Barbaros Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç, Şansal hakkında tahliye kararı verildiğini duyurdu.
Modacı ‘Barbaros Şansal’ neden tutuklandı?
Modacı Barbaros Şansal, 3 Ocak 2017 tarihinde savcılık sorgusunun ardından “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği kararıyla tutuklanmıştı.
Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınan modacı Barbaros Şansal’ın savcılık sorgusu sona erdi. Avukatıyla birlikte soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Umut Tepe’ye “şüpheli” sıfatıyla ifade veren şüpheli Şansal, “Benim ‘barbarosansalfan’ isimli bir Twitter hesabım bulunmaktadır. Takma ad olarak da ‘Terzi yamağı’ ismini kullanıyorum. Bunun haricinde herhangi bir hesabım bulunmamaktadır. ‘İşletmecisi ve tüm çalışanları alevi olduğu için Noel baba kılığındaki Sünni Müslümanlar İstanbul’da silahla insanları taradı! Özeti budur.’ şeklindeki Tweet bana ait değildir” demişti.
Attığı bazı Tweetlerin yılbaşı gecesi saat 01.20 sıralarında Reina isimli gece kulübünde gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında olduğunu ifade eden Şansal, “Amacım 3 farklı inanca sahip insanların mağdur edildiğine ilişkindir. Kesinlikle ayrımcı, nefret ve kin dili kullanılmamıştır” şeklinde konuşmuştu.
HİCİV OLARAK PAYLAŞTIM DEMİŞTİ
Tepki toplayan video paylaşımına ilişkin sorulan soruyu da yanıtlayan Şansal, “Videoyu 1 Ocak 2017 saat 01.13 sıralarında yeni yıl mesajı olarak paylaştım. 19 Ekim 2015 tarihinde Reportare isimli internet sitesinde bir röportaj vermiştim. Bu röportajın başlığı da ‘B…nda boğul Türkiye‘ idi. Videoda da bu ayrımcılığa karşı bir hiciv olarak paylaştım” demişti.
Barbaros Şansal kimdir?
1957 yılında Türkiye’nin başkenti Ankara’da Sungur Tekin Şansal ve Güner Eczacıbaşı’nın çocuğu olarak dünyaya gelen Şansal, Şişli Özel Dost İlkokulu, Yeşilköy Halil Vedat Fıratlı Pansiyonlu İlkokulu, Site Koleji, İstanbul Alman Lisesi, İzmir Fatih Koleji, İstanbul Vefa Lisesi, İstanbul Maltepe Lisesi, İstanbul Fenerbahçe Lisesi ve Marmara Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi’nde eğitim görmüş, eğitimini Londra’da tamamlamıştır.
Modacı kişiliğinin yanında LGBT hakları savunuculuğu ve savaş karşıtı kişiliğiyle bilinir. Habertürk’te “Toplu iğne” ve Skytürk’te “Çengel iğne ” isimli programları yaptı. “3. SINIF HAMUR KAĞIDA MÜREKKEBİ HAYATLAR” isimli bir kitap yazdı. Ayrıca Matthew Frederick ve Alfredo Cabrera adlı yazarların yazdığı “Moda okulunda öğrendiğim 101 şey” isimli kitabı türkçeye çevirip yayınladı. Marmara üniversitesi ve Ankara Başkent Üniversitesinde “Moda tarihi” dersleri verdi.