Neanderthal’lerle ilgili bulgular şaşırtmaya devam ediyor. Son olarak da yine çene kemiğindeki bulgular yine dikkat çekici…
“Romanya’daki bir mağarada bulunan 40.000 yıllık modern insan çenesi üstünde yapılan genetik testler, bu bireyin yakın bir Neandertal atası olduğunu ortaya koymuştu.
Çenenin sahibinin büyük büyük büyük babası ya da annesi Neandertal olmuş olabilir. Avrupa’nın bilinen en erken modern insan nüfusundan bireye ait kemikte, %5-11 oranında Neandertal DNA’sı keşfedildi.”
İki sene öncesine ait bu haber, New York’taki Genom Biyolojisi Toplantısı’nda açıklanan keşif, insanların ve Neandertallerin sadece Orta Doğu’da ve günümüzden 50.000 yıl önce çiftleştiği teorisini sorgular nitelikte.
Avrupa’daki birçok yerleşimde yapılan radyokarbon analizleri Neandertal ile modern insanın 5,000 yıl kadar bir süre de Avrupa’da birlikte bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu da Neandertal ve modern insanın Avrupa’da karşılaşıp çiftleşebilmesi için oldukça yeterli bir süre.
Neanderthal’lerle ilgili bulgular şaşırtmaya devam ediyor. Son olarak da yine çene kemiğindeki bulgular yine dikkat çekici…
Neanderthal’ler bu sefer ne yapmışlar?
Bir süredir İspanya’daki El Sidrón Mağarası’nda gerçekleştirilen araştırmalarda 50.000 yıllık Neanderthal kemiklerine rastlandı.
Bu araştırmalarda bulunan bir Neanderthal’in çene kemiği ve dişlerinde biriken plaklar araştırmacıların dikkatini çekti.
Takma adı “Sid” olan Neanderthal’in diş plağı örneklerinden bir bağırsak parazitine sahip olduğu ortaya çıktı.
Sid’in çok hasta olduğu ortadaydı.
Bu diş plaklarını daha ayrıntılı incelemeye başlayan bilim insanları oldukça ilginç sonuçlarla karşılaştı.
Örnek analizinden gelen sonuçlara göre Sid, kavak ağacının kabuğunu, köklerini ve yapraklarını yiyordu.
Yani Sid, kavak ağacında bulunan ve günümüzde aspirinin etken maddesi olan salisilik asit sayesinde ağrısına çare bulmuş görünüyordu.
Ağrısını dindiren Sid’in diş plağında Penicilium küfünün DNA örneklerine de rastlandı. Anlaşılan Sid, bağırsak parazitini de nasıl yok edebileceğini biliyordu.
Penicilium’un, Alexander Fleming’in keşfettiği Penisilin antibiyotiğini üreten küf olduğunu hatırlatalım.
Neanderthal’ler sadece et ile değil, vejetaryen de beslenmişler
Bu sonuçlardan ortaya çıkan ilginç bir ayrıntı ise bugüne kadar sadece etle beslendiklerini düşündükleri Neanderthal’lerin vejetaryen yaşam tarzına da sahip olduklarının ortaya çıkmasıydı.
Dahası bu vejetaryen beslenen Neanderthal’lerin, bitkileri pişirdikleri de görülüyordu.
Anlaşılan o ki Neanderthal’ler hakkındaki buluşlar merakla beklenmeye devam edilecek.
Kaynak: dailymail / arkeofili.com