Referandumda MHP ve HDP’nin yüzde kaçı evet diyecek?

16 Nisan’da gerçekleşecek referandumda MHP ve HDP seçmeninin yüzde kaçının “Evet” deme potansiyeli var? İşte AK Parti kulislerine göre beklentiler…

Referandumda MHP ve HDP'nin yüzde kaçı evet diyecek?

AK Parti’ye göre referandumda hangi partiden yüzde kaç “Evet” oyu çıkacak?

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, “AK Parti’nin Evet hesabı” başlıklı köşe yazısında; AK Parti’nin referandumda diğer partilerden “Evet” beklentilerini paylaştı. Zeyrek’in kulis bilgisine dayandırdığı bilgiye göre AK Parti’nin referandumda diğer partilerin seçmenlerinden “Evet” oyu verme potansiyelleri şu yönde:

MHP seçmeninin yüzde 55’i “Evet” diyecek. Bu da Türkiye genelinde yüzde 6 “Evet” potansiyelini barındırıyor. Diğer yandan beklentilerin aksine HDP seçmeninin yüzde 40’ının “Evet” oyu vereceği tahmin ediliyor. HDP’nin yüzde 40’ı ‘Evet’ derse Türkiye genelinde yüzde 4 oy yapıyor. MHP ve HDP seçmenlerinin “Evet” oyu potansiyelleri toplandığında Türkiye genelinde yüzde 54 Evet gibi bir sonuç karşımıza çıkıyor.


HDP seçmeni Başkanlık istiyor mu?

Deniz Zeyrek’in yaptığı analiz şöyle:

“17 Mart günü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan vatandaşların referandumda ne yapacaklarına dair gözlemlerimi yazmıştım. Bölgedeki kanaat önderleri, genel eğilimin sandığa gitmeme yönünde olacağını tahmin ediyordu. Yapılan yorumlara göre, kayyum uygulamaları, HDP’lilerin tutuklanması gibi olaylar, hendek olayından sonra HDP’ye mesafe koyan vatandaşları AK Parti’den de uzaklaştırmıştı.

O yazıdan sonra, hükümet çevresinden öngörülerine ve siyasi yaklaşımına önem verdiğim bir isim aradı. Kendilerinin sahayı farklı gördüklerini söyledi. “Bize göre, HDP oylarının yüzde 40’ı ‘evet’ olacak” dedi. Bu Türkiye genelinde yüzde 4’ün üzerinde bir ‘evet’ oyuna tekabül ediyor.

Aynı isim, son seçimlerde MHP’ye oy verenlerin yüzde 55’inin ‘evet’ diyeceğini öngördüklerini de anlattı. Bu da Türkiye genelinde yüzde 6’yı buluyor. Bir başka detay da son seçimde AK Parti’ye oy verenlerden ‘hayır’ diyecek olanların oranıyla ilgiliydi. “Bizim partinin kayıp oranı maksimum yüzde 5 olur” dedi. Türkiye genelinde yüzde 5’i, AK Parti oylarına göre yüzde 10’u kastediyordu.


Alt alta yazınca bu hesaba göre 54 ‘evet’ çıkar. Bir kenara yazıp bekleyelim.

Hürriyet’te dün Nuray Babacan imzasıyla çıkan haberde, AK Parti’nin Diyarbakır’da yüzde 34-39 arasında bir ‘evet’ beklediği, Cumhurbaşkanı’nın da bu rakamı yetersiz bulduğu aktarılıyordu.

Konuştuğum bir Kürt siyasetçi de Diyarbakır Belediyesi’ndeki kayyumun Nevruz alanına belediye otobüsü tahsis etmemesine rağmen, meydanda büyük bir kalabalığın toplandığına dikkat çekti. Bu veriler, bölgede HDP oylarının yüzde 40’ının ‘evet’ olacağı tahminini boşa çıkarabilir.

Sahada bulunanların MHP tabanıyla ilgili gözlemleri de ‘evet’ oylarının o kadar yüksek olmadığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın da eski bakanlarla bir araya gelmesi, AK Parti yönetiminin ‘hayır’ cephesinin AK Parti tabanında karşılık bulan söylemleri üzerinde çalışması, AK Parti tabanındaki ‘hayır’cıların durumu konusunda da bir fikir veriyor.


Propaganda gücündeki orantısız duruma rağmen, AK Parti’nin 2007 ya da 2010 referandumundaki kadar rahat olmadığı açık.”

CHP’den son referandum anketi sonuçları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.