Türkiye’den ilk unicorn ne zaman çıkacak?

Türkiye küresel hedefli teknoloji girişimi çıkarma oranında ABD ve AB’ye kıyasla oldukça geride bulunuyor. Türkiye’den ilk unicorn ne zaman çıkar?

Türkiye'den ilk unicorn ne zaman çıkacak?

Silikon Vadisi merkezli girişim sermayesi fonu 500 İstanbul’un Yönetici Ortağı Rina Onur Şirinoğlu, Türkiye’nin bölgenin teknoloji üssü olmaktan daha büyük hedefleri gerçekleştirebilecek potansiyeli barındırdığını söyledi.

Milyar dolarlık girişimler çıkarabilmek için hedefin Türkiye ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Şirinoğlu, “Hedef 7,5 milyar insan olmalı. Bu sayede bugün bulunduğumuz noktadan çok daha ileriye sıçrayabiliriz” dedi.


Şu an dünyada, halka açılmamış veya satın alınmamış, ‘unicorn’ adı verilen, değeri 1 milyar doları bulan 183 teknoloji girişimi olduğunu ifade eden Şirinoğlu şunları söyledi:

“Bu şirketlerin 100’ü Amerika, 37’si Çin, 10’u İngiltere, 8’i Hindistan, 4’ü Almanya, 3’ü İsrail, 2’si Fransa ve 2’si de Singapur merkezli. Ülkemiz maalesef listede yer almıyor; hatta Türkiye’den çıkmış hiç ‘unicorn’umuz bulunmuyor. Türkiye’den çıkan girişimler 80 milyon kişiyi değil, 7,5 milyar insanı yani tüm dünyayı hedeflemeli. Bu sayede ülkemizdeki girişimcilik potansiyelinden tam olarak yararlanabilir ve bugün bulunduğumuz noktadan çok daha ileriye sıçrayabiliriz.”

Tel Aviv örneği

teknoloji

Sıklıkla kullanılan ‘Türkiye bölgenin teknoloji üssü olmalı’ ifadesine katılmadığını söyleyen Rina Onur Şirinoğlu, “Bölgenin üssü olmaya çalışmak Türkiye için küçük bir hedef. Tel Aviv gibi küçücük bir şehir bile, Silikon Vadisi’nden sonra, NASDAQ’da halka açılan veya değeri 1 milyar dolar üzerinde olan teknoloji şirketi üretme ve çıkış sağlama alanında dünya listelerinde yer etmiş bir yer. Yaptıkları en önemli şeylerden biri, özellikle savunma sanayi için geliştirilmiş teknik değer ve yeteneğin, birçok farklı ve küresel ticari alana kaydırılması” dedi.


Şirinoğlu, benzer başarılara Türkiye’nin de imza atabileceğine inandıklarını belirterek şunları söyledi: “500 İstanbul olarak amacımız, erken aşamalı teknoloji girişimlerini hem finansal hem stratejik tarafta destekleyerek, aradaki farkın kapanmasında yardımcı olmak ve Türkiye’nin teknoloji ihracını artırmaya katkı sağlamak. Önümüzdeki beş yıllık dönemde, Türkiye’den çıkacak ilk milyar dolarlık teknoloji girişiminin elinden tutmayı, yardımcısı ve yatırımcısı olmayı hedefliyoruz.”

Endüstriyi teknoloji ve tasarruf kurtaracak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.