Almanya AB kapısını Türkiye’ye kapattı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Türkiye, AB üyeliğine hiç bir zaman olmadığı kadar uzak” dedi.

Almanya AB kapısını Türkiye'ye kapattı

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin bundan sonra Avrupa Birliği üyesi olmasını ‘gerçek dışı’ olarak tanımladı. “Türkiye, AB üyeliğine hiç bir zaman olmadığı kadar uzak” diyen Gabriel, Türk politikacıların Almanya’daki mitinglerinde Almanya’ya yönelik kullanacakları sözlerin içeriğine göre, konuşmalarını yasaklama hakkını saklı tuttuklarını da söyledi.

Amerika’nın Sesi’den Cem Dalaman’ın Der Spiegel dergisinden aktardığı habere göre Gabriel, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda eskiden şüpheleri olduğunu, bu görüşüyle partisi sosyal demokrat SPD içinde azınlıkta kaldığını ve Başbakan Angela Merkel’in önerdiği ‘imtiyazlı ortaklık’ fikrine de sıcak bakmadığını ifade etti.


‘Siyasetçilere yasak getirilebilir’

Gabriel, konuyla ilgili görüşlerini başbakan olduğu dönemde Recep Tayyip Erdoğan’a da açıkça söylediğini belirtti. Son iki haftada Almanya ile Türkiye arasında krize neden olan Türk siyasetçilerin Almanya’da referandum konuşmaları konusuna değinen Gabriel, Almanya’nın hukuk düzenine bağlı kalmayan siyasetçilere yasak getirilebileceğini ifade etti.

abriel, “Bizim hukuk sınırlarımızı aşanlar, siyasi görüşlerinin propagandasını Almanya’da yapabileceklerine inanmasınlar” dedi.

‘Verilen sözler tutulmadı’

Gabriel dün yaptığı bir açıklamada, Türkiye’de tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Alman diplomatlarla görüştürülmesi konusunda verilen sözlerin tutulmadığını öne sürerek, “Türk Başbakanının sözüne artık güvenemeyeceksek, bu hayal kırıklığı yaratır” demişti.


Diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Sigmar Gabriel arasında 8 Mart’ta Berlin’de gerçekleşen buluşmada, Alman Dışişleri temsilcilerinin Yücel’i ziyaret edebileceğine yönelik söz verildiğini bildirmişti. Deniz Yücel’in tutuklanması ardından Erdoğan, Yücel’e yönelik ‘PKK’lı ve Alman ajanı’ suçlamasında bulunmuştu.

Gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması

Almanya AB kapısını Türkiye'ye kapattı

Almanya’da Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasına yönelik tepkilerin dozajı artıyor. Çok sayıda Alman politikacı tepki olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerine Almanya’ya giriş yasağı konulması çağrısında bulundu.

Alman politikacıların tepkisi artıyor

Bild gazetesine konuşan Birlik Partileri İç Politika Sözcüsü Stephan Meyer (CSU), Deniz Yücel´in tutuklanmasının keyfi bir uygulama olduğunu savundu. “Böyle bir şeye izin veren bir Cumhurbaşkanı Almanya’ya gelmemeli” ifadelerini kullanan Meyer, Yücel´in derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum nedeniyle miting yapmasının söz konusu olamayacağını savunan CSU Dış Politika Uzmanı Hans-Peter Uhl ise, bunun Deniz Yücel’in tutuklanmasından sonra hiç mümkün olamayacağını dile getirdi.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Almanya’ya giriş yasağı getirilmesi gerektiğini öne sürdü. Dağdelen, idam cezasının savunulduğu mitinglerin ne Türk Hükümeti ne de Cumhurbaşkanı tarafından Almanya’da yapılamayacağını savundu.


ARD’de Tagesthemen’e konuşan Hür Demokrat Parti Lideri Christian Lindner ise, Türk Hükümet yetkililerine giriş yasağı konulması yönündeki görüşleri savundu. “Türk yetkililerin Almanya´ya gelerek Parlamenter sistemin sona erdirilmesi, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğünün sonlandırılmasına destek aramaları, Alman vatandaşları Türkiye’de basın özgürlüğünü kullanmak isterken tutuklanırken olamaz” diyen Lindner, “Türkiye ile ilişkileri yeniden değerlendirilmesi” gerektiğini söyledi.

Erdoğan’dan Merkel’in İslamist terör ifadesine tepki


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.