Erkekler sağlıklı sperm için kaç saat uyumalı?

Erkeklerin sağlıklı sperm üretimi için günde kaç saat uyumaları gerekiyor? Baba olmak istiyorsanız ve kötü uyku alışkanlıklarına sahipseniz, uyku düzeninizi değiştirmek baba olma şansınızın yükseltebilir.

Erkekler sağlıklı sperm için kaç saat uyumalı?

Az uyumak kadar, fazla uyumak da zararlı

Fertility & Sterility’de yer alan bir araştırmaya göre, araştırmacılar yaklaşık 700 çiftin hayat alışkanlıklarının 1 sene boyunca takip etti. Elde edilen verileri inceleyen araştırmacılar, geceleri 6 saatten az uyuyan erkeklerin eşlerini hamile bırakma oranının, günde 7-8 saat uyuyan erkeklere kıyasla yüzde 31 daha az olduğu sonucuna vardı. 9 saat ve fazlasını uyuyan erkekler için de tehlike çanları çalmıyor değil. Hatta bu erkeklerin eşlerini hamile bırakma şansları yüzde 49 daha az.

Men’s Health Türkiye‘de yer alan habere göre, erkek üremesinin kıstası olarak hamileliğin baz alındığı çalışmada, sperm sayımı ya da benzeri veriler kapsam dışında bırakıldığı için, sperm sağlığının uyku süresi ile  ilişkisi de net olarak ortaya konulamadı. Fakat yine de uzmanların bu konu hakkında görüşleri yok değil.


Testosteron hormonu salınımında azalma erkekler cinsel sperm boşalma sorunları

Testosteron hormonu salınımında azalma

Öyle görünüyor ki, az uyumaya bağlı olarak, sperm üretimi için hayati önem taşıyan testosteron hormonunun salınımında azalma yaşanıyor. Fazla uyumanın sperm üzerinde yarattığı olumsuz etkinin nedenleri ise yeterince açık değil; fakat bağlantı, kötü uyku kalitesi üzerinden kurulabilir. Zira uyku kalitesindeki düşüş de testosteron seviyesini azaltan etkenler arasında bulunuyor.

Baba olma ihtimali yüzde 28 daha düşük

Çalışmada bir diğer dikkat çekici nokta ise geceleri uyku konusunda sıkıntı yaşayan erkeklerin, eşlerini hamile bırakma ihtimallerinin daha düşük olması. Zira uyku sorunu yaşamayanlara kıyasla bu kişilerin de baba olma ihtimalleri yüzde 28 da az.


Uyku kalitesi düşük olan erkeklerin, hayatın diğer alanında da sigara bağımlılığı, fazla alkol alma ya da fazla kilolu olma gibi sağlıksız alışkanlıklara sahip olduğu da belirtiliyor.

Peki kaç saat uyku gerekiyor?

Her ne kadar veri analizi süreci devam etse de, araştırmacılar tarafından spermlerin korunması için 7-8 saat uyunması gerektiği öneriliyor.


Eğer baba olmak istiyorsanız ve kötü uyku alışkanlıklarına sahipseniz, uyku düzeninizi değiştirir değiştirmez baba olma şansınızın yükselmeyeceğini de bilmelisiniz. Çünkü sperm hücrelerinin olgunlaşabilmesi için 72 günlük bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Yani, üreme şansınızın artması için en az 2 aylık bir süreyi geride bırakmanız gerek.

Spermler hakkında pek bilinmeyen 10 ilginç gerçek

Yılların değişmeyen sorusu: Kaç cm olmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.