Petrol piyasası: OPEC anlaşmasında çatlak sinyalleri

Her ay düzenli olarak hazırlanan petrol ve gaz piyasaları analizinde son gelişmelerin dünya petrol piyasalarını yeniden endişeye sevkedebileceğine dikkat çekildi.

Petrol piyasası: OPEC anlaşmasında çatlak sinyalleri!

KPMG’nin düzenli olarak yayımladığı petrol ve gaz piyasaları analizinde üretim kısıtıyla moral bulan petrol piyasalarında yeniden endişenin hakim olmaya başladığına dikkat çekildi.

KPMG Türkiye Enerji Sektörü Lideri Onur Okutur, “Suudi Arabistan’ın kısıntı anlaşmasını 2017 ikinci yarısına taşımaya gerek olmadığını açıklaması akıllara, üyelerin anlaşmaya uyup uymadığı sorusunu getirdi. Ancak geciken veriler bu soruya hemen cevap veremiyor. Bu da endişenin dozunu katlıyor” dedi.


Onur Okutur, “Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khaled al Falih’in OPEC üretim kısıntısının ve OPEC dışı ülkelerle imzalanan anlaşmanın geçerliliğini 2017 yılının ilk yarısından sonraya taşımanın gereksiz olduğunu açıklaması petrol piyasalarında tedirginliğe neden oldu. Suudi Arabistan, petrolün varil fiyatını 50 doların altına düşürmeme ancak 60 doların üzerine de aniden yükseltmeme yönünde bir politika izliyor. Pek çok analist petrol üretiminde kısıntının 2017 yılı boyunca süreceğini düşünürken, yılın ikinci yarısında artacak rafineri talebinin de katkısıyla, yılın ikinci yarısında fiyatlarda artış bekleyen bir piyasa ve yine bunun sonucunda 2017 yılı sonu ile 2018 yılında ABD’de arama ve çıkarma faaliyetlerinde ciddi bir toparlanma görebileceğimize işaret ediyor. Suudi Arabistan ise mevcut stokları hızla eritmek yerine bu konuda kademeli bir yaklaşım izlemeyi tercih ediyor.”

Anlaşmaya uyuluyor mu henüz bilinmiyor

Petrol piyasası

OPEC ülkelerinin bir başka endişesinin de kısıt anlaşmasına uyulup uyulmadığı olduğunu belirten Okutur, “Verilerin alınmasında bazı gecikmeler yaşandığından üretim kısıntısına uyulup uyulmadığı hala tam olarak bilinemiyor. Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin kısıntı kararlarına tamamen uyacağı, ancak diğer ülkelerin karara kısmen uyumluluk göstereceği bekleniyor. OPEC harici ülkeler içinde sadece Umman’ın verdiği sözü eksiksiz tuttuğu görülüyor. Bu durum, WTI tipi petrolün varil fiyatının 2017 yılı başlarında 50, 2018 yılında ise kademeli olarak 60 dolara doğru yöneleceğine dair öngörümüzü korumamızı sağlıyor.” dedi.


Petrol piyasaları Çin’i yakından takip ediyor

Çin’in artan ham petrol ithalatının Ocak ayında 36,4 milyon tona (8,57 milyon varil) ulaştığına dikkat çekildiği analizde Okutur, “Çin’in ham petrol ithalat hacmi de 2016 yılı toplamında rekor kırarak 381 milyon tona ulaştı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC) ülkenin ‘eskimiş’ kömür üretim kapasitesini 2020 yılına kadar her yıl 800 milyon ton azaltmayı planladığını açıklaması ise Çin’in yabancı enerji kaynaklarına olan bağımlılığının daha da artacağına işaret ediyor. Çin’in son dört yıldır azalan kömür ithalatında tekrar artış yaşanması da bu tahmini destekleyen unsurlardan” yorumunu yaptı.

Çin’den gelecek talep düşüşü şoklara neden olur

Çin ekonomisi, petrol fiyatlarında yakın zaman önce görülen artış ve ülke mallarına olan talebin azalmasına ek olarak, değişen politik ortamdan da oldukça etkileniyor.

Çin Devlet Başkanı Xi’nin ülkenin yüzde 6,5’lik büyüme hedefinden uzaklaşabileceğine dair verdiği sinyaller ve Çinli üreticilerin rekabet güçlerinin azaldığına yönelik işaretler, kısa ve orta vadede Çin ile ticaret ortakları arasındaki dinamiklerin yakından izlenmesine yol açacak.


Olası bir talep düşüşü enerji ve emtia değer zincirlerinde önemli şoklara yol açabileceğinden ham madde ihracatçısı ülkeler ve şirketler de Çin ekonomisini yakından takip edecekler.

BP Enerji Görünümü 2017 raporu: Enerji talebi artıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.