Bakanlar Kurulu’ndan Hollanda için yaptırımlar

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş düzenlediği basın toplantısında Hollanda için uygulanacak yaptırımları açıkladı.

Bakanlar Kurulu'ndan Hollanda için yaptırımlar

Bakanlar Kurulu’ndan Hollanda için yaptırımlar

1- Hollanda Büyükelçisi’nin Türkiye’ye dönmesi yasaklanmıştır.

2- Hollanda’yla üst düzey görüşmelerin askıya alınması ve bir müddet ertelenmesine karar verilmiştir.


3- Hollandalı diplomatlara resmi diplomatik uçuşlar geçici olarak durdurulmuştur.

4- TBMM ile Hollanda Parlamentosu arasındaki dostluk grubunun askıya alınmasına karar verilmiştir.

5- Hollanda tarafından gerekli adımlar atılmazsa ilave tedbirler alınacaktır.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.Numan Kurtulmuş’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Ne insan haklarına uygundur, ne demokrasiye uygundur, ne Avrupa’nın ortak değerleri denilenlere uygundur. Bakanımıza yapılan hadsiz tavır, sivil vatandaşlarımızın üzerine vahşice ve barbarca atlarla yapılan tavır kabul edilemez. Bu davranışı kabul etmediğimizi bir kere daha dile getirmek istiyoruz”

“Hollanda’da yaşadıklarımız Avrupa’nın birçok ülkesinde gelişen aşırı ırkçı, İslam ve göçmen karşıtı, Türkiye düşmanı zihin yapısının dışarı vurmuş şeklidir. Tesadüfi olmadığını görüyoruz. Bilinçli bir karşıtlığın sonucudur. Aşırı sağın ayak seslerinin yükseldiği bütün Avrupa ülkelerini etkisine aldığı dönemde Avrupa’nın siyasetçileri bu gidişe dur demezse korkarım ki birkaç sene sonra Avrupa’nın mutedil siyasetçileri kendi kampanyalarını yapamayacak duruma gelebilirler”

“BUNUN SORUMLUSU TÜRKİYE DEĞİLDİR”

“Hem Türkiye’nin hakkını, onurunu koruyacak kararlılığa sahibiz. Hem de bütün reaksiyonları devlet aklıyla ortaya koyuyoruz. Bu gerilim adına ne derseniz deyin bizim çıkardığımız bir kriz değildir. Ama Türkiye bu krizin sorumlusu olmamasına rağmen sorumlu ama kararlı bir şekilde hareket edecek, iki ülke halkının karşı karşıya kalmaması için gayret sarf edecektir”


“Dışişleri Bakanlığımız nota verdi. Bu notada yaşananları kabul etmediğimizi, davranışları kınadığımızı ve özür dilemeleri gerektiğini ifade ettik. Bu olayların ortaya çıkmasına neden olan yetkililer hakkında idari ve hukuki soruşturma başlatılması taleplerimizi ilettik. Türk diplomatlarının ve diplomatik misyonumuzun güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini söyledik. Bugünkü toplantımızda siyasi çerçevede kalmak şekliyle alınacak tedbirleri paylaşmak istiyorum”

HOLLANDA’YA KARŞI ALINAN TEDBİRLER

“İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda Büyükelçisi’nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar Türkiye’ye dönmesinin yasaklanmasına kararlaştırıldı .Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı. Resmi ziyaretler için Türkiye’ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir. Türkiye Hollanda’nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek. TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lahvedilmesi TBMM’ye tavsiye edilmesi kararı alındı.”

AB’ye rest: Sığınmacı anlaşması gözden geçirilmeli!

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’ten son dakika açıklaması: Türkiye AB ile sığınmacı anlaşmasındaki karadan geçişler konusunu tekrar değerlendirmelidir.

Türkiye'den AB'ye rest: Sığınmacı anlaşması gözden geçirilmeli!

Tansiyonu düşürün demek yetmez!

Çare şudur, insan hakları demokrasi gibi değerleri aşırı sağcılar reddediyor diye bu değerlerin değeri çözülmez. Biz bu değerlere riayet etmeye çağırıyoruz. Hollanda Hükümetini de bu değerlere uymaya çağırıyoruz. Yapılanlar karşısında mutlaka müeediyeler olacaktır.  Tansiyonu düşürün demek yetmez, bunun nereden kaynaklandığını bulup AB yetkilileri gereğini yapmalılar. Böyle bir konuda tarafsız kalınamaz, taraflara ‘itidale davet ediyoruz’ diye bir yaklaşımla yetinilemez.”

Hollanda ile ilişkilerin askıya alınması

Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hollanda ile ilişkilerin askıya alınması teklifine ithafen şöyle konuştu:

Türkiye niye bugüne kadar AB’ye yatırım yaptı, Türkiye’nin çıkarına olduğu için. Şunu görmek lazım. AK parti döneminde cumhuriyet dönemindeki reformları kapsayacak reformlar yapmıştır. Türkiye’nin milli gururunuzu onurunu inciten her yaklaşıma karşı gereken cevabı vereceğiz. Ama milli çıkarımızla ilgili de dengeyi gözeteceğiz.”

AB ile Türkiye arasında kopuş yaşanması isteniyor

Bunun karşılığı verilecektir, bunun üzerine çalışılacaktır, zaten notalar verildi. Türkiye’nin bazı rakipleri var. Bu rakiplerin bazıları Türkiye’nin bu sorunlarını kopuşa çevirmeye çalışıyor. Biz sağcıların da bunu kopuşa çevirmeye çalıştıklarını biliyoruz. Avrupa’da olmayan bazı rakiplerimizin de bunu yapmaya çalıştığını biliyoruz. Hatta aşırı sağın teslim aldığı Avrupa’nın da kendileri açısından iyi olacaklarını düşünüyorlar. Aşırı sağ ve ırkçılar AB ile Türkiye’nin kopuş yaşanmasını istiyor. Türkiye, AB ile sığınmacı anlaşmasındaki karadan geçişler konusunu tekrar değerlendirmelidir.

Siyasi krizleri tetiklemeye çalışıyorlar


Evet çıkarsa, herkes pozisyonunun ona göre alır. Bize bazı yaklaşımlar üretiyorlar, net bir şekilde bazı ülkeler, Türkiye ile normal koşullarda yürütemedikleri rakebeti, Türkiye’de siyasi krizleri tetikleyerek yürütmeye çalışıyorlar. Bazen niye acele ediyorsunuz diyorlar ? Yav 200 yıldır sistem tartışıyoruz. 200 yıldır tartışıyoruz, rejim değişikliğinden bahsedenler en çok rejim değişikliğine destek verenlerdir.

Yunanistan’dan Türkiye’ye sürpriz destek geldi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.