Erdoğan’dan Merkel’in İslamist terör ifadesine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslar için Ankara’ya gelen Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i kabul etti. Erdoğan, Merkel’in DEAŞ’ı tanımlarken kullandığı “İslamist terör” ifadesine tepki gösterdi.

“İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

“İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. DEAŞ terör örgütünden dolayı, kalkıp ‘İslamist terör’ü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız, sessiz kalırsak bunu kabul olur. Ben Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ’a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok” Merkel ise “Din özgürlüğü benim için çok önemli demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Merkel'in İslamist terör ifadesine tepki

Almanya Şansölyesi Merkel Ankara’da

Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ziyareti kapsamında ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şansölye Merkel’i kabul etti. Görüşme sonrası Erdoğan’ın makamında ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan ve Merkel’in basın toplantısından satır başları:

Ege’deki gelişmeler de masaya yatırıldı

Basın toplantısında sözü ilk alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Askeri, siyasi, ekonomik tüm ilişkilerle ulusal, bölgesel tüm terör olaylarını ele alma değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye Almanya ilişkilerini değerlendirme imkanımız oldu. Siyasi ilişkilerde gerek AB süreci olsun gerekse NATO ile ilgili konular olsun görüşme imkanımız oldu. Ege’deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Ama bölgesel olarak ağırlıklı Suriye Irak konularını değerlendirdik. Mülteci sorunun ele alma imkanımız oldu. Uluslararası terörizmde bir dayanışmanın olması gerekmektedir.” diye konuştu.


angela merkel erdoğan görüşmesi

Merkel: Darbe teşebbüsünden sonra ilk ziyaretim

Merkel, “Bu benim darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık. Bu darbe teşebbüsüne neden olanların da cezalandırılması gerektiğini ama aynı zamanda suçun bireysel olarak cezalandırılması gerektiğini ifade ettim. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğine işaret ettim. Alman gazetecileri için de akreditasyonlarını almaları gerektiğini burada çalışmak için ifade ettim. Her türlü terörle mücadelede yakın bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. İlişkiler iyi fakat ekonomik ilişkiler daha da iyi olabilir.Mülteci konusu Almanya, Türkiye ve AB için önemli bir konu. AB’nin vaat etmiş olduğu finans desteğinin en kısa sürede akması gerektiğini ifade ettim. Tabi ki somut projelere bu finans kaynağının akması gerektiğini ifade ettik. Suriye konusunda siyasi görüşmelerin sürdürülmesini istiyoruz. Zannediyorum ki AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki tarafın çıkarına oldu.” ifadelerini kullandı.

angela merkel erdoğan görüşmesi almanya ankara

Soru cevap

Türkiye’de yapılacak olan referandumla ilgili bir sorum olacak. Anayasa değişikliği kabul edilirse muhaefette güçlerin dağılımının zarar göreceği endişesi var. Ne düşünüyorsunuz?

MERKEL: Bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımının toplumun çeşitliliğini teminat altına almak için çaba sarf edilmeli. Referandumda AGİT gözlermcilerinin olamsının iyi olacağını söyledim.Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin yeni sistemde korunması gerektiğini söyledim.

ERDOĞAN: Bir defa muhalefetin özellikle güçler ayrılığıyla ilgili tezinin şu anda yapılmakta olan cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik olan bana bu ulaşacak, ben tartışmalardan hareketle bunu söylüyorum en ufak bir hakikat payı yok.Yasama yürütme yargı yine var.Yani burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi söz konusu değil. Burada bütün mesele şudur: Bir defa yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiş. Yasamanın çok daha seri çalışma imkanı verilmiş. Yargı varlığını koruyor işlevini sürdürecektir. Muhalefetin hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey değildir. Kampanya süreci başlayacaktır. Zannediyorum nisan ayında sandık gelecektir.

angela merkel erdoğan görüşmesi almanya ankara

“İslami ve İslamist arasında fark var”


MERKEL: Biz terörle mücadele konusunda kararlıyız. Adım atmamız için Elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bunları değerlendiriyor. Mahkemelerin ve bağımsız incelemelerin sonucuna saygı duymalıyız.Bizim için özellikle şimdi yanlış gelişmeler olmamalı. Örneğin DİTİB’de çalışan imamlar. Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması gibi bir izlenim olmamalı. Din özgürlüğü benim için çok önemli demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var.

Ünlü falcıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan için referandum kehaneti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.