Halifelik neden kaldırıldı? Devam etseydi ne olurdu?

3 Mart 1924 Türk Devrimi’nin en önemli günlerinden biri. Halifelik kaldırıldı. Şeriye ve Evkaf Vekâleti kaldırılmasıyla din ve devlet işleri birbirinden ayrıldı. Tevhidi Tedrisat Yasası ile eğitimde birlik sağlandı.

3 mart 1924 halifelik halifeliğin kaldırılması laiklik atatürk

Yazar: Nuh Çetin

Halifelik neden kaldırıldı?

Halifelik zaten yoktu!.. Osmanlı ve Hindistan Müslümanları dışında, bizim halifeyi takan yoktu…


Örneğin 1. Dünya savaşında halifemiz “gâvura karşı” cihat ilan ettiği halde, Müslüman Araplar “gâvurla” işbirliğine girip, Osmanlıya karşı ayaklanmışlardı.

Araplara göre Osmanlı halifeliği kılıç zoruyla almıştı. Bizim Halifeyi bir türlü hazmedemediler. Onlara göre halifenin Hz. Muhammed’in soyundan gelmesi gerekiyordu. Bizim padişahların soyunu ise biliyoruz:

Kiminin soyu Sırbistan’a, kimininki Yunanistan’a, kimininki Ermenistan’a dayanıyordu.

Mustafa Kemal ve arkadaşları, laik sisteme geçti

Onlara göre din pozitif bilimden elini çekip, Allah ile kulun vicdanı arasındaki özel yerine geri çekilmeliydi.

Osmanlı’da astronomiden jeolojiye, tıptan meteorolojiye; her konu için fetva gerekiyordu. Gerçi şimdi de öyle oldu ya…

Bu yüzden Osmanlının hüküm sürdüğü geniş bir coğrafyadaki halklar bilimde ilerleme sağlayamamış, gelişmiş ülkelerin maskarası haline gelmişti.

halifelik neden kaldırıldı? halifeliğin kaldırılması abdülmecid

Peki halifelik devam etseydi, ne olacaktı?

Örneğin, çağdaş hukuk kuralları yerine, dindeki hukuk kuralları işleyecekti:

  • Kız evlatlara mirastan erkeklerin yarısı kadar pay verilsin.
  • Hırsızın eli bilekten kesilsin.
  • Fikirlerinden hoşlanmadığınız (onlar bozguncu diyorlar) insanların elleri ve kolları çapraz kesilsin.
  • Darwin falan tanımam. Havva elma yedi, öteki kandı, pat diye dünyaya atıldılar.
  • İlk insan (Adem) on bin yıl önce dünyaya indi, daha o saat alfabeyi, madenciliği, ziraati biliyordu vs…

Genç cumhuriyet her konuda müdahalesi olan, asırlardır geri kalmışlığın temel sorumluları arasında yer alan Halifelik makamının bir “çift başlılığa” yol açtığına hükmetti.

Ve Halifelik 3 Mart 1924’te tarihe gömüldü

Halife yurt dışına gönderildi. O da Suudi Arabistan’a… Gitmedi!.. Ailesiyle önce İsviçre’ye, sonra Fransa’ya geçip, oraya yerleşti. 1944 yılında orada öldü.


Laik Cumhuriyetin temelini oluşturan 3 Mart 1924 Devrim Yasalarının kabul edilişinin 96. yılı kutlu olsun!

Atatürk’ün 15 Ekim 1927’de okuduğu Nutuk neden önemli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.