Potlaç: Kadın emeği ve kızkardeş dayanışması

Kadıköy Belediyesi desteği ile önce Moda’da el emeği göz nuru ürünlerini satmak için stand açan Kadınlar ardından Cadde’de dükkan açtı.

Potlaç: Kadın emeği, kızkardeş dayanışması

Belediye’nin desteği ile bir araya gelen ve ürünlerini satan kadınların hedefleri büyük.

Bundan tam 160 yıl öncenin ABD’sinde grev esnasında feci şekilde yaşamlarını yitiren kadın işçilerin anısına kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Kızılderililerin kabiledeki gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmak için düzenledikleri değiş-tokuş geleneği Potlaç… Onlarca yıl öncesinin bu iki konusu, bugünün Kadıköy’ünde karşımıza kız kardeş dayanışması ve kadın emeği olarak çıkıyor.


Kadıköy Belediyesinin Kadıköylü kadınlarla düzenlediği toplantılar sonucunda ortaya çıkan projelerden biri olan Potlaç Kadın Emeği Pazarı 19 hafta boyunca Kadıköy Moda’da belediyenin kendileri için hazırladığı standlarda ürünlerini sattı.

Kasım ayında da Cadde’de dükkan açtı. Kendi ürünlerini üreten, satan ve birbirleriyle dayanışan kadınlar Potlaç’ın hayatlarında neler değiştirdiğini anlattı.

Gül Önen (38): Potlaç kendim için attığım en iyi adım

Potlaç

İki sene ustalardan cam eğitimi aldım. Sonra bir gün bu projeyi duydum. Başvurdum ve katıldım. Potlaç geçen sene kendim için yaptığım en önemli şeydi.

Cam yapıyordum, evde tezgah kurmuştum ama nasıl satış yapacağımı bilemiyordum. Potlaç bunun için harika bir fırsat oldu. Burada ürünlerimin beğenildiğini ve satış da yapabildiğimi gördüm. Burada kadın arkadaşlarla tanışıp kaynaşıyoruz.

Bu proje, emek ve dayanışmanın ve kadının gücünü de gösteriyor. Birlikten güç doğar ve biz bunu burada yapıyoruz.

Cevza Civelek (38): Kadınlar evde oturmasın

Özel gün, nikah şekeri, sandalye süslemeleri işi yapıyordum, sonra ahşap boyamaya başladım. Ürünlerim ilgi görünce sipariş üzerine çalışmaya başladım.

Bu projeyi duydum, başvurdum, katıldım ve serüvenim böyle başlamış oldu. Moda’da açtığımız stantlarda yoğun ilgi gördüm, Potlaç Dükkan’da da her şey çok iyi gidiyor. Hem ürünlerimi geliştirdim hem çok sayıda kadın arkadaş edindim. Burada çok güzel bir kadın dayanışması var. Üreten güçlü kadınlar buradayız ve birbirimize destek oluyoruz.


Yasemin Kapramcı (42): ‘Kadın ailesi’ kurduk

Ev hanımıyım, iki çocuk annesiyim. Nakış, ahşap gibi çeşitli kurslara katılarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Atık malzemelerden geri dönüşüm ürünleri, dekoratif eşyalar yapıyorum. Sıcak su torbası yerine geçebilecek buğday, tuz yastık üretiyorum. Potlaç, kadınların hayatında pek çok şeyi değiştirdi.

Mesela benim yaşadığım bölge Fikirtepe’de pek çok kadın çocuklara baktığı için evden pek dışarı çıkamıyor ama evde nakış gibi çok şey üretiyor. Potlaç onlar için bir fırsat oldu. Burada ürünlerimizden para kazanmak elbette güzel ama ondan ziyade dostluk güzel…

Biz burada kadın dayanışmasından da öte, adeta bir ‘kadın ailesi’ olduk. Potlaç özgüvenimi yerine getirdi. Çünkü bu işe ilk giriştiğimizde kimse bir şey yapamayacağımızı düşünüyordu oysa geldiğimiz noktaya bakın… Kadınlar isterse yapamayacağı şey yok.

Potlaç nedir?

Potlaç

Kadıköy Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın oluşturulması amacıyla 2015 yılı sonunda Kadıköy Kadın Forumu yapıldı. Foruma katılan kadınların talepleriyle, belediyenin kolaylaştırıcılığı ve desteğiyle oluşan bir proje geliştirildi. Amaç kadınların ürünlerinin satılarak ekonomik olarak güçlenmeleri ve kadın dayanışması…

Potlaç ağında 510 kadın yer alıyor. Geçen yaz döneminde 19 hafta boyunca Moda Parkı’nın stant açan kadınlar, sonbaharda kapalı mekana geçtiler.

25 Kasım’da açılan Caddebostan Kültür Merkezi’deki Potlaç Dükkan, kadınların ürünlerinin satışının yapıldığı ortak bir alan. Dükkanda 240 kadının cam, bez bebek, ahşap, etamin, seramik, takı, resim gibi pek çok farklı el emeği ürünü bulunuyor.

Pazartesi hariç her gün 10.00-21.00 saatleri arasında açık olan ve bizzat Potlaç kadınlarının görev aldığı dükkana Kadıköylülerin, bilhassa da Kadıköylü kadınların ilgisi yoğun. Dükkanda, açılıştan bu güne yani yaklaşık 3 ayda 50 bin TL’lik satış yapıldı.


Kadınlardan gelen talep üzerine, projenin koordinatörü Kadıköy Belediyesi kooperatif çalışmalarına başladı. 140 kadının katılımıyla yürütülen süreçte şu an toplantılar yapılıyor. Potlaç Kooperatif’in en kısa sürede kurulması hedefleniyor.

Kadın Emeği Pazarı: Kadıköy Belediyesi’nden örnek proje


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.