’ oylarının 6 puan öne geçtiğini kaydeden Özel, “Şimdi harıl harıl anket yaptırıyorlar. ‘Kararsızlar neden ‘hayır’ oyu kulanacaklar tarafına geçti?’ diye bakıyorlar” dedi.

Özgür Özel, anayasa değişikliği paketinin hala Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulmaması ilişkin açıklamalarda bulundu:


“Meclisten 8 saatte Cumhurbaşkanına yollanabilecek metin 8 gündür bekliyor”

“10 gün süreyle gece – gündüz görüşüldü. Komisyonda konuşmak isteyenler yeterlilik önergeleriyle susturuldu. Çünkü çok aceleleri vardı. Daha sonra Genel Kurul’a geldi. 9 Ocak günü Genel Kurul’da görüşülmeye başlandı, 12 gün boyunca görüşüldü. Genel Kurul’da yaşanan zaman baskısını, kavgaları zaten herkes biliyor. 21 Ocak’ta Genel Kurul’dan geçti. İki gün geç olsa ne olur sorumuza ‘kaybedecek zamanımız yok, zaten metin değişmedi, komisyondan geldiği gibi onaylandı. Yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan’a gider, ertesi gün onaylanır. Mart’ın sonunda referandum olur’ diyorlardı.

21 Ocak’ta geçti. Meclisten 8 saat içinde yollanabilecek olan metin 8 gündür mecliste tutuluyor. Cumhurbaşkanı, ‘Arkadaşlar yollarsa hemen onaylayacağım’ demişti. Arada bir tek fark var. Anayasa görüşmeleri başlarken ‘hayır’ diyenler ‘Evet’ diyenlerin iki puan gerisindeydi. Yüzde 43’e yüzde 41’di. Kimsenin anketi kimseden gizli değil artık. Şu an ‘hayır’ oylarının ‘evet’lerin 6 puan önüne geçmesini hiçbirisi beklemiyordu.”


“Kararsızlar da hayır demeye başladı”

Yüzde 20’ye yakın bir kararsız kesim olduğunu ve bunların ‘hayır’ demeye başladığını savunan Özel, AK Parti’nin kararsızların oyunun neden değiştiğini sorgulamaya başladığını dile getirdi. Özel, şöyle devam etti:

“Kararsızlar, metni bilmediklerini, değişiklikten haberlerinin olmadığını söylüyordu. Komisyondaki tartışmalar, genel kuruldaki direnişle vatandaş metni öğrendi. Kararsızlar, ‘hayır’ demeye başladı. 6 puan ile ilk kez ‘hayır’, ‘evet’in önünde. Bu bütün hesapları bozdu. Şimdi harıl harıl anket yaptırıyorlar. Kararsızlar niçin ‘hayır’a geçti diye bakıyorlar. Hani 26 Mart’ta referandum olacaktı? Dizler titriyor, mecliste bekletiyorlar. Koskaca gazi meclisi siyasi hedefleri için oyuncak haline getirdiler.

Çünkü gittiğinde, Cumhurbaşkanı’na ‘neden onaylamıyorsun? diyecekler. 15 günde orda bekleyebilir. Mümkün olduğu kadar geciktiriyorlar. Bundan sonra her yolu deneyerek bu referandumu yaptırmamaya çalışmaları sürpriz olmasın. Çünkü evdeki hesap meclise uymadı, saraydaki hesap meclise uymadı. Yanlış hesap meclisten ve kamu vicdanından döndü. Hayırdaki hızlı yükseliş vatandaşın neyin ne olduğunu öğrenmesine bağlı. İki sebep var. Atatürk’e verilmeyen yetkilerin verilmesine, cumhuriyetin temelinden sarsılmasına, ülkeyi bölünmeye götürecek olan yaklaşıma kararsızlar ve Türk milletinin büyük çoğunluğu ‘hayır’ demeye başladı.


Her geçen gün ‘hayır’ diyenler güçleniyor. İtişin kakışın, darbın kimseye faydası yok. Vatandaş demek ki gizlemek istediği bir şey var diye düşünüyor. Gizlenenler ortaya çıktı. Türkiye’nin rejim değişikliğine, şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklarda kurulmuş olan cumhuriyetin birilerine peşkeş çekilmesine artık kimsenin gönlü razı değil. Referandumda partiler yok, parti meselesi değil memleket meselesi. AKP’nin en koyu taraftarları ‘bu kadar yetkiyi babam istese ondan bile şüphe ederim’ diyorsa Türkiye’de değişen bir şeyler var.”

Başkanlık sistemi isteği AKP’yi nasıl götürecek?

Yeni Anayasa’ya ‘Hayır’ stratejisi ve pratiği nasıl olmalı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.