Sigara içenler ve bırakanlar için doğru beslenme tüyoları

Sigara kullanımı tüm dünyada her geçen gün giderek artıyor. Sigara içenler ve bırakanlar için doğru beslenme tüyoları nelerdir?

Sigara içenler ve bırakanlar için doğru beslenme tüyoları

Ülkemizde de en yaygın bağımlılık türü olan sigaraya başlama yaşı gittikçe düşüyor. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Psikolog Gözde Patlak hem sigara kullanan hem de sigarayı bırakanlar için sigara ve beslenme ilişkisini açıkladı.

Beslenme ve diyet uzmanı psikolog Gözde Patlak şunları söyledi:

Sigara kullanımının her geçen gün arttığını söylesek de sigarayı bırakmak isteyen ve bunun için çaba gösterenlerin sayısını da azımsamamalıyız. Yapılan araştırmalara göre sigara içen ve içmeyen bireyler arasında beslenme açısından farklılıklar görülüyor.


Sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha az iştahlı,

Sigara içen kişiler atıştırma isteklerini sigara ile karşılıyor fakat içmeyenler atıştırmalık tüketiyor. Sigara içenlerin tat duyularında körelme yaşandığı için sigara içmeyenlere oranla yemekten daha az tat alıyorlar.

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almak istemiyorsanız

beslenme

Sigarayı bırakan bireylerde kilo alımı sıklıkla görülen bir şikayettir. Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görülür, kolay tüketilebilir yüksek kalorili besin alımı artar.


Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk haftalarda veya aylarda bireylerin zor dönemler geçirdiği söylenebilir. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimi yaygındır. Bunu önlemek için fiziksel açlıkla duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmek çok önemlidir, bu yüzden de mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir.

Sigarayı bıraktıktan sonra ise düzenli bir beslenme programına başlamak hem kilo almamak hem de dengeli beslenmek için oldukça önemlidir. Gelen atıştırma isteğini bastırmak için doğru ve daha az kalorili yiyecekler ve düzenli ara öğünlerle kilo alımı önlenebilir.

Sigara içiyorsanız mutlaka bunları tüketin

Bir diğer nokta ise sigaranın vücuda verdiği zararları önlemek için beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmektir. Yapılan pek çok bilimsel araştırmada, sigara dumanındaki pek çok maddenin oksidan olarak etki gösterdiği, vücutta hücre hasarına neden olan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluşumunu arttırdığı bildirilmektedir.


Sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan ve vücudu koruyan A, C ve E vitaminin kandaki seviyeleri düşüktür. Bu yüzden bireyler bu vitaminlerden yüksek besinlerden gün içerisinde mutlaka 2-3 porsiyon tüketmelilerdir. Ayrıca, sigara içiminin bazı B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini düşürdüğü de bilinmekte. Bu yüzden B12 vitamini de artırmak için et ve et ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir.

Akupunktur ile sigaradan hızlı ve doğal yöntemlerle kurtulun!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.