THY ve Halkbank hisseleri Varlık Fonu’na devredildi

Ziraat Bankası, PTT, BOTAŞ, Türksat gibi dev kamu şirketlerinin ardından bugün de hazineye ait THY ve Halkbank hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.

THY ve Halkbank hisseleri Varlık Fonu'na devredildi türk hava yolları

THY’nin yüzde 49.12’si ile Halkbank’ın yüzde 51.11’i Varlık Fonu’na devredildi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi, ödenmiş sermayesi 1.38 milyar lira olan THY’de yüzde 49.12; ödenmiş sermayesi 1.25 milyar lira olan Halkbank’ta ise yüzde 51.11 hissedar konumunda bulunuyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın KAP’ta yer alan açıklamasında, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca özelleştirme kapsam ve programında bulunan THY’nin yüzde 49.12, Halkbank’ın yüzde 51.11 hissesinin özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak Türkiye Varlık Fonu’na devrine karar verildiği belirtildi.


Başbakanlık’tan hafta sonunda yapılan açıklamada, Hazine bünyesinde bulunan bazı kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilmesine karar verildiği duyurulmuştu.

Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında da Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6.68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur’un TVF’ye aktarılmasına karar verildiği belirtilmişti.


CHP’li vekilden THY iddiası

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, THY’nin Varlık Fonu’na devredilmesinin, bu kurumdaki “yolsuzluklarını örtme amacını taşıdığını” söyledi. Pekşen, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “bu şirketlerin Varlık Fonu’na devredileceği belliydi.Çünkü THY’nin zararı 3 milyar doları aştı. Şimdi fona devredilen kar eden şirketlerin kaynakları, THY’deki hortumu kapatmak için kullanılacak” dedi.

Devredilen şirketlerin hisseleri yükselişte

Varlık Fonu’na pay devri haberi sonrası söz konusu şirketlerin hisseleri ilk işlemlerde endekse paralel yüzde 1 civarı alıcılı açılırken; saat 10:10 itibarıyla Halkbank yüzde 1.7 primle 11.95 liradan, THY yüzde 1.23 yükselişle 5.75 liradan, Türk Telekom yüzde 0.91 primle 5.55 liradan işlem görüyor. BIST-100 endeksi ise yüzde 1.12 yükselişte.

Gelir denetimi neye göre yapılacak?

Ekonomist Mahfi Eğilmez fonun denetimindeki sıkıntılara vurgu yaparak kişisel internet sitesinde şu sözcükleri kaleme almıştı: Gelirleri sıralanmış olduğu halde giderlerinin hangi alanlara yöneleceği konusunda yasada hiçbir açıklama bulunmamaktadır. Hangi giderlere yöneleceğini kanun metninden değil genel gerekçedeki açıklamalardan anlıyoruz. Bu durumda bu yasaya göre yapılacak gider denetiminin neye dayanarak yapılacağını çıkarmak mümkün görünmemektedir.

Varlık Fonu Yönetim Kurulu belli oldu


Varlık Fonu’nun yönetim kurulu belli oldu. Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan artık Türkiye’nin çok büyük kurumlarını yönetecekler. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

  • Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut
  • Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sabah Gazetesi yazarı Prof. Kerem Alkin
  • Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ
  • Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Oral Erdoğan

Osmanlı’nın çöküşünü hızlandıran varlık fonu nedir? Nasıl çalışır?

Varlık Fonu’na devredilen kamu kuruluşları ve arazileri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.