Trump doları aşağı çekmeyi mi planlıyor?

Trump’ın zayıf dolar politikası izleme riskinin giderek arttığı belirtiliyor. Politika, 1985 Plaza Anlaşmasını hatırlatabilir, ihracatı arttırabilir.

Trump, doları aşağı çekmeyi mi planlıyor?

Online yatırım kurumu Saxo Bank’ın Baş Ekonomisti CIO’su Steen Jakobsen, ABD başkanı Trump’ın zayıf dolar politikası izleme riskinin giderek arttığını belirtti.

Trump’ın Nixon’ı model aldığına ikna olduğunu ifade eden ünlü ekonomist, böyle bir hamlenin onun “programı” açısından mantıklı olacağını söyleyerek, “Mantıklıdır çünkü büyüme için ihracata gerek olmasının yanı sıra artan yatırım maliyetlerinin (genellikle USD cinsinden) faiz üzerindeki yükünü rahatlatmak için zayıf USD’ye ihtiyaç duyan, ağır borç altındaki yükselen piyasalar için de uygundur” dedi.


Plaza Anlaşması

Günümüz ile G5’in doların zayıflatılmasıyla büyümenin arttırıldığı “Plaza Anlaşması”nın imzalandığı 1985 yılı arasında güçlü bir ekonomik arka plan benzerliğinin olduğunu ifade eden Jakobsen sözlerine şöyle devam etti:

Investopedia’da açıklandığı gibi; “ABD 1983 ve 1984’te GSYİH’nin yaklaşık % 3-3,5’una yaklaşan bir cari işlem açığıyla birlikte % 3 GSYİH büyümesi yaşadı, Avrupa ülkeleri ise ciddi ticaret açıklarıyla birlikte eksi % 0,7 negatif GSYİH büyümesi yaşıyordu.

Aynı şey Japonya’da da oldu. Ticari açıklar genellikle yabancı finansman gerektirir. ABD açısından 80’lerin başı ve ortalarında Japonya ve Batı Almanya sermaye fazlalıklarıyla ABD bonoları, tahvilleri ve senetleri alarak kendi ekonomilerini riske atmak pahasına cari açıklarımıza finansman sağlıyordu.

Korumacı politikaların bu denkleme girerek sadece Birleşik Devletler’in yurt içi büyümesine zarar vermesi değil tüm uluslar için bütün ticaret sistemini raydan çıkaracak ticaret savaşlarını da başlatması an meselesiydi.


Aşağıdaki üç yoldan biriyle daha zayıf bir USD politikası göreceğimiz görüşünü koruyorum:

dolar

Dolaylı yöntem: Burada ABD yetkililerinin dövizi övdüğünü göreceğiz. Bunu en son Çin’de ve bugün yine Almanya’da gördük (Financial Times, ödeme duvarı).

Doğrudan yöntem, sürüm 1.0: Yeni Plaza Anlaşmasının bir “Trump Tower Anlaşması” olarak uygulandığını görüyoruz, (bu konuda @mikeharrisNY ‘ye teşekkürler) G8 ise “taviz vermeyen” bir politika yapma tarzını açıkça sürdüren bir ABD yönetimiyle uzlaşma masasına oturmaya zorlanıyor.

Doğrudan yöntem, sürüm 2.0 (en sevdiğimiz): Eski başkan Richard M. Nixon’un Hazine Bakanı John Connely’ye 1971’de Roma’daki G7 zirvesinde “ABD doları bizim para birimimiz, ama sadece sizin sorununuz” dediği tarzla sürdürülen fiili zayıf dolar politikasını görüyoruz”.

Başkan Trump’ın, Nixon’ın şablonunu model aldığına ikna olduğunu söyleyen Steen Jakobsen, ” Buna zorlu görüşmeler, medyanın sevmeyeceği bir duruş ve ulusalcı gündem dahildir. Ayrıca her iki başkan da kendilerine bir değişim emri verildiğini düşünüyordu: Nixon ABD’yi Vietnam’dan çıkarmalıydı, Trump ise “kayıp Amerikalılar”ın ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Ayrıca daha orta dönemli bir gösterge de haftalık dolar endeksinin düşmesidir”.

“Meslektaşım Saxo döviz stratejisi başkanı John J. Hardy’nin FX piyasaları konusunda hala bankanın sözcüsü olduğunu belirterek bir niteleyici ifadeyle sözümü bitiriyorum.


‘Çağrılarım’ daha ziyade orta ve uzun dönemlidir. Hem ortak kanıyı hem de kısa dönemli teknik resmi hariç tutar. Varlık tahsisi modellerine daha uygundur”.

‘Trump’ ve kabinesinin ekonomi politikaları nasıl olacak?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.