Bild gazetesi: Atatürk yaşasaydı #Hayır derdi

Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild’in web sitesi, manşetlerinden birinde Atatürk resmi kullanarak, Türkçe ve Almanca olarak “Türkiye’de referandum: Atatürk olsa HAYIR derdi” başlığını attı.

Alman Bild gazetesi: Atatürk yaşasaydı #Hayır derdi

Bild: “Atatürk yaşasaydı HAYIR derdi, çünkü o otoriterdi, fakat totaliter değildi.”

Türkçe başlığın üzerine tıklandığında ulaşılan Türkçe haber metninde referandum prosedürüyle ilgili bilgilerin yanında Essen Üniversitesi’nden Türkiye uzmanı Burak Çopur’un “Atatürk yaşasaydı HAYIR derdi, çünkü o otoriterdi, fakat totaliter değildi” ifadesine yer veriliyor.

Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumu için yurtdışında oy kullanma işlemleri başladı.


Berlin’de yayımlanan Tagesspiegel gazetesinin yorumu şöyle:

“Almanya’da yaşayan 1 milyon 400 bin Türk seçmen dâhil yurtdışında yaşayan Türkler için oy kullanma işlemleri başladı. Çoğunluğun oyu ne çıkacak olursa olsun, bu aynı zamanda diğer vatanları Almanya açısından da bir karar anlamına gelecek. Almanyalı Türklerin çoğunluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reform planları için oy kullanırsa, bunu Almanya ile ilgili büyük ve temel bir hoşnutsuzluk olarak okumak mümkün. Ama belki farklı olur ve kişi kendini içinde rahat hissetsin ya da hissetmesin, demokrasi bir değer olarak görülüp takdir edildiği için oyların çoğu ‘hayır’ çıkar.”


Passauer Neue Presse ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB ile üyelik müzakerelerini referanduma götürme açıklamasını konu alıyor:

“Erdoğan’ın yeni mesajları, sanki Türkiye AB’ye muhtaç değilmiş izlenimi yaratıyor. AB müzakereleri konusunu referanduma götürme tehdidinin nedeni bu. Gururlu Türklerin halk oylamasında Brüksel’e bağımlılığa karşı çıkacağı hesabına dayanıyor. Ancak Erdoğan’ın Avrupa ve Batı’ya, itiraf etmek istediğinden daha fazla ihtiyacı var. Yani poker oynuyor. Hem taraftarlarını arkasında tutmak, hem de mülteci anlaşması ve NATO misyonları nedeniyle Türkiye’ye muhtaç durumdaki AB’yi tedirgin etmek için. Bu durumda Batı’nın yapması gereken şey soğukkanlılığı elden bırakmamak. Ateşli söz savaşlarının ardından yine diplomasinin zamanı gelecektir.

AB’nin temellerini atan Roma Antlaşması’nın 60’ıncı yılı vesilesiyle AB liderleri Cumartesi günü Roma’da bir araya geldi. Zirve bitiminde AB’nin gelecek on yılına yön vermesi öngörülen ‘Roma ajandası’ adlı bildiriye imza atıldı. Frankfurter Allgemeine Zeitung’un yorumunda şu satırları okuyoruz:


“İnsan inanmak istiyor. AB’ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları AB’yi daha sosyal ve daha adil hale getirmek, iç ve dış güvenlik alanında daha faal olmak, ekonomi ve para birliğini tamamlamak istiyorlar. Ancak ‘Roma Ajandası’ ile ilgili kelimeler üzerine yürütülen kavga ve bazılarının üç sayfalık belgeyi imzalamama tehditleri, AB yetkililerini birleştiren şeylerin ne kadar az olduğunu gösteriyor. Roma’daki kutlamalardan geriye kalan birkaç olumlu sinyal de var tabii. Roma Ajandası’nda, değiştirilmesi gereken önemli bazı noktalara da yer verildi. İttifakın sorunlarının çözülmesi ve hedeflere ulaşılmasına dair hala umuda yer var. Çok fazla olmasa da.” (Deutsche Welle Türkçe)

AK Parti’ye yakın araştırma şirketinden şok referandum anketi açıklaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.