Antidepresan kullanımı yüzde 70 arttı! Ruh sağlığımız mı bozuluyor?

Antidepresan kullanımı 5 yılda yüzde 70 arttı, ruh sağlığı hastanelerinde yer kalmadı.

Antidepresan kullanımı yüzde 70 arttı! Ruh sağlığımız mı bozuluyor?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de son 5 yılda antidepresan kullanımı yüzde 70 arttı. Ruh sağlığı hastanelerinde doluluk oranı da yüzde 100’e ulaştı.

Türkiye’de antipsikotik tüketimi son 5 yılda 7 milyon 201 bin kutudan 12 milyon 158 bin kutuya çıkarken, ruh sağlığı hastanelerindeki doluluk oranının da yüzde 100’e ulaştığı belirtildi.


Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de, 2012 yılında 37 milyon 351 bin 187 kutu, 2013 yılında 37 milyon 355 bin 35 kutu, 2014 yılında 39 milyon 246 bin 223 kutu, 2015 yılında 43 milyon 563 bin 596 kutu antidepresan kullanıldı

2016 yılının ilk 9 ayında, 33 milyon 638 bin 916 kutu ilaç tüketimi gerçekleşti.

Antidepresan kullanımı 5 yılda yüzde 70 arttı, ruh sağlığı hastanelerinde yer kalmadı.

En yaygın sorun depresyon ve anksiyete

Milliyet’e konuşan uzmanlara göre günümüzde antidepresanlar birkaç farklı problemde kullanılırken, özellikle depresyon ve anksiyete bozuklukları antidepresanların en yaygın kullanıldığı sorunlar arasında. Ayrıca somatoform denilen, birden fazla ruhsal sorundan dolayı ortaya çıkan ruhsal bozukluklar, yeme bozuklukları, bazı kişilik bozukluğu tiplerinde de yaygın bir ilaç kullanımı söz konusu.

Ruhsal hastalıklar arttı

Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, depresyon şikâyetinin en çok 18-30 yaş ile 45-65 yaş aralıklarında görüldüğünü, Türkiye’de ruhsal hastalıkların arttığını belirtti.


İntiharın, psikiyatrik hastalıklar içinde en çok duygu durum bozukluklarında görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Dilbaz, şu bilgileri verdi:

“İkinci sırada şizofreni, üçüncü sırada alkol, madde kullanımı geliyor. İntiharların yaklaşık yarısında ise psikiyatrik hastalık ve öncesinde bir psikiyatri başvurusu bulunuyor. Türkiye’de ruh sağlığı hastanelerinde doluluk oranı yüzde 100’e ulaşmış durumda. Bugünkü yatak kapasitelerinin 8 ile 10 katı daha fazla yatak sayısına ihtiyaç var.”

Her 10 kişiden 1’i antidepresan kullanıyor

Türkiye’de antidepresan kullanımı son 9 yılda yüzde 160 oranında artarak rekor düzeye ulaştı. Son bir yılda yaklaşık 37 milyon kutu ilaç tüketildi. Ülkemizde her 10 kişiden 1’i antidepresan kullanırken, kadınlar erkeklerden iki kat daha fazla antidepresan tüketiminde bulundu.

Ajans Press’in medya analizine göre Türkiye’de antipsikotik tüketimi son 5 yılda 7 milyon 201 bin kutudan 12 milyon 158 bin kutuya çıktı. Madde kullanım bozukluğu olan hastalarda herhangi bir psikiyatrik bozukluğun görülme olasılığı 3 kat daha fazla olmakta. Madde kullananların 4’te 3’ünde en az bir psikiyatrik bozukluk görülüyor.

Yaşama zorluğu ve stres


Ajans Press’in incelemesinde rakamların artmasında iki ana sebebin ön plana çıktığı görülüyor. Bunlardan ilki yaşama zorluğu ve stres unsurları olurken ikincisi hastalıklar için farkındalığın artması ve insanların ruh sağlığı ve hastalığı konusunda daha bilinçli olarak hastanelere başvurması oldu. Öte yandan basın incelemesinde ise antidepresan kullanımıyla ilgili içinde bulunduğumuz yıl 558 haber yapıldığı tespit edildi. Geçtiğimiz yılın aynı dilimindeyse 540 haber yansıması saptandı. Son iki yılda çıkan haberler incelendiğinde bilinçsiz tüketime yönelik haberlerin çok sayıda yansıma bulması önemli bir ayrıntı olarak basında yer aldı.

Şizofreni nedir? Belirtileri ergenlikle karıştırılmamalı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.