Diyanet bütçesi ne kadar? 6,5 milyar TL’lik bütçe yetmedi!

6,5 milyar TL’lik bütçesiyle 12 bakanlığı ve çoğu devlet kurumunu geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2016 faaliyet raporunda kendisi için ayrılan bütçeye ‘yetmiyor’ dedi. Hükumetin daha fazla bütçe ayırmasını istendi.

Diyanet bütçesi ne kadar? 6,5 milyar TL'lik bütçe yetmedi!

6,5 Milyar TL yetmedi

2016 Faaliyet Raporu’nda, bütçesinin büyük bölümünü personele harcadığını belirten Diyanet İşleri Başkanlığı, hükümete “para yetmiyor” dedi. Diyanetin çoğu bakanlık ve devlet kuruluşundan çok daha fazla bütçeye ve daha az personele sahip olduğu biliniyor.

Sözcü‘nün haberine göre, ‘parasızlıktan’ şikayetçi olan Diyanet, raporun değerlendirme bölümünde yurtiçi ve yurtdışındaki çalışmalara işaret ederek “Ancak bu hizmetleri yürütürken kendisine ayrılan bütçe çoğunluğu, personel giderlerine harcanıyor” diyerek hükümetten daha fazla bütçe talebinde bulundu.


Raporda, karşılaşılan en büyük sorunlardan birinin ‘kısıtlı bütçe imkanları’ olduğu belirtildi.

1 milyon liralık makam aracıyla gündeme gelmişti

Bakanlıkları bile geride bırakan bütçesini beğenmeyen Diyanet, 1 milyonluk makam aracı alımıyla gündeme gelmişti. Büyük tepki çeken alıma ilişkin Diyanetten yapılan açıklamada, paranın Diyanet tarafından değil merkez bütçeden karşılandığı ifade edilmişti.

Başbakanlık bütçesini dörde katladı

Diyanet İşleri Başkanlığına bütçeden ayrılan pay 6 milyar 867 milyon TL olmuş, bu kadar bütçe ile Başbakanlık’ı dörde katlamıştı.


2017 bütçesinde en büyük payı yine Diyanet İşleri Başkanlığı aldı. Diyanete yüzde 5.93’lük artışla 6 milyar 867 milyon lira ödenek ayrıldı. Gelecek yıl Diyanetin bütçesinin yüzde 79’una denk gelen 5 milyar 474 milyon lirası personel giderleri için harcanacak.

Başbakanlık bütçesi ise yüzde 22’lik artışla 1 milyar 584 milyon lira oldu. Böylece Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017 yılında Başbakanlık’ın 4 katından fazla bütçeye sahip oldu.

2015 yılında 197 bin lira ‘faiz geliri’

Diğer yandan Sayıştay raporuna göre Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılında 197 bin 129 lira 24 kuruş faiz geliri elde etti.

2015 yılı bütçesinden, 5 milyon 743 bin 383 lira tahsis edilen Diyanet İşleri Başkanlığı yıl sonunda 6 milyar 37 milyon lira harcadı. Sayıştay raporuna göre; 2015’te 397 milyon 469 bin 808 lira da gelir elde etti. Gelirler arasında “faiz gelirleri” de yer aldı. Buna göre kurum geçen yıl 197 bin 129 lira 24 kuruş faiz geliri elde etti. Diyanetin harcamalarının en büyük kalemi, 4.6 milyarlık giderle, personel gideri oldu.

2,5 milyon TL temsil ve tanıtma gideri


Sosyal güvenlik kurumlarına 811.7 milyon lira prim ödeyen kurum, 187 milyon 858 bin liralık da mal ve hizmet alımında bulundu. 62.9 milyon lira yolluk ödenirken, 2.5 milyon liralık da temsil ve tanıtma parası harcadı. “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar” için ise 279.6 milyon lira para aktarıldı.

Faize haram diyen Diyanet’in yıllık faiz gelirini biliyor musunuz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.