Bahar alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Bahar ayları çim, ağaç ve yabani ot polenlerinin artması ile alerjik sorunları da beraberinde getiriyor.

Bahar alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Hava kirliliği, kalabalıklaşan şehirler gibi nedenlerle son 10 yılda artış gösteren alerjik rinit diğer adıyla bahar nezlesi Türkiye’de ise en çok İstanbul’da yaşayanları etkiliyor.

Bahar alerjilerinin en sık görülen belirtileri arasında; hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen de baş ağrısı yer alıyor. Bazı hastalarda ise işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük de görülebiliyor.


Havaların ısınıp doğanın canlandığı şu günlerde polenlerin de etkisiyle ciddi artış gösteren bahar nezlesinin mevsimsel olabileceği gibi tüm yıl da sürebileceğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “Baharda en sık görülen alerjenler çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ise ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler” dedi.

Kokulu çiçekler değil çim alerji yapıyor

Bahar alerjisi

Hava kirliliğinin alerji yakınmalarını arttırdığını gösteren araştırmalar olduğuna değinen Prof. Dr. Kazkayası, “Bu konuda İstanbul’da yapılan bir araştırmada, hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tespit ediliyor” dedi.


Türkiye’de en sık rastlanılan alerjenin çim poleni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kazkayası sanılanın aksine renkli veya kokulu çiçeklerin nadiren alerjiye neden olduğunu belirtti.

İş gücü kaybına neden oluyor

Bahar alerjilerinin hastaların yarısında 4 aydan fazla etki gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Kazkayası, “Bu özelliği ile hastalık yetişkinlerde iş gücü çocuklarda ise okul günü kaybına neden oluyor. Ayrıca yanı sıra, tanı ve tedavi masrafları nedeniyle de ekonomik problem de yaratıyor.” dedi.

Bahar alerjilerinin başka hastalıklarla beraber de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Kazkayası, “Astım, sinüzit, çocuklarda burun tıkanıklığı nedeniyle diş ve ağız yapısında gelişme bozuklukları, orta kulak hastalıkları, konjuktivit, besin alerjileri, alerjik rinitle birlikte görülebilen hastalıklar olarak sıralanıyor” diye konuştu.

Alerjenlerden korunma önerileri


Klimalardaki filtreleri düzenli olarak değiştirin, bakımını yaptırın

  • Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun
  • Evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın
  • Evinizde tüylü hayvan beslemeyin
  • Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını kullanın
  • Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin

Çocuklarda ‘bahar’ alerjisi nedenleri nelerdir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.