Gizem Aksu’dan Organik Bilgelik üzerine bir performans: YU

Koreograf ve dansçı Gizem Aksu, iç organların hayata durmaksızın önerdiği organik bilgelik üzerine sinematografik, genişletilmiş bir performans olan “YU” ile 18 Mart ve 1 Nisan’da Moda Sahnesi’nde izleyiciyle buluşuyor.

Gizem Aksu'dan 'Organik Bilgelik' üzerine bir performans: "YU"

YU, iç organların hayata durmaksızın önerdiği organik bilgelik üzerine sinematografik, genişletilmiş bir performanstır ve “Organik bilgelik”, iç organların ne’liği ile değil de iç organların yaşamla kurdukları karmaşık ilişkiler ile ilintili olup yaşamın iç organların var oluşuna referansla hissedilmesi ve duyumsanması ile ilgilenmektedir.

Bu güne kadar, güncel hayatınızın koşuşturması içinde size seslendiklerinin farkına varmadığınız iç organlarınız, Gizem Aksu’nun YU performansı ile iç organların hayata hiç durmadan önerdiği arkaik, organik ve spontan bilgelikle bedeninizi duyumsamanıza, hissetmenize ve hareket etmenize kapı aralıyor. Sanatçının iç organlarınızla aranıza kuracağı köprüyle bedeninizi yeniden duyumsayacağınız ve hissedeceğiniz bir atmosfer 18 Mart ve 1 Nisan Cumartesi akşamları Kadıköy Moda sahnesinde sizleri bekliyor.


Gizem Aksu’nun, Belçika, Hırvatistan ve Türkiye’de resindency progralarımdan çalışmalarını yürüttüğü, Zagrep’te ön gösterimi yapılan YU, prömiyerini Ekim 2016’da Dünyada Bir Köşe Festivali’nde gerçekleştirdi. Halen İstanbul ve İzmir’de gösterimleri yapılan, sanatçının 2017-2018 programında Belçika’da da gösterimi yapılacak olan YU, çağdaş performans sanatları alanında özgün bir çalışma olarak izleyicide her seferinde yeni hissi deneyim alanları açan bir performans.

Organik Bilgelik: Hayatı iç organlarımızın bilgeliği üzerinden duyumsamak 

"YU" performansı

Gizem Aksu,

Organik Bilgelik, iç organların hayata durmaksızın önerdiği arkaik, organik ve spontan bilgeliktir.

Her bir organın kendi tonu, dokusu, alanı ve ritmi ile, diğer organlarla birlikte her an yaşamı seçmesi ve sürdürmesinin arkaik bir bilgelik olduğunu düşünüyorum.

İç organlardan bahsedildiği anda oluşmuş bilgi formları onların kaygan yüzeylerinden sanki akıp gitmekte…

Bedene atfedilen ve yaşamlarımızı yeniden ve yeniden üreten iç/dış, görünür/görünmez, açık/kapalı, karanlık/aydınlık, yaşam/ölüm, geçmiş/gelecek, rezil/güzel, siyah/beyaz, Avrupalı/Asyalı, Doğulu/Batılı, çıplak/örtülü gibi dilsel kategoriler ve sosyo-kültürel atıflar organların dokusundan akıp giderken, iç organların var-oluşunu düşleyebilmek ve düşünselleştirebilmek için Organik Bilgelik kavramını öneriyorum.

Organik Bilgelik, iç organların ne’liği ile değil de iç organların yaşamla kurdukları karmaşık ilişkisellikle ilintilidir ve yaşamın iç organların var oluşuna referansla hissedilmesi ve duyumsanması ile ilgilenir.

“YU”

"YU"

Konsept, Yönetim & Performans: Gizem Aksu

Skenografik Tavsiye: Meryem Bayram

Işık Tasarım: Utku Kara


APAP, 0090 ve Çıplak Ayaklar Stüdyo’nun desteği ile…

Program:

18 Mart 2017, Cumartesi – 19:00 – 19:45

1 Nisan 2017, Cumartesi – 19:00 – 19:45

Moda Sahnesi, Kadıköy

Gizem Aksu

İstanbul’da yaşayan bağımsız dansçı, koreograf ve eğitmen Gizem Aksu, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve MSGSÜ Devlet Konservatuarı Çağdaş Ana Sanat Dalı’ndan onur dereceleriyle mezun oldu.

Aynı bölümde Sanatta Yeterlilik çalışmasına devam etmekte olup yazdığı yazılar ve yaptığı söyleşiler Mimesis Dergi’de yayımlanmaktadır.

Dansçı kişiliği The Second Sex (Guro Leppord/NO) ile belgeselleştirilen sanatçı, SPARK Snapshots from Istanbul’s Art Scene (Cengiz Tanç) filmine de davet edilmiştir.

Serkan Ertekin’in yerel ve uluslararası birçok ödüle layık görülen sürreal drama filmi Aidiyet’te oynamıştır.

Aakash Odedra (UK), Ann Van den Broek (Ward/ward)(BE), Aydın Teker (TR), Brooke O’ Harra (US), Malin Arnell (SE), Marc Vanruxt (BE), Sharon Hayes(US), Tijen Lawton (BE), Tuğçe Tuna (TR) gibi dünyaca ünlü koreograf ve yönetmenlerle çalıştı ve Park in Progress’in davetiyle gerçekleştirdiği rezidans kapsamında ürettiği “(e)scape!”, Mons’ta Nuit Européenne de la Jeune Création kapsamında sergilendi.

Eserin atölye versiyonu Prague Quadrennial of Performance Design and Space (2015) tarafından davet edildi. 2015 yazında, aldığı danceWEB bursuyla ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival’ine katıldı.


Son zamanlarda Hallo!’ da Aydın Teker (TR) ve yeni bir araştırmada Aakash Odedra Company (UK) ile çalışan sanatçı, “Bedenim Nasıl Bir Coğrafya?” ve “Gündelik İsyan Ritüelleri” atölyelerini ve “Ah! Kozmos” ile performanslarına devam etmektedir.

Şimdiye kadar ürettiği dans performansları,

  • Gündelik İsyan Ritüelleri (2016)
  • (e)scape! (2014)
  • Şimdi düşünüyorum da senin için yok olmak ne zor olurdu. (2014)
  • Organik Kan(a)ma Buluşmaları (2013)
  • Tuzsuz Olsun! (2012)
  • Hangisini Seçerdin? (2011)
  • Merkezkaç? (2010) dır.

Zorlu PSM Caz Festivali: Müziğin farklı renkleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.