Ağız ve diş, kalp sağlığını etkiler mi?

Ağız ve diş sağlığı ile kalp hastalıkları arasındaki ilişki uzun zamandır bilinmektedir.

Ağız ve diş sağlığı kalp sağlığını etkiler mi?

Diş ve özellikle diş etlerindeki rahatsızlıklar, kalp ve damar sağlığını ciddi bir şekilde etkilemektedir. Yapılan birçok bilimsel araştırmada da kalp krizi veya inme geçiren kişilerde, diş sağlığı ile ilgili ciddi rahatsızlıklar olduğu tespit edilmiştir.

Diş hekiminizi son zamanlarda hiç ziyaret ettiniz mi? Çünkü dişlerinizin ve diş etlerinizin durumu, diğer sağlık alışkanlıklarınızdan bağımsız olarak kalp ve damar sağlığınızı etkileyebilir. Dent B&B’den Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Burak Büyüktürk diş sağlığı ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi anlatıyor.


Kalp sağlığı hangi durumlarda etkilenmektedir?

Ağız içerisinde çok sayıda bakteri bulunmaktadır. Dişteki çürük ve dişi çevreleyen diş eti ve kemiğin enfeksiyonları (gingivitis,periodontitis) bu bakteri miktarını ve çeşitliliğini kat ve kat arttırmaktadır.

Özellikle diş çürüğünde ya da diş taşı ve diş etrafında biriken plak ve tartarlar yoğun miktarda bakteri içermektedir. Bu bakteriler ağız ve diş sağlığını etkilemekle kalmayıp genel sağlığımız için de tehdit oluşturmaktadırlar.

Yaşamımız için olmazsa olmaz organımız kalp ve onu çevreleyen damar sistemi üzerindeki etkilerine baktığımızda birçok çalışmada ağız sağlığının kalp sağlığı üzerindeki etkilerini görebilmekteyiz.

Journal of Dental Research dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir araştırmada kök çevresinde oluşan lezyonlarla koroner arter hastalıklarının özellikle de akut koroner rahatsızlıkların önemli bir ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir.

The Journal of the American Geriatrics Society Dergisinde yayınlanan başka bir çalışmada ise 3 veya daha fazla diş kökü çevresinde lezyon bulunan hastalarda kalp ritm bozuklukları (aritmiler) görülebildiği ve bu ritm bozuklukları hafif olabildiği gibi hayatı tehlikesinin olabileceği de bildirilmiştir.

Ağız ve boğaz enfeksiyonları ile yaşamı ortamı bulan mikroorganizmalar çeşitli yollarla kalp ve damar sistemine yerleşerek kendileri veya toksinleri ile uzun vadede koroner damarların daralmasına hatta daha ciddi bir kalp enfeksiyonu infektif endokardit oluşturabilmektedirler.

Ne yazık ki bu durum ölümcül bir risk bile taşımaktadır. Bu yüzden ağız sağlığınıza gereken özeni göstermeyi ve enfeksiyon odaklarının ortadan kaldırılması için hekiminize muayene olmayı unutmayınız.


Kimler daha yüksek risk taşımaktadır?

kalp sağlığı

Diş sağlığının bozulması herkeste risk oluşturmaktadır. Fakat doğumsal kalp rahatsızlığı olan çocuklarda ve kalp ve damar hastalığı olan erişkinlerde risk çok daha fazladır. Bu kişilerin diş sağlığı açısından çok daha fazla dikkatli olmaları gerekmektedir.

Diş sağlığına dikkat edilmediğinde, çürük bir dişin çekilmesi sırasında veya sadece basit bir diş fırçalama sırasında oluşan kanamada bile kana karışan bakteriler kalpteki sorunlu bölgeyi etkileyerek ciddi problemlere yol açabilir.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle hepimiz kalp hastalıkları açısından risk taşıdığımızı bilmeliyiz. Kalp sağlığı açısından düzenli check-up yaptırmalı, sağlıklı beslenmeli, sigarayı bırakmalı ve spor yapmalıyız.

Tüm vücudumuz bir bütün olarak çalışmaktadır. Bir yerdeki problem diğer kısımları da etkilemektedir. Kalbimize değer verirken ağız sağlığımızı da geri plana atmamalıyız. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı plak birikimini azaltmak ve diş taşı oluşumunu önlemek açısından çok önemlidir. Her 6 ayda bir hatta risk taşıyan kişilerde 4 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.

Enfeksiyon riski taşıyan her problem yani diş çürükleri, diş taşları, kök etrafında oluşan enfeksiyonlar, gömük 20 yaş dişleri vb. zamanında tedavi edilmelidir.

Sigarayı bir an önce bırakın! Sigarayı bırakarak; kalp ve damar sağlığınızı, diş ve diş eti sağlığınızı ve ileri durumlarda ağız kanseri oluşma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Doğumsal kalp rahatsızlığı, sonradan kalp ve damar hastalığı yaşayan veya riski taşıyan hastaların, yapay kalp kapakçığı taşıyan hastaların, daha önceden kalp enfeksiyonu geçirmiş kişilerin diş tedavileri de dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.


Kanama riski olan her işlem antibiyotik proflaksisi uygulanarak yapılmalıdır. Ciddi kalp rahatsızlığı olan kişilerde de işlem öncesi mutlaka doktorunun onayı alınmalıdır.

‘Kalp’ ritim bozukluğunun sebebi nedir? Hangi testler uygulanıyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.