Jinekomasti nedir? Erkeklerde meme estetiğine ilgi artıyor!

Jinekomasti olarak adlandırılan erkeklerde meme büyümesi problemi, özellikle bahar ve yaz aylarında daha rahatsız edici hale gelerek sosyal ve psikolojik problemlere neden olabiliyor.

Jinekomasti nedir? Erkeklerde meme estetiğine ilgi artıyor!

Beslenme ve yaşam şeklinin genetik yapıyı bozması, kilo alma ya da hormon dengesizliği sebebi ile ortaya çıkabilen jinekomasti, estetik cerrahide modern uygulamalarla sorun olmaktan çıkıyor.

Memorial Şişli Hastanesi ile Wellness Estetik ve Plastik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Bora Özel, erkeklerin korkulu rüyası haline gelen jinekomasti problemi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.


Her yaş grubunda görülebiliyor

Ergenlik dönemi itibari ile her yaş grubundaki erkeklerde görülebilen jinekomasti, herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamaktadır. Ancak kişinin estetik görünümünü olumsuz etkilemektedir.

Jinekomasti, erkeklerde meme bölgesinin büyüyerek kadınsı bir görünüme dönüşmesidir. Hafif, orta, ağır derece diyebileceğimiz çeşitli görünümleri olabilmektedir. Jinekomasti tanısının konulması için memede 2 cm’den fazla olacak şekilde şekilsiz bir büyüme olmalıdır.

Jinekomasti özel ve sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor

Jinekomasti problemi birçok erkeğin özel ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkilenmektedir. Jinekomasti problemi olan kişiler özellikle havuz, deniz, spor gibi sosyal aktiviteler sırasında görselliklerinden rahatsız olmaktadırlar. Memelerinin ince kıyafetlerden görünmesi sebebi ile giderek asosyalleşmeye başlayabilmektedirler.

Meme büyümesine birçok neden yol açabiliyor

Jinekomasti

Erkeklerde, memenin normalden fazla büyümesine birçok neden yol açabilmektedir. Jinekomasti, beslenme ya da kullanılan bazı ilaçların yan etkisi ile hormonal bozukluklar, yağlanma sebebi ile ortaya çıkabilmektedir.


Düzensiz ve sağlıksız diyetler uygulayan kişilerde zayıflama sonrasında da görülebilmektedir. Kimi zaman ise hiçbir nedene bağlı olmadan kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir.

Spor yaparak ya da zayıflayarak bu problemden kurtulmak pek mümkün olmamaktadır. Kendiliğinden iyileşme söz konusu olmayan jinekomasti probleminin tek tedavisi cerrahi operasyondur.

Erkekler gövde estetiğine önem veriyor

Erkeklerde meme büyümesi olarak bilinen “jinekomasti” erkek estetiğinin önemli konularından biridir. Öncelikle ayrıntılı bir muayene ile sadece yağ dokusu mu var yoksa bu yağlanmaya meme bezlerinin büyümesi de eşlik ediyor mu belirlenmektedir.

Jinekomasti problemi olan erkeklere liposuction olarak bilinen yağ alma ameliyatları uygulanabilmektedir. Erkekte meme bezlerinin fazla olduğu nadir durumda ise; bezin bir kısmı çıkarılmaktadır. Lokal ya da genel anestezi altında kişinin durumuna göre 1-3 saat arası süren bir operasyon ile memede şekillendirme sağlanmaktadır.

Ameliyat sonrası korse öneriliyor

Jinekomasti operasyonu sonrası bir gün hastanede yatış gereklidir. Ameliyat bölgesinde ilk günlerde bir ödem, hassasiyet, ağrı hatta yer yer morluklar oluşabilir. Bunlar genellikle ilk 2-3 günden sonra giderek azalmaya başlar.


Ameliyat sonrası kişinin 8 hafta boyunda atlet tarzında bir korse giymesi istenir. Genellikle ikinci haftadan sonra havuz ve denize girilebilir. 6 hafta süreyle de buhar banyosu, sauna, solaryum gibi ödeme yol açabilecek faktörlerden kaçınmaya çalışılmalıdır. Operasyon sonrası büyümenin tekrar etme olasılığı yok denecek kadar azdır.

Meme estetiği hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.