Freedom House’un Özgürlükler Raporu’na göre Türkiye kaçıncı sırada?

Toplam 195 ülkenin ele alındığı, ‘Popülistler ve Otokratlar: Küresel Demokrasiye Çifte Tehdit’ başlıklı raporda son 10 yılda Türkiye, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ardından Gambiya ile özgürlüğün en şiddetli düştüğü ülkelerden oldu. Peki Freedom House’un Özgürlükler Raporu’na göre Türkiye kaçıncı sırada?

Freedom House'un Özgürlükler Raporuna göre Türkiye kaçıncı sırada?
Yeşil ülkeler özgür, sarı ülkeler kısmen özgür, mor ülkeler özgür olmayan kategoride yer alıyor.
FREEDOM HOUSE

2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülke Türkiye

Türkiye, ABD merkezli düşünce kuruluşu açıkladığı Dünyada Özgürlükler Raporu’nda, 2016 yılında özgürlüklerin en çok gerilediği ülke oldu.

Türkiye’nin 2016 yılında 15 puan kaybettiği kaydedilirken, son 10 yılda ise puan kaybının 28 olduğu belirtildi.


10 yılın en büyük not kaybı yaşayan ülkeleri

Toplam notta yaşanan düşüş
Freedom House'un Özgürlükler Raporuna göre Türkiye kaçıncı sırada?
FREEDOM HOUSE

Kurum, ‘2016’nın popülist ve milliyetçi hareketlerin demokratik ülkelerde güç kazanmasıyla küresel özgürlüğün arka arkaya düştüğü 11’inci yıl olduğunu’ belirtti.

Raporda yer alan 195 ülkenin yüzde 45’ine tekabül eden 87 ülke özgür kategorisinde yer alırken, yüzde 30’u olan 59 ülke kısmen özgür, yüzde 25’i olan 49 ülke ise özgür olmayan kategorisinde yer alıyor.

Finlandiya, Norveç ve İsveç, 100 puanla listenin ilk sırasında yer alırken Suriye ise listenin son sırasında bulunuyor.

En özgür ülkenin 100 puan aldığı raporda Türkiye 38 puanla kısmen özgür kategorisinde yer alıyor.

’11 ülke dikkati çekiyor’

Freedom House'un Özgürlükler Raporuna göre Türkiye kaçıncı sırada?

2016 yılının dünya genelinde demokratik kurumların çöktüğü bir dönem olduğunu belirten rapor, özellikle 11 ülkenin dikkat çektiğini belirtiyor.

Bu ülkeler arasında sadece Kolombiya’nın olumlu bir gelişme gösterdiği belirtilen raporda, Türkiye’nin olumsuz anlamda düşüş yaşayan 10 ülkeden biri olduğu vurgulandı.


Raporda, “Türkiye, Temmuz ayındaki darbe teşebbüsünün yarattığı güvenlik ve siyasi gelişmelere paralel olarak yaşanan geniş çapta tutuklamalar ve kamu çalışanlarının işten atılmasıyla düşüş eğiliminde” tespiti kullanıldı.

‘Erdoğan’ın otoriterizmi kucaklaması utancın kaynağı’

Freedom House'un Özgürlükler Raporuna göre Türkiye kaçıncı sırada?

Suriye’deki savaşın demokrasiler üzerine etkisiyle ilgili olarak raporda, IŞİD’den (Irak Şam İslam Devleti) kaçanların oluşturduğu mülteci akınının Avrupa ve ABD’de demokratik standartların düşmesine neden olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki anlaşmanın mülteci akınını durdurmasına rağmen mülteci karşıtı söylemin güç kaybetmediği belirtildi ve şu ifadeler yer verildi:

“Türkiye ile yapılan anlaşma, Türkiye zaten Kürt ayaklanması ve düzenli terörist saldırılarla mülteciler için güvenilmez bir liman haline gelmişken Temmuz’da yaşanan darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıksız bir otoriterliği kucaklamasıyla derin bir utancın kaynağı oldu.

“Olağanüstü hal kapsamında 40 bin vatandaş tutuklandı, onlarca gazeteci işini yaptığı için hapse atıldı, yüzlerce basın kuruluşu ve sivil toplum kuruluşu kapatıldı, meclisteki üçüncü büyük siyasi partinin lideri ve temsilcileri tutuklandı, 100 binden fazla kamu çalışanı işten atıldı” ifadesine yer verildi.

Artık Türkiye’de seçim demokrasisi yok!

Türkiye, otoriterci eğilimlere sahip, siyasi tasfiyelerin arttığı, gazeteciliğin kontrol edildiği ve ekonominin siyasi nedenlerden ötürü enkaza döndüğü bir ülke olarak tasvir edildi.

Ayrıca Nijer ve Zambiya’dan sonra Türkiye’de de artık ‘seçim demokrasisi’ olmadığı savunuldu.


Raporun tam metnine şuradan ulaşabilirsiniz.

Uluslararası Af Örgütü 2015-2016 Türkiye Raporu

OHAL KHK’sı ile devlet milyonlarca lira zarar edecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.